2. Mmg Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, "Bütün alanlarda Ar-Ge ve inovasyonu desteklemeye devam ediyoruz.
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, "Bütün alanlarda Ar-Ge ve inovasyonu desteklemeye devam ediyoruz. 2018 yılı için de 100 milyon liraya yakın bir kaynağı yeni projelere ayırıyor olacağız " dedi.
Yavuz, "2. MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi" kapsamında, İSTKA'nın Ar-Ge ve inovasyona yaptığı katkı ve zirve kapsamında sergilenen projelere ilişkin bilgi verdi.
İSTKA olarak İstanbul'un ihtiyacını tespit edip, onu karşılayacak projeyi hayata geçirmek için çalıştıklarını dile getiren Yavuz, 7 yılda 710 proje fonladıklarını, 287 projenin doğrudan Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçi projeler üreten çalışmalar olduğunu, bunlara da 201 milyon liralık bütçe aktardıklarını söyledi.
Yenilikçilik kavramını sürekli öne çıkardıklarını ve bu kapsamda çözüm sunan projeleri sürekli desteklediklerini ifade eden Yavuz şu bilgileri verdi:
" İstanbul'un ihtiyaçlarını ve hangi alanlarda yatırım yapılması gerektiğini tespit edip, aslında o alanlarda proje geliştiren kurumları desteklemeye çalışıyoruz. İstanbul inovasyonun da başkenti. İstanbul inovasyonda lider ama küresel rekabet gücünü artırabilmek için global anlamda da kapasitesini yükseltmemiz gerek. Bütün alanlarda Ar-Ge ve inovasyonu desteklemeye devam ediyoruz. 2018 yılı için de 100 milyon liraya yakın bir kaynağı yeni projelere ayırıyor olacağız."
Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına son yıllarda üniversitelerin daha fazla eğildiğini, devletin verdiği desteklerin ve Kalkınma Ajanslarının kurulmasının da bu anlamda katkı sağladığını anlatan Yavuz, Türkiye'nin geleceği için Ar-Ge'ye yapılan yatırımların önemli olduğunu söyledi.
"Sadece maddi kaynak aktaran bir kurum değiliz"
Özgül Özkan Yavuz, Anadolu'da kurulması planlanan Girişimci Destek Merkezlerinin şu an İstanbul'da mevcut olduğunu bildirerek, bu merkezlerde şu ana kadar 10 bini aşkın girişimciye girişimcilik eğitimi verildiğini dile getirdi.
Yavuz, girişimcilere sadece altyapı ya da finansal destek vermenin yeterli olmadığını, girişimciliğin de öğretilmesi gerektiğini vurguladı.
Yavuz sözlerine şöyle devam etti:
"İstanbul'un küresel ekonomide söz sahibi olmasının yanı sıra sosyal hayatı da iyileştirmek, kolaylaştırmak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2010 yılından bu yana 402'si ekonomik kalkınmaya, 308'i sosyal kalkınmaya yönelik 710 projeyi destekledik. Biz sadece bize başvuranlara maddi kaynak aktaran bir kurum değiliz. Ajansımızın güdümlü projeler olarak adlandırdığı büyük ölçekli projeleri İstanbul'un milli kalkınma hedefleriyle uyumlu, ihtiyaçlarını tespit eden ve bizim tarafımızdan tasarlanan proje konularını kapsıyor."
Desteklerin süreceğini bildiren Yavuz, fuar kapsamında sergilenen yüksek katma değerli, ileri teknolojik ürünlerin ticarileşmesi sayesinde İstanbul ve Türkiye'nin kalkınma hedeflerine ulaşacağını söyledi.
İSTKA'nın standında sergilenen projeler arasında Robotik Kol, Balistik Yelek, Nanoteknolojik Mikroçip, Biyoseramik Tozlar gibi projeler bulunuyor.