Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama! Yangına müdahale devam ediyor

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

5 Bin Yıllık Yerli Tohumu Kendi Üretti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ın Gemerek ilçesinde bulunan çiftliğinde buğday üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Abdullah Çoban, 5 bin yıllık yerli tohumları bularak çiftliğinde üretmeye başladı.

Yerli tohum üretmek için harekete geçen ve Erciyes Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Abdullah Çoban, 5 bin yıllık yerli tohumları buldu. Daha sağlıklı ve yüksek verim veren tohumları ilçede bulunan kendi çiftliğinde üretmeye başlayan Çoban, genetiğiyle oynanmış ve tamamen yurt dışından ithal edilmekte olan buğday tohumlarının arazilere zarar verdiğini belirtti. Çoban, yerli tohumların 5 bin yıl önce kullanılan, verimi yüksek, proteini yüksek, araziye zarar vermeyen geçmişten miras kalan tohumlar olduğunu söyledi.


"YERLİ TOHUMLAR KAYBOLMAYA YÜZ TUTTU"

Yanlış politikalardan dolayı, yerli buğday tohumlarının kaybolduğunu belirten Çoban, "Bunun yerine genleri değiştirilmiş, kısır gen takılmış, buğday ve mısır tohumları ithal edilerek genleri değiştirilmiş tohumlara bağımlı hale getirilmişiz. Kısır gen takılmış tohumlar, ilk yıl verimi fazla verir, ikinci yıl azalır ve üçüncü yıl verim veremez hale gelir. Kısır genler sadece kendini kısırlaştırmıyor. Bunu yiyen hayvanlar ve insanlar kısırlaşıyor. 2 yıl önce yapılan araştırmada 18-25 yaş arasındaki gençlerimizin bu nedenlerde kısırlaşma meydana geldiği eğer bu şekilde gıdamıza dikkat etmemiş olursak bu oranın yüzde 50'ye ulaşacağı belirtilmektedir.

10-15 YIL ARAŞTIRDIM

Bizim yerli tohumlarımız 5 bin yıldır kullandığımız buğdaydır. 10-15 yıldır bu buğdayları ülkemizin çeşitli bölgelerinde araştırdım. Yerli buğdaylarımız diğer buğdaylarla kıyaslandığında, ithal buğdaydan daha verimlidir. Protein analizlerini yaptım. Analizlerimizde, ithal tohumdan üretilen buğdayın protein miktarı yüzde 8 civarındayken bizim buğday yüzde 14'tü. Şu anda aynı tohumları organik olarak gübreleyip yetiştirdiğimizde, yüzde 17'lere çıkamıyorduk. Yüzde 17 protein miktarı ihtiva eden buğdaylarımız da çıkmaya başladı. Hem buğday kalitesi türü hem de organik gübreleme ile protein verimleri giderek arttı. Dünya ortalaması yüzde 14 iken bizim buğdayımızda yüzde 17 harika bir rakam demektir. Başka bir kıyaslamayı şu şekilde yapabiliriz."dedi.

"MİLLİ OLMAZSAK BU VATANI BİZE YEDİRMEZLER"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Tank ve uçak üretiminden önemli olan yerli tohum üretimidir' sözünü hatırlatan Çoban, "Biz buğday tohumlarımızı hazırladık yetiştirdik, umarım Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yetiştiririz. Milli duyarlılığımızı korumazsak bu vatanı bize yedirmezler bunu da böyle bilmemiz gerek" diye konuştu.

5 Bin Yıllık Yerli Tohumu Kendi Üretti
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title