Haberler

4. İstanbul Finans Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Deutsche Bank Yatırım Bankacılığı Yönetici Direktörü Bağrıaçık: "Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgileri devam ediyor. Son yıllarda vergi mevzuatında ve ilgili kanunlarda değişiklikler yaşandı. Artık dış yatırıma daha açığız" AA Genel Müdür Yardımcısı Çulcuoğlu: "Sürdürülebilirliğin korunduğu bir büyümeye ihtiyacımız var"

Deutsche Bank Yatırım Bankacılığı Yönetici Direktörü Mustafa Bağrıaçık, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgilerinin devam ettiğini belirterek, "Son yıllarda vergi mevzuatında ve ilgili kanunlarda değişiklikler yaşandı. Artık dış yatırıma daha açığız" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) resmi iletişim sponsoru olduğu İstanbul Finans Zirvesi'nin "Özel Sermaye, Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi" konulu panel, AA Genel Müdür Yardımcısı Çağatay Mustafa Çulcuoğlu'nun moderatörlüğü ile gerçekleştirildi.

Deutsche Bank Yatırım Bankacılığı Yönetici Direktörü Mustafa Bağrıaçık, panelde yaptığı konuşmada, özel sermaye açısından her yerde azalan bir pazar olduğunu belirterek, gelişmekte olan pazarlarda özel sermaye rakamlarının düşük olmasının sebebinin Avrupa bankalarındaki sermaye artışları olduğunu söyledi.

Özel sermaye açısından gelişmekte olan pazarlar arasında Rusya'nın şampiyon olduğunu ifade eden Bağrıaçık, "Türkiye ise hassas bir yapıya sahip. Türkiye'deki en temel konulardan birisi de zaten bu. Şu anda burada çok taktik bir şekilde bunu çözmeye çalışıyorlar. Borsa İstanbul için sürdürülebilir bir pazar yaratabilmek kolay değil. Yeterli fon ihtiyacının karşılanması 3-4 yılı bulacaktır diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin son 10 yılda ciddi yollar aldığını dile getiren Bağrıaçık, "Özellikle euronbond ve yüksek verimli pazarlarda çabaların olduğunu görüyoruz. Ancak, gelişmekte olan pazarlardaki risk artışına dikkat etmek gerekiyor. Türk bankaları düzenli olarak durumlarına bakıyor. Eurobond pazarıyla da sürekli ilişki halindeler. Artık uygulamalar çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu iyi haber. Türkiye'deki özel sektör artık daha iyi hale gelecek. Özel şirketler artık pazara giriyor. Uzun vadede çok başarılı çalışmalar olacak. Türkiye, bundan sonra atacağı en önemli adım olarak tahvillerle ilgili çalışma gerçekleştirilebilir. Bunları da özellikle altyapı yatırımları için kullanması çok önemli" diye konuştu.

Bağrıaçık, yeni bir dünya düzeni ile karşı karşıya olunduğunu kaydederek, "Yeni bir likidite ortamı geliyor. Şu an itibariyle belki filmin daha ilk yarısını gördük. Daha da hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çünkü esas kısımlar yeni geliyor bence. Dikkatli olmak ve Türkiye'yi iyi anlatabilmek çok önemli. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgileri devam ediyor. Son yıllarda vergi mevzuatında ve ilgili kanunlarda değişiklikler yaşandı. Artık dış yatırıma daha açığız" değerlendirmesini yaptı.

" Türkiye'de güzel bir pazar görüyoruz"

KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Süleyman Yılmaz, Türkiye'de girişim sermayesi alanında herkes tarafından hissedilen ciddi bir hareketlenme olduğunu ifade ederek, son zamanlarda ülkede kaydedilen büyüme ve istikrarın bu hareketlenmede önemli rol oynadığını dile getirdi.

Gelecek dönemde yenilikçi girişimlerin projelerine çok ciddi desteklerin devam edeceğini  kaydeden Yılmaz, kamunun başlattığı seferberliğe özel kesimlerden de fonların sağlanması durumunda daha iyi noktalara gidileceğine inandığını sözlerine ekledi.

İş Girişim Sermayesi Üst Yöneticisi (CEO) Murat Özgen ise enflasyonun yüzde 10'un altına inmesi ve yabancı sermayenin Türkiye'ye girmesiyle rekabetçi ortamın oluşmaya başladığına dikkati çekti.

Bu gelişmelerin, 2005'den itibaren girişim sermayesi fonlarının ciddi anlamda Türkiye'ye girmesini sağladığını belirten Özgen, Türkiye'nin bu alanda örnek ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Özgen, girişim sermayesinin desteklenmesinin Türkiye'nin geleceği için önemini vurgulayarak, "Bizler orta ve uzun vadeli yatırımcılarız. Türkiye'nin rekabetçi olabilmesi için de bu tip orta ve uzun vadeli yatırımcılara ihtiyacı var" diye konuştu.

"Sürdürülebilirliğin korunduğu bir büyümeye ihtiyacımız var"

AA Genel Müdür Yardımcısı Çağatay Mustafa Çulcuoğlu da 2013'ün özel sermaye, yatırım bankacılığı ve risk sermayesi alanlarında durgunluk yaşanan bir yıl olduğunu belirterek, "Çünkü yeni makro şoklar oldu, Avro Bölgesi krizi yaşandı, mali müzakereler devam etti ve şirket sahiplerinde de riskle alakalı farkındalık artışı gözlendi" dedi.

Dünyada tarihi düşük faiz oranlarıyla karşı karşıya olunduğunu, rekor miktarda nakit ciroların görüldüğünü, özel sektör için ise biraz daha düşük fırsatların bulunduğunu dile getiren Çulcuoğlu, "Bu durum özel sermaye, yatırım bankacılığı ve risk sermayesi alanlarında devam eder mi bilmiyoruz. Bütün bu alanlarda sürdürülebilirliğin korunduğu bir büyümeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Tungsten Capital Yönetici Ortağı Leonid Simon Vindman ise Türkiye'deki fırsatlara ilişkin, "Türkiye hızlı büyüyen büyük bir ekonomi. Bilişim, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde Türkiye için fırsat görüyorum" dedi.

ABD'li Amstar Global Partners İnşaat ve Kalkınma Direktörü Ulf Petterson, Türkiye'nin gayri menkul alanında umut verdiğini ve yatırımcıların buraya  gelme konusunda çok ilgili olduklarını belirterek, "Türkiye'de güzel bir pazar görüyoruz ve yatırımların daha fazla artırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından panelistlere plaket takdim edildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title