Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi bir konuda öve öve bitiremedi

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi

4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Sun: "Türk Bankacılık sistemi kuyumcu sektörünün rakibi değildir" "Kayıt dışında olan Türkiye servetinin, Türk bankacılık sistemine ve ülke ekonomisine girmesi için uğraşıyoruz" Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz: "Altın bankacılığına giriş nedenimiz, ulusal serveti kayıt altına almak"

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, Türk bankacılık sektörünün kuyumcuların rakibi olmadığını belirterek, "Biz kayıt dışında olan Türkiye servetinin, Türk bankacılık sistemine ve ülke ekonomisine girmesi için uğraşıyoruz" dedi.

"4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi"nin "Altın ve Mücevherat Sektörü Bankacılık Uygulamaları" oturumu, Prof. Dr. Kerem Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Gökhan Sun, tasarruf amacıyla yastık altında saklanan altının bankacılık sektörüne kazandırılmasıyla, Türkiye ekonomisine katkı sağlanacağına dikkati çekerek, "Kuyumculuk sektörünün bankaların attığı bu adımı iyi değerlendirmesi lazım. Topladığımız hurda altınları sektöre altın kredisi olarak vermemiz sektörün önünü açtı" diye konuştu.

Yaklaşık 4 tona yakın altın topladıklarını ve sektöre 4,8 ton kredi verdiklerini kaydeden Sun, "Topladığımız altından daha fazla kredi verdik. Bankanın bilançosuna daha az getirisi olmasına rağmen bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin önü rekabette kendine fark yaratacak sektörlerle açılabilir, bunun başında da kuyumculuk sektörü gelmekte" diyen Sun, şöyle devam etti:

"Amacımız vatandaşın altınını almak, onun üzerine kar marjı koyup tekrar geri satmak değil. Bankacılık bunlarla uğraşmaz. Biz kayıt dışında olan Türkiye servetinin, Türk bankacılık sistemine ve Türkiye ekonomisine girmesi için uğraşıyoruz. Türk bankacılık sistemi, kuyumculuk sektörünün rakibi değil. Diyalog yollarını açarak 'Türkiye'yi nasıl daha iyi kalkındırabiliriz, banka imkanları ile kuyumcu zekasını nasıl bir araya getiririz?' sorularının hep beraber düşünülmesi gerek."

- "Altın bankacılığına giriş nedenimiz, ulusal serveti kayıt altına almak"

Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, banka olarak altın sektöründe değişik alternatifler sunmaya başladıklarını ifade ederek, dünyada ATM'den altın verme işini ilk olarak Kuveyt Türk'ün gerçekleştirdiğini anımsattı.

Yılmaz, altın bankacılığına giriş nedenlerinin ulusal servetin kayıt altına alınması olduğunu vurgulayarak, "Yaptığım hesaba göre Türkiye son 15 senede 2 bin ton altın biriktirmiş, bu neredeyse 100 milyar dolar üzeri bir altın varlığına denk geliyor" dedi.

Türkiye'de sadece belirli bir kesimin altın biriktirdiğine işaret eden Yılmaz, "Türkiye'nin bir sorunu var, milli serveti kayıt altında değil ama borcu kayıt altında. Türkiye'nin ulusal bilançosuna bakıldığında olduğundan daha fakir bir ülke görüntüsü sergiliyor. Bu da AB görüşmelerimizde önümüze engel oluyor. Eğer bunlar kayıt altına alınırsa, ulusal göstergeler çok daha iyi olur" değerlendirmesini yaptı.

"50 bin olan altın hesabı sahibi müşteri sayımız 250 binlere ulaştı"

Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy da, yastık altında ciddi bir stok olduğunu belirterek, bunun ekonomiye Merkez Bankası kanalıyla kazandırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

"Bankalar olarak müşterilerden gördüğümüz ilgi artıyor" diyen Ecesoy,  "Altın hesaplarında müşteri sayısında hızlı bir artış var. Vakıfbank için söyleyecek olursak yatırım bankacılığı alanında ciddi düzenlemeler yaptık, 50 bin olan altın hesabı sahibi müşteri sayımız 250 binlere ulaştı. Artık düğünlerde hediye olarak fiziksel altın yerine hediye çeki şeklinde altın takılabilir" ifadelerini kullandı.

"Altın yavaş yavaş yastık altından çıkmaya başladı"

İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç ise, Türk halkının altını sevdiğini belirterek, bundan önce takı amaçlı alınan altının artık tasarruf amaçlı kullanılmaya başlandığına dikkati çekti.

Altının yavaş yavaş yastık altından çıkmaya başladığını aktaran Halaç, "Altın bankacılığı geliştikçe bunun nimetlerinden kuyumcular olarak faydalanacağız" değerlendirmesini yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title