Haberler

5. Boğaziçi Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Ankara Milletvekili İşler: "Araplar'la Türkler arasında bir birlikteliğin geliştirilmesine mecburuz" "Arap Baharı başlayana kadar ilişkilerimiz gelişmiş bir düzeydeydi.

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Türkler ile Araplar arasında birlikteliğe mecbur olunduğunu belirterek, "Arap Baharı başlayana kadar ilişkilerimiz gelişmiş bir düzeydeydi. Arap Baharı'ndan sonra dengeler alt üst oldu. Anlaşmazlıklar söz konusu olsa da iyi niyet olursa bunları çözebiliriz" dedi.

5. Boğaziçi Zirvesi kapsamında düzenlenen Türk-Arap Diyalogu Platformu Paneli'nde konuşan İşler, Osmanlı Devleti'nin gölgesi altında Türk ve Araplar'ın yüzyıllarca birlikte yaşadığını belirterek, Osmanlı yıkıldıktan sonra 20'den fazla Arap ülkesinin oluştuğunu kaydetti.

Son 10 yılda Türk-Arap ilişkilerinde farklı bir noktaya gelindiğini ifade eden İşler, "Arap Baharı başlayana kadar ilişkilerimiz gelişmiş bir düzeydeydi. Arap Baharı'ndan sonra dengeler alt üst oldu. Anlaşmazlıklar söz konusu olsa da iyi niyet olursa bunları çözebiliriz" diye konuştu.

Emrullah İşler, bölgede güvenlik ve istikrar sağlandığında iyi ilişkilerin oluşturulacağını belirterek, şöyle dedi:

"Politik anlaşmazlıkları bir kenara itersek ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Araplar'la Türkler arasında bir birlikteliğin geliştirilmesine mecburuz. Avrupa ülkeleri bir araya gelip birlik oluşturdular. Biz de Avrupa Birliği gibi bir birliği Türkiye ile Arap ülkeleri arasında oluşturabiliriz" dedi.

TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal da "Kadın-Erkek Eşitliğine Köprü Olmak" panelinde kadın istihdamını artırdıkça, kadınların ekonomik alandaki kalkınması ve dünyanın geleceğinin kadınların elinden geçeceğini vurguladı.

Kal, kadın girişimciliğinin çok önemli olduğunu yineleyerek, ekonomik kalkınma ve istihdam için kadınların girişimci olmaya teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield ise cinsiyet eşitliğinde belirleyici kriterin parlamentodaki kadın sayısı olduğunu, Türkiye'de kadın erkek eşitliğinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinden iyi sağlandığını belirtti.

Namibya Devlet Başkanının eşi Penehupifo Pohamba da iyi yönetişim, sağlık, eğitim, istihdam fırsatları, finansman kaynaklarına erişim gibi konuların önemine dikkati çekerek, Namibya hükümetinin kadınların iş hayatına katılımını sağlamak için gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı.

Faslı Azizi Uluslararası Danışmanlık Başkanı Asmae Azizi kadın ve erkeklerin çalışma hayatındaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, cinsiyetlere yaklaşımda yanlış algılamalara işaret etti.

Uganda Cinsiyet ve Kültür Bakanı Rukia Nakadama Isanga da cinsiyet eşitliğini sağlamak için devletin yaptığı çalışmaları anlattı.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren ise Türk ve Arap milletlerinin asırlar boyunca aynı ailenin ferdleri gibi birlikte yaşadığını, ancak daha sonra iki millet arasına ayrılık tohumlarının ekildiğini belirtti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close