Haberler

5. Boğaziçi Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TGSD Başkanı Negrin: "Gelecek 5 10 yıl içinde tekstilde Türkiye'yi çevresindeki hiçbir ülke geçemez. Bulgaristan, Fas, Mısır gibi ülkelerin hiçbiri Türkiye kadar başarılı olmayacak" Abraaj Group Genel Direktörü Sayed: "Türkiye bizim için çok önemli bir piyasa. Türkiye'de ilk yatırımımızı 2007'de yaptık.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa'daki ülkelerin tekstil sektörüne Türkiye kadar yatırım yapmadığını belirterek, "Önümüzdeki 5-10 yıl içinde tekstilde Türkiye'yi çevresindeki hiçbir ülke geçemez. Bulgaristan, Fas, Mısır gibi ülkelerin hiçbiri Türkiye kadar başarılı olmayacak" dedi.

Negrin, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen, Cumhurbaşkanlığı'nın himayesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 5. Boğaziçi Zirvesi'nin ikinci gününde "Sınırların Ötesinde: Genç Global Girişimciler" panelinde konuştu.

Çalışma hayatına 25 yıl önce başladığını şimdi 19 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, gelecek yıl bu rakamın 20-21 milyon dolara çıkacağını dile getiren Negrin, bunun yüzde 75'inin Avrupa'ya satıldığını söyledi.

Negrin, Türkiye'de üretim fiyatları arttıkça pek çok kişinin perakendeye geçtiğini, dükkanlar açtığını hatta bazı markaların 400'den fazla şubesi bulunduğunu aktardı.

Türkiye'de iyi olan şeyin, herkesin aklından yeni bir şey üretmesi olduğunu belirten Negrin, şunları kaydetti:

"2008-2009 krizinde fiyatlar dünyada düştüğü zaman bizim tekstilcilerimiz güneyde otel yapmaya başladı. Turizme girdi, otel inşa etmeye başladı. Ben de öyle yapıyorum. Birden hayatım değişti. Türkiye'ye gelen ziyaretçilere de fırsat sunuyor. Türkiye'de 1,5 milyon insan tekstilde çalışıyor. Avrupa'daki ülkelere bakıldığında hiçbirinin bu alanda bizim kadar yatırımı yok. Dolayısıyla önümüzdeki 5-10 yıl içinde Türkiye çevresindeki herhangi bir ülke tekstil konusunda Türkiye'yi geçemez. Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Fas, Mısır gibi ülkelerin hiçbiri bizim kadar başarılı olmayacak diye düşünüyorum."

Abraaj Group Genel Direktörü Omer Sayed de bir özel sermaye grubu olduklarını belirterek, DNA'larında girişimcilik bulunduğunu ifade etti.

30 ülkede ofisleri olduğunu, bünyelerinde 300 yatırımcının çalıştığını belirten Sayed, şöyle devam etti:

"Bulunduğumuz piyasalarda yerel oyuncu oluyoruz. En önemli başarımız bu. Türkiye bizim için çok önemli bir piyasa. Türkiye'de ilk yatırımımızı 2007'de yaptık. Türkiye'de doğru dinamikler, büyük bir iç piyasa, genç nüfus, uygun yasal ortam var mı diye incelemiştik. Uzun vadede Türkiye'nin potansiyeli çok olumlu.

Türkiye'ye 2007 yılından bu yana 850 milyon dolar yatırdık. İlk yatırımımız Acıbadem sağlık grubuydu. Biz geliri 3 katına çıkardık ama konu para kazanmak değil. Acıbadem Sağlık Grubu dünyadaki en büyük 2. sağlık grubu haline geldi. Büyüme ve bölgesel güce gelme durumunda olanı alıp küresel oyuncu haline getiriyoruz. Ortaklarımız güvenimizi artırdı, Türkiye'nin çok girişimcisi var."

"Girişimcilik ülkeler ve kültürler arasında sınır tanımaz"

Hırvatistan, Girişimcilik ve Zanaat Bakan Yardımcısı Dr. Drazen Pros ise gençliğe yatırımın öncelikli olması gerektiğini vurguladı.

Finansmana, piyasaya erişim, inovasyon ve ortaklığın girişimciliğin önemli başlıkları olduğunu belirten Pros, "Girişimcilik ülkeler ve kültürler arasında sınır tanımaz. Girişimcilik kişinin kendini ortaya koymasıdır. Bunda başarılı olmak için ürünlerin, hizmetlerin toplumun ihtiyaçlarına cevap veren şekilde olmalı. Böyle bir süreçte yeni fikirler büyür, gelişir ve katma değer oluşturulabilir" ifadelerini kullandı.

Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise bilgisayarların her gün insan fonksiyonlarının yerine geçtiğini, dolayısıyla değişimin hayatın önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Her zaman özerk olunabilecek ortamlar aranması ve bunların rehber kılınması gerektiğini ifade eden Kurdoğlu, aslında yeteneklerin bulunabileceği ortamların bunlar olduğunu kaydetti.

Markafoni Üst Yöneticisi (CEO) İlker Baydar da büyümenin ruhunun yerel ekiplere güvenmeden ve girişimcilerle ortaklıktan geçtiğini söyledi.

İnternet ve teknolojinin dünyayı her gün yeniden tanımladığını dile getiren Baydar, "Bu değişimle bağlantılı olarak internet teknolojisi bizi bilgiye yakın tutuyor. Geçmişte bilgi kraldı ama şimdi her türlü bilgiye erişebilme imkanımız var, sınırlar kalktı. Küresel büyüme 2008'den bu yana en önemli şekilde dünya GSYH'sinin yüzde 2-3'üne ulaşacak. Teknoloji, sürekli değişim, inovasyon demek. Büyümenin püf noktası benim için bu olacak" diye konuştu.

Panelin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, konuşmacılara plaket takdim etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close