Haberler

4,5g Yetkilendirme Töreni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesiyle Türkiye'de bilişim teknolojisi alanında yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesiyle Türkiye'de bilişim teknolojisi alanında yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Bakan Bilgin, 4,5G Yetki Belgesi İmza Töreninde yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de bilgi ve bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler çerçevesinde geleceğe yönelik bazı öngörülere sınır koymanın mümkün olmadığını ifade etti.

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemenin hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Bilgin, bulut bilişim, büyük veri, nesnelerin interneti, otonom araçlar, yapay zeka gibi uygulamaların bilişim alanında görülen teknolojik ilerlemelerin birer sonucu olarak geliştirildiğini, bilgi ve iletişim teknolojilerinin dönüştürücü gücüyle geleneksel ekonomik yapıların farklı bir noktaya evrileceği bir dünyaya doğru hızla ilerlendiğini kaydetti.

2010'da 2,3 trilyon dolar olan G20 ülkelerinin internet ekonomisi büyüklüğünün, 2016'da iki katına yakın artışla GSYH'leri toplamının yüzde 5,3'üne ulaşmasının beklendiğine dikkati çeken Bilgin, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda altı çizilen diğer önemli noktada önümüzdeki yıllarda G20 ülkelerinin ekonomik büyüme oranlarında yavaşlama beklenirken internet ekonomisinin genel ekonomik büyüme oranını çok aşarak yüzde 8'ler civarında artacak olmasıdır. Geçtiğimiz 60 yılda bilgi teknolojisi ve uygulamalarıyla endüstride büyük bir verimlilik artışının sağlamasına tanık olduk. Şimdi ise bilgi ve iletişim teknolojileri, hizmet sektöründe benzer bir verimlilik artışı sağlamanın arifesinde. Makinelerin nesnelerin interneti ile birbirine bağlandığı ve etkin yapay zeka uygulamalarının günlük yaşayışımızı yönlendirme noktasına geldiği bir dünya çok uzakta değil."

Çağın vazgeçilmesi arasında yer alan mobil iletişimin günümüzde mobil genişbant kavramıyla yeni bir boyut kazandığını belirten Bilgin, mobil şebekeler üzerinden hızlı internet hizmeti almanın da zaruri ihtiyaç haline geldiğini söyledi.

2000 yılında 14,7 milyon olan mobil abone sayısının bu yılın eylül ayı itibarıyla 73 milyonu aştığını bildiren Bilgin, 2003'te 20 bin olan genişbant internet abone sayısının 47 milyona yaklaştığını anlattı.

Bu hızlı artışta 2009'dan itibaren sunulmaya başlayan mobil genişbant internet hizmetinin önemli bir rol oylandığını vurgulayan Bilgin, bugün itibarıyla mobil genişbant abonesinin 37,5 milyonu aştığını bildirdi.

Bu gelişmelerin geleceğin bilgi toplumuna Türkiye'nin hazırlanması açısından büyük önem arz ettiğine işaret eden Bilgin, bugün gerçekleştirilen 4,5G yetkilendirmesinin de bu dönüşümün temel ayaklardan birini oluşturduğunu kaydetti.

Bilgin, "Bugünkü yetkilendirmeyle ülkemizde bilişim teknolojisi alanında yeni bir dönemi başlatmış oluyoruz" diye konuştu.

"İhaleyle 3K formülü hayata geçirildi"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise çok hızlı gelişim ve değişim sürecinden geçen elektronik haberleşme sektörünün diğer tüm sektörleri derinden etkilediğini söyledi.

Elektronik haberleşme altyapısının kullanılmadığı bir sektörden bahsetmenin imkansız hale geldiğini dile getiren Sayan, "Bu süreç sadece bir ihale değil, vatandaşlarımızı en son iletişim teknolojisi ile buluşturmak için atılan önemli bir adımdır" diye konuştu.

2,3 milyar avro asgari bedelle çıkılan ihalede Hazine'ye aktarılacak toplam rakamın 4 milyar avroyu bulduğunu belirten Sayan, sektöre ilişkin son 10 yılın en büyük ihalesi olmasının yanı sıra rakamın da Türk Telekom özelleştirmesinden sonra ulaşılan en yüksek bedel olduğunu ifade etti.

Turkcell'in 8 pakete KDV dahil yaklaşık 1,92 milyar avro, Avea 5 pakete 1,13 milyar avro, Vodafone ise 5 pakete 918 milyon avro teklif ederek, tahsis hakkını elde ettiğini anlatan Sayan, "Turkcell ve Avea KDV ve ilk taksit olmak üzere 1,12 milyar avro, Vodafone ise tamamını peşin olmak üzere 918 milyon avro ödedi. Hazinenin hesaplarına aktarılan toplam tutar bugün itibarıyla 2 milyar 40 milyon avro oldu. Geri kalan yaklaşık 2 milyar avroluk ödeme 18 ay içinde 3 eşit taksitte ödenecek" diye konuştu.

İhalenin şartnamesinde yapılan değişikliklerle 5G ve daha ileri teknolojilere geçişin önünün açıldığını bildiren Sayan, teknolojiyi tüketen değil, üreten Türkiye olma yolunda önemli bir adımın atıldığını dile getirdi.

Ar-Ge merkezlerinde nitelikli personel istihdam etme zorunluluğunun 4,5G için yüzde 50 artırılarak 750 kişiye çıkarıldığını kaydeden Sayan, ilk defa 4,5G yetkilendirmesiyle işletmecilerin şebekelerine yapacakları nitelikli yatırımlarının, kademeli olarak yüzde 45'e çıkarıldığını söyledi

İhaleyle 3K (kazan-kazan-kazan) formülünü hayata geçirildiğini anlatan Sayan, "İşletmeciler, yatırım maliyetleri açısından, Maliye ihale bedeli ve daha sonra oluşacak vergi gelirleri açısından, tüketici ise daha kaliteli hizmeti daha uygun fiyatlarla elde etme açısından kazançlı çıkacak. 1 Nisan 2016'dan itibaren vatandaşlarımız en az 10 kat hızlı internet hizmetiyle tanışacak" ifadelerini kulandı.

Kapsama alanı yükümlülüğüyle nüfus bazlı kapsama sağlanacağını belirten Sayan, yollar, otoyollar, konvansiyonel tren hatları, hızlı tren hatları ve tünellerin kapsama altına alınacağını kaydetti.

Mükerrer yatırım yapılmasının önüne geçmek hem de kaynak israfını önlemek amacıyla belirlenen alanlarda aktif şebeke paylaşımı yapılarak kullanılması zorunluluğunun getirildiğini dile getiren Sayan, tek bir baz istasyonu üzerinden 3 işletmecinin aynı anda abonelerine hizmet sunabilmesi imkanının sağlanacağını bildirdi.

2025 yılında sadece küresel mobil internet pazarının 3,7 trilyon dolar ila 10,8 trilyon dolar büyüklüğe ulaşmasının öngörüldüğünü belirten Sayan, G20 üyesi olarak Türkiye'nin mobil internetteki pazar payı noktasında daha iyi bir yere ulaşmak için çalıştıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmaların ardından Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça'ya, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Gökhan Öğüt'e, Avea adına da Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hariri'ye yetki belgelerini verdi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close