Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

3. Maden Kenti Sivas Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu, "Sadece Maden Tetkik ve Arama (MTA), kömür aramalarında son 10 yılda 2,2 milyon metre sondaj yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu, "Sadece Maden Tetkik ve Arama (MTA), kömür aramalarında son 10 yılda 2,2 milyon metre sondaj yaptı. Bunun karşılığında yaklaşık 10 milyar ton yeni kömür rezervi buldu. Toplam rezervimiz şu anda 18 milyar tona geldi" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda üçüncüsü düzenlenen "Maden Kenti Sivas Zirvesi"nin açılışında, kentte ciddi maden potansiyeli bulunduğunu, bunun hem yatırımcılara anlatılması, hem de kayıt altına alınması açısından zirvenin önem taşıdığını söyledi.

Sivas'ta madencilik alanında ciddi gelişme yaşandığını dile getiren Yörükoğlu, yatırımcıların da kaynaklardan faydalanarak bölgeye yöneldiğini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak önderliğinde milli enerji ve milli maden politikasıyla ilgili bir yol haritası belirlediğini anlatan Yörükoğlu, "Bugün madencilikte 10 milyar dolar civarında ham madde ithalatımız var. Enerji kaynaklarıyla beraber 50 milyar dolar civarına geliyor." diye konuştu.

Bu kaynakların yerli imkanlarla karşılanabileceğini belirten Yörükoğlu, şöyle devam etti:

"Bu sac ayağı içerisinde aynı zamanda ihtiyaç duyduğumuz ham madde kaynakları yerli bilgi ve teknolojiyle de karşılanmasını kapsıyor. Yani kendi mühendisimizi, kendi teknik elemanlarımızı kullanarak milli makine ve ekipmanları ve teknolojileri de kullanarak bu kaynakları ülke ekonomisine kazandırmayı kapsıyor. Sadece MTA kömür aramalarında son 10 yılda 2,2 milyon metre sondaj yaptı. Bunun karşılığında yaklaşık 10 milyar ton yeni kömür rezervi buldu. Toplam rezervimiz şu anda bizim 18 milyar tona geldi. Bu şu anlama geliyor, ülke enerji ihtiyacımızın, özellikle elektrik ihtiyacının yerli kaynaklardan özellikle kömürden karşılanma durumuna geliyor. Biz kısa dönemde 5 bin megavatlık kömüre dayalı termik santrali hayata geçirmeyi planlıyoruz."

MTA'nın 2017 yılı sondaj hedefini 1 milyon metre olarak belirlediklerini aktaran Yörüklüoğlu, "Bunun için makine, eleman ve mühendis ihtiyacı var. Bunların karşılanması lazım." dedi.

Sivas Valisi Davut Gül de madencilerin zor şartlarda çalışan ve ekonomiye katkı sağlayan insanlar olduğunu anlattı.

Yatırımcıların birçok konuda sıkıntı yaşadığını dile getiren Gül, "Enerji Bakanlığımızın politikası, devletimizin yerli ve milli kaynaklara bakış açısı madencilerimizin sorunlarının çözümüne ciddi anlamda katkı sağlıyor. Her geçen gün daha iyiye gidiyor ve daha iyiye gidecek." ifadelerini kullandı.

Sivas'ın aslında enerji kenti olduğuna işaret eden Vali Gül, şunları kaydetti:

"Özellikle rüzgarla, güneşle birlikte ve diğer termal kaynaklarımızla birlikte Sivas'ın hangi tarafına bakarsak yer altında ve yer üstünde enerji ve madenle ilgili milli ekonomiye katkı sağlanacak kaynakların olduğunu biliyoruz ve görüyoruz. Madencileri başkası sever mi sevmez mi bilmiyorum ama ben seviyorum. Şundan dolayı seviyorum, Sayın Başbakanımızın başlatmış olduğu eğitime yüzde 100 katkı anlamındaki projeye, tekli eğitime geçme hedefine okul yaparak katkı sundular. Dolayısıyla da madenci kazandığını yine kendi yaşadığı, kendi kazandığı memlekete harcıyor. Burs projemiz var, baktığımızda madencilerin ciddi katkılarını görüyoruz. O açıdan çevreye duyarlı olmak şartıyla, iş güvenliğine dikkat etmek şartıyla madencilerin her sorunu, her meselesi bizim meselemiz. Bunların önünün açılması, bu kaynakların ekonomiye kazandırılması bizim meselemiz."

Vali Gül, Yörükoğlu'na çam fidanı hediye etti. Daha sonra 2 gün sürecek zirvenin ilk oturumuna geçildi.

Programa Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, kamu kurumu temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

3. Maden Kenti Sivas Zirvesi
Kaynak: AA / Ekonomi
title