2. Türk-Arap Bankacılık ve Finans Forumu
Gelir İdaresi Daire Başkanı Süleyman Hayri Balcı, ABD'de yürürlüğe giren ve diğer ülkelerde yatırım hesabı bulunan Amerikalıların yabancı finansal kuruluşlarda bulundurdukları hesapların Amerikan Gelir İdaresi'ne (IRS) rapor edilmesi...
Gelir İdaresi Daire Başkanı Süleyman Hayri Balcı, ABD'de yürürlüğe giren ve diğer ülkelerde yatırım hesabı bulunan Amerikalıların yabancı finansal kuruluşlarda bulundurdukları hesapların Amerikan Gelir İdaresi'ne (IRS) rapor edilmesi zorunluluğunu içeren FATCA (Yabancı Hesaplar Vergi Mevzuatına Uyum Yasası) yasasıyla ilgili "Amerika'nın takım elbisesi var, bütün ülkeleri aynı takım elbiseye sığdırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.
İlk gün programına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mukim Öztekin ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkan Vekili Varol Civil'in katıldığı 2. Türk-Arap Bankacılık ve Finans Forumu, ikinci gününde "Uluslararası Bilgi Takas Sistemlerinde FATCA Uygulaması İçin Öneriler" konulu panelle devam etti.
Gelir İdaresi Daire Başkanı Süleyman Hayri Balcı, FATCA'nın uygulanmasındaki zorluklara dikati çekti. Balcı ülkelerin kendi düzenlemelerini yapmaları gerekliliğini öne sürerek, "Amerika'nın takım elbisesi var, bütün ülkeleri aynı takım elbiseye sığdırmaya çalışıyorlar" dedi.
Balcı, dünyada vergi politikalarının değiştiğini belirterek, "G-20 toplantısında da bu baskı bizzat hissedildi ve bütün ülkelere bu konuda bildirim yapıldı. Vergi cennetleri ve müşteri gizliliği kavramlarının artık son bulduğu ifade edildi" diye konuştu.
"FATCA yurt içi bir düzenleme olmakla beraber dünyada diğer ülkeleri de ilgilendirir hale gelmiştir" diyen Balcı, paneli izleyen Arap ülkeleri temsilcilerine, "Eğer sizin devletiniz bu anlaşmalara taraf olmak istemiyorsa Arap Bankalar Birliği nezdinde, diğer hükümetler üstü kurum ve kuruluşlar nezdinde bu konuyu savunabilir, doğrudan IRS'le uluslararası sözleşmelere taraf olunmasının daha faydalı olduğunu aktarabilirsiniz" çağrısında bulundu.
Uygulamanın 2010 yılında başladığını ve Amerika tarafından dünya çapında kabul görmesinin beklendiğini anlatan Balcı, şunları kaydetti:
"Uygulama açısından son derece meşakkatli olmakla beraber finans sektörleri açısından da net bir zorluk teşkil ediyor. Hiçbir idari kurum bunu tek başına üstlenemez, mutlaka koordinasyon açısından bir kurum belirlenmelidir."
-Fattouh: "Türk Bankacılık sektörünün FATCA ile ilgili görüş ve tecrübeleri bizim için önemlidir"-
Panelin moderatörlüğünü yapan Arap Bankalar Birliği Genel Sekreteri Wissiam H. Fattouh, FATCA'nın herkesin başvurmak zorunda olduğu bir uygulama olduğuna dikkati çekerek, "Bu zamana kadar, ABD ve Arap ülkelerinin hükümetleri arasında bir anlaşma görmüyoruz. Bu, daha az finansal maliyeti destekleyerek, daha az çalışma, daha az yönetimsel işlemler ve daha doğru, özerkliği getirecektir" dedi.
Fattouh, Türkiye'nin konuyla ilgili tutumunun Arap ülkeleri için yol gösterici nitelikte olduğunu belirterek, "Türk Bankacılık sektörünün FATCA ile ilgili görüş ve tecrübeleri bizim için önemlidir" ifadesini kullandı.
Panelistlerden Bahreyn Albaraka Bankacılık Grubu Teftiş Danışmanı Kutub Yusufali ise son 18 aydır FATCA ile yakından ilgilendiklerini belirterek,
"Hükümet yetkililerinin bu sürece dahil olmasını ve ABD yetkilileriyle görüşmesini istiyoruz. Hükümetler arası bir müzakere olursa bu bankalar için çok daha iyi sonuç verecektir" diye konuştu.
Yusufali, banka birliklerinin, bankaların standartlaşmış bir anlaşma üzerinde çalışmasını sağlamaları durumunda bankaların işinin çok daha kolay olacağını dile getirdi.
FATCA'nın bankaların en fazla endişelendiği ve konuştuğu konulardan biri olduğuna dikkati çeken Yusufali, 2013'te hem Arap hem de Asya bölgesindeki bankalarının FATCA uygulamasına katılması gerektiğini kaydetti.
Fatca sürecinin genel olarak vergi kaçırılmasını engellemek için hayata geçirildiğini belirten Yusufali, şöyle devam etti:
"Eğer hükümetler arası anlaşma imzalayan bir ülke söz konusuysa otomatikman o ülkede faaliyet gösteren bakalar FATCA rejimine dahil olacak ve banka kendi içinde anlaşma imzalamak durumunda kalmayacaktır. Belki 3-5 yıl içinde bir çerçeve oluşturulacaktır ve elektronik ortamda bilgi alış verişleri bütün ülke vatandaşları için mümkün olacaktır. Ama bu tabii ki o bireylerin gizlilik esasını tamamen ortadan kaldıracaktır ki bu finans sektöründe yıllardır kutsal olan kurallardan biridir."
-Marsoul: "Arap dünyasındaki ülkelerin çoğu hala ne yapmaya karar vereceklerini düşünüyor"-
Ernst&Young EMAIA Finansal Hizmetler ortağı Koen Marsoul ise FATCA'nın çok farklı alanlarda etkisi olacağını belirterek, "Yasal dokümanlarınıza bakacaksınız, raporlarınızı gözden geçireceksiniz, müşterilerinizle iletişim içinde olacaksınız, çalışanlarınızı eğiteceksiniz, verilerinizin erişilebilir olduğunu göreceksiniz. Bu sistem gerçekten her şeyi doğru bir şekilde hazırlamanızı gerektiriyor. Bir proje hazırlayıp, mantıklı organize bir şekilde hazırlık yapmanızı, bir sitem oturtmanızı gerektiriyor.
Çünkü finansal kuruluşlar için çok ciddi etkileri var. Özellikle Arap dünyasındaki ülkelerin çoğu hala ne yapmaya karar vereceklerini düşünüyorlar. Ama bir an önce konuları tartışıp karar vermeniz gerekiyor" dedi.
Muhabir: Ekip-Musab Turan
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL