Haberler

2012'de Mobilya Sektöründe Hedef Yüksek

2012'de Mobilya Sektöründe Hedef Yüksek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2011 yılında ihracat oranını yüzde 18,9 oranında artıran mobilya sektörü, 2012 hedeflerini yüksek tutuyor.

Sektörde yaşanan değişimleri değerlendiren MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, "2011'de Arap ülkeleriyle ihracat ciddi anlamda azalırken, oluşan boşluğu Afrika pazarı doldurmaya başladı. 2012 yılında mobilya sektörünün Afrika başta olmak üzere yeni pazarlara yönelmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye ekonomisinin en önemli itici güçleri arasında yer alan mobilya sektörü, 2011 yılını zirvede kapatıyor. Bu sene yükselişte hız kesmeyen sektördeki olumlu havadan Türkiye'nin ve dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO da payını aldı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; 2011 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artışla 11 milyar 935 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye'de, mobilya sektörü ihracat rakamlarını yüzde 18,9 oranında artırdı. 2011 yılında mobilya sektöründe yaşanan değişimleri değerlendiren MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, "Türkiye 2011 yılında yaşanan seçim sürecinin yanı sıra Mısır, Libya ve Suriye'deki hareketlenmeler neticesinde iç piyasada gevşeme yaşadı. Bu gelişmeler mobilya sektörü de dâhil olmak üzere tüm ticari alanları sarstı. Ancak biz MASKO olarak yılı oldukça olumlu geçirdik" dedi.

Yaz dönemlerinde mobilya sektöründe yavaşlama yaşandığının altını çizen Karcı, "Bu sene sektörün olağan durgunluğuna aynı döneme denk gelen seçim süreci de eklenince etkisi daha çok hissedildi. Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki olayların mobilya ihracatında yarattığı negatif etkiye karşın bu sene elde edilen yüzde 18,9'luk artış, bizce önemli bir ayrıntı. 2012 yılı için de umut verici bir gelişme" dedi.

2012 yılında yeni pazar arayışlarımız olacak

170 ülkeye yaklaşık 1,3 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye mobilya sektörü, 2023 yılına kadar bu rakamı 6 milyar Dolara çıkarmayı hedefliyor. 125 milyar Dolar seviyesindeki dünya ihracatının yüzde 25'ini Çin'in tek başına idare ettiğini anımsatan Karcı, "Türkiye ihracat sıralamasında 18'inci sırada yer alıyor. Ancak bu rakamı daha da yukarılara çekme hedefindeyiz. Türkiye artık Afrika pazarına yelken açtı. Bu konuda MASKO olarak bizim de çok ciddi çalışmalarımız bulunuyor. Libya'daki, Mısır'daki gerilimler dünyayı etkilese de Nijerya, Gambia, Demokratik Kongo gibi yeni ülkeler Türkiye ve MASKO ile işbirliği yapmak istiyor. 2012 yılında bu bölgelerle çalışmalarımızı güçlendirerek, yeni pazar arayışlarımızı hızlandıracağız" dedi.

Arap ülkelerine ihracat azaldı, Afrika ile ortaklıklar arttı

Türkiye mobilya sektörü 2011 yılı ihracat rakamlarına bakıldığında ise Yunanistan ve KKTC dışındaki tüm bölgelerde değişen oranlarda artış görüldüğünü dile getiren Karcı, mobilya ihracatındaki en büyük payın yüzde 53 ile Irak'a ait olduğunu; bu yıla damgasını vuran Arap Baharı rüzgârının ise Türk mobilya sektörü için olumlu esmediğini söyledi. 2011'de Arap ülkeleriyle azalma eğilimi gösteren ihracatın yılın ikinci yarısında Afrika ülkelerine yöneldiğini belirten Karcı, "Libya'ya yönelik ihracat yüzde 81 azaldı. Yine Suriye'ye yapılan ihracatta da yüzde 15'lik bir düşüş söz konusu oldu. Bunlarla birlikte yüzde 29 ile Tunus ve yüzde 49 ile Yemen'e yönelik mobilya ihracatımızda da azalma var. Ancak Arap ülkelerindeki bu düşüş, genel olarak Türkiye mobilya ihracatının azaldığı anlamına gelmiyor. Biz de MASKO Mobilya Kenti olarak genel ihracat oranının yüzde 10'ununu her zaman olduğu gibi karşılamaya devam ettik" dedi.

Yüzde 18 KDV bel büküyor

İstikrarlı bir şekilde büyümeye devam eden mobilya sektöründe yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Karcı, "Sektörün önemli sorunlarından biri uygulanan KDV politikası. Nakliye ve teşhir maliyetleri de önemli sıkıntılar yaratıyor. Bir de bunların üzerine yüzde 18'lik KDV uygulaması eklenince mobilya sektörünün önü tıkanıyor. Nakliye ve teşhirde destek yok. Avrupa'ya baktığımızda mobilyacılara bu anlamda farklı destekler verildiğini görüyoruz. Devletin KDV'yi düşürmesi, tabana yayması ilk ve en önemli talebimiz. Mobilya ihracatının artması, 2-3 milyar Dolar seviyelerinde olması için bu konularda devletimizden destek bekliyoruz" dedi.

Markalaşma konusunda da sektörde ciddi problemler olduğuna değinen Karcı, markalı mobilyaların sektördeki oranının sadece yüzde 20 olduğunu belirterek, "Türk mobilya sektörü, Avrupa'yla karşılaştırıldığında markalaşma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bunun üzerine bir de yüzde 85 oranında kayıt dışı üreticiler eklendiği için sorun büyüyor. Bu durum atıl yatırım, kapasite kullanımı, bilgi birikimi yetersizliklerini ve branşlaşamama sıkıntısını da beraberinde getiriyor" dedi.

MASKO 2012 yılında sektördeki katma değerini artıracak

Türkiye'de üretilen ürünlerin kalitesinin her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken Karcı, mobilya sektörünün ülkemizin toplam ihracatının yüzde 1'ini kapsadığını belirterek, "MASKO Mobilya Kenti bünyesinde, mağaza sahipleri, yöneticileri, atölyelerdeki ustabaşılar ve çıraklarla toplam 4 bin kişi çalışıyor ve ağırlıklı olarak satış işleri yapılıyor. Bu anlamıyla MASKO Mobilya Kenti, mobilya satışının bu kadar geniş alanda yapıldığı tek yer olma özelliğini taşıyor. Kent içinde yaklaşık olarak 150–160 civarında imalatçı grubun satış mağazası mevcut. MASKO'nun ekonomiye katkısı, yaklaşık olarak yılda 3 milyar TL'dir. Sektörle birlikte istikrarlı şekilde büyüyen MASKO, bu katkı payını her geçen ün artırmaya devam edecek" dedi.

MASKO'da 3D devri başladı

Mobilya sektörünün bugün geldiği noktada modayı ve trendleri takip edip, kendi alanında yeniliklerin öncüsü olmaya başladığının da altını çizen Karcı, "Bugün hem yurt içinde hem de yurt dışında koşan mobilya markalarımız var. Bunu tetikleyen faktör ise Türk mobilyacısının artık tasarımcı ve içmimarlarla çalışmaya başlaması. MASKO Mobilya Kenti'ndeki 150-200 mağaza içmimarla çalışıyor. Bu önemli bir değişim. MASKO'dan mobilya alışverişinde 3D devri başladı diyebiliriz. 2012 ve devam eden 3-5 yıl içerisinde Türk mobilyası dünyada trendleri takip eden değil, belirleyen konuma gelerek daha da güçlenecek" dedi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi
title
Close