Haberler

21. Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan'ın Türkiye sınırındaki Metsamor nükleer enerji santralinin riskleri ve dolan ömrüyle beraber Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın direktiflerine aykırı olarak çalışmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Yalnızca enerji ihtiyacı var diye bir nükleer santral burnumuzun dibinde çalıştırılamaz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan'ın Türkiye sınırındaki Metsamor nükleer enerji santralinin riskleri ve dolan ömrüyle beraber Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın direktiflerine aykırı olarak çalışmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Yalnızca enerji ihtiyacı var diye bir nükleer santral burnumuzun dibinde çalıştırılamaz" dedi.

Yıldız, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen "21. Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI-2015'in açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yıldız, Ermenistan hükümetinin, Türkiye sınırında bulunan Metsamor nükleer enerji santralinin işletim süresinin 2026 yılına kadar uzatılmasına ilişkin, "Biz Ermenistan'daki Metsamor nükleer enerji santralinin riskleri ve dolan ömrüyle beraber Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın direktiflerine aykırı olarak çalışmasını doğru bulmuyoruz. Yalnızca enerji ihtiyacı var diye bir nükleer santral burnumuzun dibinde çalıştırılamaz. Bununla alakalı girişimlerimizi yaptık. Ermenistan'ın savunması ise 'eğer bu nükleer santral durursa elektriksiz kalırız'. Mutlaka farklı çözümlerin olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.

Yıldız, nükleer güç santralleriyle rüzgar ve güneşin birbirini tamamlayan ve birbirine ihtiyacı olan enerji kaynakları olduğunu ifade ederek, "Birini tercih etmek diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Biz hem onu tercih ediyoruz hem de diğerini tercih ediyoruz" dedi.

" Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için esastır"

Yıldız, Irak'ta  günlük yaklaşık 1,5 milyon varil üretilebilecek petrol kapasitesinin olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Şu anda Irak'taki üretim yaklaşık 450 bin variller civarında. Irak'ın kapasitesini artırmasını bekliyoruz. Bir milyon varile ne kadar kısa zamanda geçerlerse Irak'ın daha hızlı normalleşmesi sağlanmış olur. Her zaman açıklandı, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bir hukuk devletidir komşu ve kardeş ülke Irak'ın toprak bütünlüğüne siyasi bütünlüğüne ve Irak'ın bağımsızlığına yalnızca saygı değil, itina da göstermektedir. O yüzden biz bağımsız Kürdistan devletiyle alakalı görüşlerimizi daha önceden de belirttik, böyle bir şey Türkiye'nin tasvip ettiği bir konu değildir ve Irak'ın toprak bütünlüğü Türkiye için esastır."

Kayıp kaçak

Elektrik faturasını ödeyemeyen vatandaşa kolaylık sağlanacağını bildiren Yıldız, "Eğer bir vatandaşımız kendisine konulan hukuk, imtiyaz ve götürülen hizmet çerçevesinde kullandığı elektriğin parasını ödemiyorsa bu hem devlet hem de kul hakkına girer. Seçim öncesi yada sonrasında bu gerçek değişmiyor" ifadelerini kullandı. 35 milyon aboneye götürülen hizmetin adil olabilmesi için herkesin elektrik parasını ödemesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, "AK Parti hükümetlerimizden önce asgari ücretli 100 birim elektrik alabiliyorsa bu gün 200 birim elektrik alabiliyor, yani asgari ücretin alım gücü elektrik üzerinde yükseldi. Bu hem enerji sektörünün başarısından hem de siyasi iktidarın kararlılığından kaynaklanıyor. O yüzden biz yeterli kolaylığı gösterdiğimiz kanaatindeyiz ve Türkiye 28 Avrupa Birliği üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz kullanan ülkedir. Elektriği de en ucuz kullanan üç ülkeden bir tanesidir. O yüzden bütün vatandaşlarımızın buna hassasiyet göstermesinin bir kez daha istirham ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, bir başka soru üzerine, BOTAŞ yetkililerinin Gazprom'la görüşmelerine devam ettiğini belirtti. Türkiye'de yaklaşık 50 milyar metreküp kullanılan doğalgazın 10 milyar metreküpünün, özel sektör, yaklaşık 40 milyar metreküplük bölümünün de BOTAŞ tarafından alındığını anlatan Yıldız, her ikisinin de fiyat mekanizmalarının, Türkiye'nin toplam arzı ve talebi açısından önemli olduğunu vurguladı. Yıldız, "BOTAŞ olarak, pazarlığımızda uygun bir fiyat oluşturmaya çalıştık. Özel sektör için de özel sektörün zarar etmeyeceği bir fiyatı konuştuk" diye konuştu.

Yıldız, üç yıl önce BOTAŞ'ın maliyetlerinin, özel sektörün maliyetlerinin üzerinde olduğunu, şu anda ise özel sektörün maliyetlerinin BOTAŞ'ın maliyetlerinin üzerine çıktığını söyledi.

Özel sektörün piyasada mallarını satabilmesi için doğagazı uygun fiyatta almaları gerektiğinin altını çizen Yıldız, "Özel sektör ne kadar yüksek oranlı bir indirimle ve ne kadar düşük fiyatla alırsa Türkiye açısından o kadar iyidir. Şu anda geldikleri nokta bırakın yüksek kar etmeyi zarar etmeyecek kalemleri koruyup kollamaktır. Bizi ilgilendiren kısmı budur, onlar zarar etmesinler çünkü 10 milyar metreküplük doğalgazı alıp satmalılar. Özel sektör zarar etmeden 50 milyar metreküp doğalgaz alınmalı ve 50 milyar metreküp doğalgaz satılmalı" dedi.

Enerji yatırımlarına karşı çevreyi korumak için yapılan protestoların önemli kısmının manüplatif, spekülatif hatta kasıtlı olduğunu düşündüğünü söyleyen Yıldız, "Ben eline tencere tava alan masum Anadolu insanını kastetmiyorum. İl il dolaşan belli bir merkezden yönetilen ve Türkiye'nin kalkınmasına bir karşı çıkış olarak görüyorum. Siz HES'e karşı çıkarsınız, rüzgara karşı çıkarsınız, güneşe karşı çıkarsınız, doğalgaza karşı çıkmazsanız ben bunun altında iyi niyet aramam"  ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close