3. Ulusal Karton Ambalaj ve Stant Tasarım Yarışması Ödül Töreni
TİM Başkanı Büyükekşi: "Biz hocalarımızı, öğrencilerimizi ne kadar sanayinin içine çekebilirsek, avantajımız o kadar artar. Bu çalışmalarda önemli olan, sektörümüze ne kadar çok tasarımcı kazandırabileceğimizdir" İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tever:
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üniversite-sanayi iş birliğinin önemine işaret ederek, "Biz hocalarımızı, öğrencilerimizi ne kadar sanayinin içine çekebilirsek, avantajımız o kadar artar. Bu çalışmalarda önemli olan sektörümüze ne kadar çok tasarımcı kazandırabileceğimizdir" dedi.
Büyükekşi, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği organizatörlüğü, Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri ve Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin katkılarıyla, Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in desteğiyle düzenlenen "İhracatçı Birlikleri - 3. Ulusal Karton Ambalaj ve Stant Tasarım Yarışması Ödül Töreni"nde konuştu.
Bu yarışmayı 3 yıldır düzenleyen birlik başkanları ve üniversitelere teşekkür eden Büyükekşi, invasyon konusunun ve işlevsel ambalajın, ihracat açısından hem markaya hem tüketiciye ulaşma noktasında son derece önemli olduğunu söyledi.
Birçok sektörü besleyen temel girdi olarak önemli bir yere sahip olan ağaç ve orman ürünleri sektörünün, ülkelerin ekonomik kalkınmalarında önemli rol oynadığına değinen Büyükekşi, ambalajın, ürünün müşteriye ilk temas eden öğesi olduğunu, bu yüzden ambalajlardaki tasarım ve kullanılabilirliğin önem taşıdığını anlattı.
Tasarımın gücüyle sektörün ihracat rakamlarının artıracağına inandıklarını dile getiren Büyükekşi, ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün 2023 ihracat hedefinin 16 milyar dolar olduğunu, 8 milyar dolar olan kağıt ve mamulleri sektörünün 2023 ihracat hedefinin ise tüm sektör hedefinin yarısına denk geldiğini söyledi.
Şu anda 3 dolar olan kilogram başı ihraç değerinin 2023 yılında 5 dolara çıkmasının hedeflendiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Biz ihracatçılar olarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma bileşenlerinin üzerinde duruyoruz. Dış piyasalarda rekabet edebilmek için bu 4 etken eğer başarıyla gerçekleştirebilirsek amacımıza rahat şekilde ulaşacağız. TİM olarak tasarım yarışmaları ve proje pazarlarını destekliyoruz. Buradan seçtiğimiz ödüllü projeleri ise her yıl düzenlediğimiz Türkiye İnovasyon Haftası'nda Türkiye'nin ve dünyanın her yanından gelen katılımcılara sergiliyoruz."
Herkesi bu yıl 4-6 Aralık'ta düzenleyecekleri Türkiye İnovasyon Haftası'na katılmaya ve tasarımlarını sanayiciyle buluşturmaya davet eden Büyükekşi, "2023 hedefine giden yol, sizlerin elinde. Umuyoruz ki bu yarışmadaki tüm tasarımlar, her birinize yeni ilhamlar sağlayacak ve bir sonraki yıl gerek ilginiz gerekse de yaratıcılığınız artarak devam edecek" dileklerini iletti.
Bu yarışmaların amacının üniversite-sanayi iş birliğini maksimum düzeye çıkarabilmek olduğunu anlatan Büyükekşi, "Edison demiş ki, 'Buluşun yüzde 1'i deha, yüzde 99'u terdir.' Biz de üniversitelerin akıl teriyle, sanayicinin alın terini bir araya getirip Türkiye olarak kendimize yeni bir çağ açmak istiyoruz. İnşallah yapılan bu çalışmalar ziyan olmaz. Bu şekilde yapılacak çalışmalarla Türkiye'de gerçekten yeni bir bakış açısına ihtiyaç var. Biz hocalarımızı, öğrencilerimizi ne kadar sanayinin içine çekebilirsek, avantajımız o kadar artar. Bu çalışmalarda önemli olan sektörümüze ne kadar çok tasarımcı kazandırabileceğimizdir" değerlendirmesini yaptı.
