Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

34. Yased Olağan Genel Kurul Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray, 2014 yılında küresel uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 8 azaldığını belirterek, "Türkiye'de ise 12,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişiyle, geçen yıl aldığımız yatırım düzeyini aşağı yukarı aynı seviyelerde koruduğumuz görülmektedir" dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray, 2014 yılında küresel uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 8 azaldığını belirterek, " Türkiye'de ise 12,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişiyle, geçen yıl aldığımız yatırım düzeyini aşağı yukarı aynı seviyelerde koruduğumuz görülmektedir" dedi.

YASED'in 34. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Timuray, küresel ekonominin bugün geldiği noktada tüm ülkelerin, yatırım ortamını daha cazip hale getirmek ve daha fazla uluslararası doğrudan yatırım çekmek için büyük bir rekabet içinde olduğunu ifade etti.

Timuray, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün (UNCTAD) geçici verilerine göre; 2014 yılında küresel uluslararası doğrudan yatırımın yüzde 8 azaldığını aktararak, " Türkiye'de ise 12,1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişiyle, geçen yıl aldığımız yatırım düzeyini aşağı yukarı aynı seviyelerde koruduğumuz görülmektedir. Öte yandan, Avrupa'ya yönelik uluslararası doğrudan yatırım akımlarında yüzde 36 artış olduğu tespitiyle, uluslararası doğrudan yatırım akımlarında gelişmiş Avrupa ülkelerine doğru bir yönelim olduğunu söylemek mümkün" şeklinde konuştu.

YASED olarak Türkiye'nin küresel sermaye akışlarından aldığı yüzde 1 civarındaki payı, yüzde 3'lere çıkartacak potansiyeli taşıdığına inandıklarını belirten Timuray, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda bu yatırım potansiyelini hayata geçirmek ve ülke ekonomisinde kaldıraç role sahip olan mevcut yatırımcılarımızın da sürdürülebilir performans artışını sağlamak üzere çalışma programımızı odaklamış bulunmaktayız. Bu hedefe yönelik, her biri sektörlerinde öncü konumda olan uluslararası şirket üyelerimizin küresel birikimleriyle azami katkı sağlamak üzere, 2013-2015 döneminde yeni bir stratejik programa ve yapılanmaya gittik. Gerek üyelerimiz, gerekse başta kamu olmak üzere tüm paydaşlarımızla daha etkin bir iş birliği programı, katılımcı yönetim anlayışı ve yeni kurumsal yönetişim ilkeleri belirledik."

YASED'in işlevselliği artırmak amacıyla yapılanmalarında çeşitli yenilikler getirdiklerini anlatan Timuray, öncelikle yeni çalışma programlarının önceliğine odaklanan projeleri üretmek üzere 5 ayrı stratejik komisyon kurduklarını söyledi.

Timuray, bunun yanında çalışma grubu başkanları toplantılarını düzenlemeye başladıklarını ve yüksek danışma konseyi yapısını faaliyete geçirdiklerine dikkati çekerek, ayrıca dar katılımlı Üst Yönetici (CEO) toplantıları düzenlemeye başladıkları bilgisini verdi.

YASED'de bayrak değişimi

Serpil Timuray, yeni yapılanma ve stratejik vizyona odaklı çalışma programları sayesinde yatırım ortamının iyileştirilmesinin yanı sıra, uluslarası şirketlerin verimlilik ve performansının artırılmasına yönelik somut katkılar sağlayacağına inandıkları 6 imza projesini tamamladıklarını anımsatarak, şunları ifade etti:

"Bu imza projelerimizden Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasında 'Uluslararası Doğrudan Yatırımların Katma Değeri' başlıklı projemizle Tükiye'de faaliyet gösteren uluslararası doğrudan yatırımcıların istihdam, ihracat, Ar-Ge, KOBİ gelişimi, sosyal sorumluluk gibi birçok alanda yarattığı katkıyı ve Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesindeki kaldıraç etkisini somut rakamlarla ortaya koyduk. 2004-2013 yıllarını analiz eden bu raporda, bu dönem içerisinde Türkiye'ye sıfırdan yatırım yapmış olan uluslararası doğrudan yatırımların GSYH'a her yıl 84 milyar dolar katkı sağladığını, 2013 yılı GSYH'ının yüzde 10,2'sini ve aynı dönemdeki GSYH artışının yüzde 19,4'ünü oluşturduğunu, bir yandan da bu dönemdeki istihdam artışının yüzde 36'sını karşıladığını ve dolayısıyla 1,9 milyon kişiye iş imkanı yarattığını tespit ettik."

Timuray, diğer bir imza projelerinin de bölgesel merkez alanında olduğunu belirterek, bu projede ise Türkiye'nin bölgesel bir merkez niteliği kazanmasının hem büyümeyi katalize edebilmek hem de ihracatta istenilen artışı yakalayabilmek adına stratejik bir önem arz ettiğini gösterdiklerini dile getirdi.

Tüm dünyada endüstri tabanlı Ar-Ge çalışmalarının 3'te 2'sinin uluslararası şirketler tarafından yapıldığına işaret eden Timuray, Türkiye'nin de uluslararası yatırımcılar tarafından özellikle ihracatı destekleyici ve Ar-Ge gibi katma değerli alanlarda bölgesel merkez olarak konumlanmasının ekonomik büyümede çarpan etkisi yaratacağını söyledi.

Timuray, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda uluslararası yatırım ortamının iyileştirilmesi, rakip ülkelerden daha iyi bir konuma getirilmesi adına sundukları çalışmaların takdir görmesi ve birçok stratejik önerilerinin Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) eylem planları arasında yer almasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

YASED olarak yeni bir döneme girerken bayrak değişimi yaşadıklarına da değinen Timuray, son iki yıldır sürdürdüğü görevini devredeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title