Haberler

3 Aylık 'Acil Plan' Hazırlıyoruz Hedefte İşsizliği Azaltmak Var

3 Aylık 'Acil Plan' Hazırlıyoruz Hedefte İşsizliği Azaltmak Var
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonominin Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Hükümetin Yeni Acil Eylem Planı İçin Çalışmaları Başlatırken, Makro ve Mikro Reformların Devam Edeceğini, Yeni Dönemde Özellikle İşsizliğin Azaltılması ile Sektörel Verimlilik Konusuna Önem Vereceklerini Söyledi. Ekren, Önce 3 Aylık, Ardından 5 Yıllık Eylem Planı Hazırlanacağını Açıkladı.

EKONOMİNİN koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, hükümetin yeni acil eylem planı için çalışmaları başlatırken, makro ve mikro reformların devam edeceğini, yeni dönemde özellikle işsizliğin azaltılması ile sektörel verimlilik konusuna önem vereceklerini söyledi. Ekren, önce 3 aylık, ardından 5 yıllık eylem planı hazırlanacağını açıkladı.

YENİ hükümetin Eylem Planı’nın belirleneceği toplantı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in başkanlığında gerçekleşti. Ekren, makro ve mikro reformlara devam edileceğini, yeni dönemde özellikle işsizliğin azaltılması ile sektörel verimlilik konusuna önem vereceklerini kaydetti. Öncelikle 2007 sonuna kadar geçerli olacak 3 aylık bir "acil eylem planı" hazırlanacağını açıklayan Ekren, asıl olarak ise 2008-2013 için eylem planı hazırlanacağını belirtti. Yapılacak çalışmada birinci AKP iktidarı döneminde yapılanlar ile yeni dönemde gerçekleştirilecek olanların temel yapı taşını oluşturacağını vurgulayan Ekren, "Özellikle büyüme ve istihdamın güçlendirildiği bir döneme girmiş olacağız" diye konuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, kişi başı 10 bin dolarlık milli gelir hedefine atıfta bulunan Ekren, büyümeye bu çerçevede yaklaşılacağını ifade etti.

3 KONUDA ISRAR SÜRECEK: Hükümetin amacının sadece ekonomik olmadığını, diğer alanlarda da imkan ve kaynakların değerini artırmak İçin, 3 önemli konuda ısrarı sürdürdüklerini vurgulayan Nazım Ekren, şöyle konuştu: "Bunlardan bir tanesi, piyasanın topluma olan güveni sürdürmesi. İkincisi temel makro göstergelerin güçlendirilmesi. Diğeri ise özellikle bu dönemde üzerinde duracağımız sektörel performansların artırılmasıdır. Bu, hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel performansların artırılmasına önem vereceğimizi, tercih ve önceliğimizi bu noktaya çektiğimizi gösterir. Öncelikle genel ve sektörel anlamda verimlilik ve etkinliği artıracak düzenlemeleri ön planda tutuyoruz. Bundan beklentimiz, yapısal değişimler, koordinasyonun etkinliğinin artırılması ve piyasanın iyi işleyen rasyonel bir yapıda devam eden bir özellik kazanmasıdır."

İŞSİZLİĞE YENİ AÇIMLAR: Hanehalkı, firma ve devletle ilgili özel vizyonlar oluşturacaklarını ifade eden Ekren, programın ana bileşenlerinden birini de işgücü piyasaları olarak açıkladı. Ekren, "Yeni dönemde ekonomik ve sosyal uzlaşma ile istihdam ve işsizlik konusunda yeni açılımlar sağlayacak düzenleme ve tedbirleri gerçekleştireceğiz" diye konuştu. İşsizliğin azaltılması konusunda geçen dönem performansının ekonominin diğer temel göstergeleri kadar iyi bir seyir izlemediğini vurgulayan Ekren, "İşsizlik Fonu kullanımı amacına uygun şekilde hem işsizlerin yararlanma oranının artırılmasını planlıyoruz. İstihdamı artıracak yeni bir açılıma yeni bir açılıma imkan verip vermeyeceğine de bakılacak" diye konuştu.

REFORMLARA DEVAM: "Makro ve mikro reformların devam edeceğinin altını çizmemiz lazım" diyen Ekren, özel sektör odaklı kamu politikasını daha etkin şekilde kurgulayacaklarını söyledi. Arz yanlı tedbirlerin yanı sıra yapısal değişimlere de ağırlık vereceklerini ifade eden Ekren, "2013 için, 2023’e hazırlık amaçlı, 100’üncü kuruluş yıldönümünde dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefini koruyoruz" dedi. Ekren, temel konulardan birinin sosyal güvenlik reformu olduğuna dikkat çekerek, "Sosyal Güvenlik Yasası’nda son rötuşlar yapılacak. Meclis’in gündemine tekrar gelecek" dedi.

Önceki ’acil plan’ın yüzde 80’i gerçekleşti

BAŞBAKAN Yardımcısı Nazım Ekren, 58 ve 59’uncu hükümet programları ile belirlenen "acil eylem planı"nda gerçekleşme oranının yüzde 80 olduğunu belirtirken, 205 eylem ve faaliyetten 165’inin gerçekleştiğini, 40 tanesinin ise çeşitli nedenlerle düzenlemeler bitirilemediği için gerçekleştirilemediğini açıkladı. Yeni dönemde yeni bir perspektif ve dinamizmle öncelik verilecek konuları belirleyeceklerini ifade eden Ekren, "Ekonomik dinamizm ile sosyal istikrarın uyumlaştırılması sürecinde ekonomik, sosyal, kültürel açılımların neler olacağını belirleyeceğiz" dedi.

Yüzde 3.9 büyüme hedeften uzak değil

YÜZDE 3.9 çıkan büyümenin yıl sonu hedefi olan yüzde 5’in uzağında kaldığına ilişkin soru üzerine Nazım Ekren, ikinci çeyreğe ilişkin rakam dışında 6 aylık ya da yıllık hedeflere bakmak gerektiğini belirterek, "Hedeften uzak değil. Konjonktörel diye bakmak lazım. İlerde tedbir gerekirse de gerekenler yapılır" diye konuştu. Ekren, bir soru üzerine, "IMF programında yeralan reform ve uygulamalar konusunda değişiklik ve farklı yaklaşım sözkonusu değil" dedi.

Öncelikler formla iletilecek, DPT koordinatörlüğü yürütecek

BASINA kapalı olarak devam edilen toplantıda tüm kamu kuruluşlarının yöneticilerine birer form dağıtıldığı öğrenildi. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık başta olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin katıldığı toplantıda yöneticilerden, kendi kurumlarına ilişkin ele alınmasını istedikleri öncelikleri bu formlara yazmaları istendi. Formların, bu yıla yönelik acil eylem planında kullanılacak olan bölümü 28 Eylül’e kadar, 2008 ve sonrasına dönük planlama için ayrılan bölüm de 15 Ekim’e kadar Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) teslim edilecek. Bu arada Nazım Ekren, yapılacak çalışmalarda DPT’nin koordinatör olacağını, eylem planı çalışmalarının düzenli olarak izleneceğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close