3. Ankara Marka Festivali Başladı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bir ülkenin marka olabilmesi için topyekun markalaşması gerekir. Yollarıyla, caddeleriyle, parklarıyla, okullarıyla, fabrikalarıyla, dernekleriyle, siyasetiyle, demokrasisiyle, insan haklarıyla, medeniyetiyle her alanda önce marka olmanız lazım ki...
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bir ülkenin marka olabilmesi için topyekun markalaşması gerekir. Yollarıyla, caddeleriyle, parklarıyla, okullarıyla, fabrikalarıyla, dernekleriyle, siyasetiyle, demokrasisiyle, insan haklarıyla, medeniyetiyle her alanda önce marka olmanız lazım ki markalar üretebilesiniz" dedi.
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Ankara Marka Festivali (AMF), Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı açılış töreniyle başladı. İş, kültür, sanat ve spor dünyasından 190'ı aşkın konuşmacının yer alacağı festival, üç gün sürecek. Açılış töreninde konuşma yapan Bakan Zeybekci, hayatını kaybeden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar'a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diledi. Türkiye'nin milli gelirinin yaklaşık 880 milyar dolar olduğunu vurgulayan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu bizim 2016 yılındaki 80 milyon vatandaşımızla elde ettiğimiz milli gelirimiz. Küçümsenecek bir şey değil, alkışlanacak bir rakamdır. 880 milyar dolar aynı zamanda dünyada 10 önemli markanın sadece marka değeridir. Dünyada bugün üretmek bir marifet değil, dünyanın bütün coğrafyalarında artık her alanda üretim var. Artık üretmek değil, farklı üretmek önemli, marka. Türkiye olarak biz bir süreci tamamladık. Bugün 450 milyar dolarlık dış ticaret hacmine geldik. Marifet üretmek değil, marifet patentine, lisansına, markasına sahip olmaktır. Dünya, bilgi ve teknolojiyi üretenler ve tüketenler diye ikiye ayrılıyor. Türkiye olarak ya bilgi ve teknolojiyi üreten bir ülke olacağız ya da diğerleri gibi bilgi ve teknolojiyi tüketen ülkeler sınıfında olacağız. Bilgi ve teknolojiyi tüketen ülkeler sınıfında olduğumuz zaman muasır medeniyet yolculuğunda istediğimiz yere varmamız mümkün değildir."
Bir ülkenin marka olabilmesi için topyekun markalaşması gerektiğini söyleyen Zeybekci, "Yollarıyla, caddeleriyle, parklarıyla, okullarıyla, fabrikalarıyla, dernekleriyle, siyasetiyle, demokrasisiyle, insan haklarıyla, medeniyetiyle her alanda önce marka olmanız lazım ki markalar üretebilesiniz. Bizim marka olduğumuz alanlar var. Mesela dizi filmlerde dünyada 2. sıradayız. Yaklaşık olarak 500-600 milyon insan Türk dizi ve filmlerini izliyor. En çok popüler olan Muhteşem Yüzyıl" diye konuştu.
Türkiye'nin, 15 Temmuz işgal girişimi nedeniyle 2016 yılının üçüncü çeyreğinde eksi büyüdüğünü ancak son çeyrekte tekrar büyümeye başladığını hatırlatan Zeybekci, ihracatın 16 aydır kesintisiz bir şekilde artış gösterdiğini kaydetti. Ar-Ge'ye ayrılan payı 10 yılda 8 kat artırdıklarını kaydeden Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği desteklerin üçte birinin de marka ve patente ayrıldığını vurguladı.
Programda konuşma yapan Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, küreselleşmeyle birlikte dünyanın ortak bir pazar haline geldiğine dikkat çekerek, "Ülkeler arası ticaret arttı. Üreticiler için ürünlerinin ayırt edilmesini sağlama ihtiyacı marka kavramını ortaya çıkarttı. Günümüzde etrafımızı saran yüzlerce marka var. Bugün ülkeler markaları kadar dünya ticaretinde söz sahibi olabiliyor. Bizim de dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmemiz için güçlü küresel markalara ihtiyacımız var. Güçlü bir devlet için güçlü bir ordu gerek. Ordumuzun güçlü olabilmesi için de güçlü bir maliye gerek. Milletimiz daha çok kazanacak ki devletimiz daha güçlü olsun. Daha güçlü bir Türkiye olmak için hepimize görevler düşüyor. El ele, gönül gönüle, fikir fikire verip çalışmalıyız. Ortak geleceğimiz için devletimizin, bayrağımızın, milletimizin birliği için hep birlikte tek yürek olarak gece gündüz çalışmalıyız. Bugün de bunun için buradayız. Marka daha çok kazanmak demek. Bugünün dünyasında ekonomiler markaları kadar zengin, markaları kadar güçlüdür" açıklamasını yaptı.
Markaların önemine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, "Marka konusunda ülkemizde ciddi çalışma ve gelişmeler var. Bu çalışmaları yürekten destekliyorum. Bize zamanında 'icat çıkartma' diye bir deyim geliştirmişler. Halbuki bizim icat çıkartmamız lazım. Biz araştırmayı, çalışmayı benimseyen bir milletiz. Bu çok önemli bir değerimiz. Markalaşmalardan sonra ticaret ve sanayi erbabının markaları dünya piyasasına tanıtması için de fuar gerekiyor. Kısa süre içerisinde Ankara'ya fuarımızı kazandırmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ATO Başkanı Gürsel Baran, festival kapsamında düzenlenen fuarın açılış kurdelesini kesti.
Zeybekci, Çiftçi, Hisarcıklıoğlu ve Baran daha sonra ATO standını ziyaret ederek, ATO'nun dijitalleşme çalışmaları kapsamında ürettiği, banka ATM'leri benzeri "BELGEMATİK" cihazını inceledi. ATO Başkanı Baran, BELGEMATİK cihazından kredi kartı ile şirketinin elektronik imzalı olarak oda sicil kayıt sureti belgesini aldı. Heyet daha sonra stantları gezdi.
Açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yanı sıra, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yüce, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı. - ANKARA