"Karton ambalaj üretimimiz 14 yılda yüzde 122 büyüdü"
İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tever ise Türkiye'de yıllık kişi başı ambalaj tüketiminin yaklaşık 4 kilogram olduğunu belirterek, 2015 yılında bu rakamın 6 kilogram olmasının beklendiğini söyledi.
Tever, 2016 yılında Türkiye'de ambalaj sektörünün yüzde 29 büyüyeceğinin öngörüldüğünü belirterek, bunun Almanya'da yüzde 21, İngiltere'de yüzde 14 ve Fransa'da yüzde 10,4 artmasının hesaplandığını ifade etti.
Türkiye'nin 2013 yılı ambalaj üretiminin yaklaşık 420 bin ton olduğunu belirten Tever, ambalaj üretiminin 1999 yılına kıyasla yüzde 122 arttığını bildirdi.
Tever, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sektörde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler İngiltere ve Fransa olup, karton ambalaj sektörünün de içinde bulunduğu kağıt ve karton sektöründe Türkiye'nin ihracatı 2013 yılında 2 milyar 61 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dünya pazarında ve ihracatımızda bu derece önemli sektöre yeni tasarımlar kazandırmak, özel sektör ve üniversiteler iş birliğini geliştirmek adına bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. En büyük hayalimiz bu çalışmanın mümkün olduğunca tabana yayılmasıydı. Aradan 3 yıl geçti ve biz bu sürede bu konuda gerçekten ciddi bir yol kat ettiğimizi düşünüyoruz."
Tever, bu çerçevede, imkan ve zaman dahilinde üniversitelerin ziyaret edildiğine, sunumlar yapıldığına ve ilişkilerin süreç boyunca sıcak tutulmaya çalışıldığına dikkati çekerek, "Çok değerli bir jüri komitesi oluşturma şansını elde ettik, arkadaşlarımızı Ekonomi Bakanlığımızın desteğiyle yurt dışı eğitime gönderdik. Bir arkadaşımız İtalya'daki master eğitimini tamamlayıp ülkemize döndü, seramik tasarım yarışmasında birincilik ödülünü aldı. Bir arkadaşımız önümüzdeki dönem Londra'daki eğitimini tamamlayacak. Diğer arkadaşlarımız eğitimlerine devam ediyor. Bu yıl da kısmetse, kabul görmeleri halinde öğrenci arkadaşlarımızı yurt dışına göndermeyi planlıyoruz" diye konuştu.
TOBB Türkiye Ambalaj Meclis Başkanı Oktay Duran da işin üretici tarafından geldiğine değinerek, "Ya herkesin ürettim hızından daha çabuk daha fazla üretip maliyetleri düşürüp para kazanacağım veya herkesin yapmadığını yapıp para kazanacağım. İşte bana bu şekilde para kazandıracak gençlerimiz burada oturuyor" dedi.
Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Başkanı Prof. Dr. Oğuz Bayrakçı ise son yıllarda Çin'den tasarım anlamında pek çok kitap, makale çıktığına işaret ederek, "Görüyoruz ki devlet tasarımı destekliyor. Bu bir proje. Çin imalat sanayinde büyük başarı sağladı. Şimdi Orta Avrupa'daki tasarım kültürünü kendi ülkesine getirmeye çalışıyor. Esas başarı budur. Bunu sağladığı zaman ben kendi adıma korkuyorum bu büyük bir başarı olacaktır. Tasarımın desteklenmesi lazım" diye konuştu.
Konuşmaların ardından ödüle değer görülen öğrencilere ödülleri takdim edildi. - İstanbul