Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

18. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, "Bölge ülkelerinin sadece ticari ve beşeri ilişkilerinin yanı sıra güvenlik alanında da işbirliğine gitmesi yakın zamanda kaçınılmaz olarak gündeme gelecek" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, "Bölge ülkelerinin sadece ticari ve beşeri ilişkilerinin yanı sıra güvenlik alanında da işbirliğine gitmesi yakın zamanda kaçınılmaz olarak gündeme gelecek" dedi.

Kalsın, Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediği, İpek Yolu'nun enerji kavramıyla birlikte ele alındığı ve 40 ülkeden üst düzey yöneticilerin katıldığı "18. Avrasya Ekonomi Zirvesi"ndeki konuşmasında, son 20-25 yılda yaşanan gelişmelerin, Avrasya coğrafyasının hem siyasi hem de iktisadi açıdan sahnedeki tarihi yerini yeniden aldığını gösterdiğine işaret etti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge ve tüm dünyanın iktisadi, politik ve felsefi olarak yeniden şekillendiği günlerden geçildiğini belirten Kalsın, Türkiye'nin bu yeni şekillenmenin önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi.

Kalsın, Türkiye'nin konumunun, vizyonunu ve politikalarını derinden etkilediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu coğrafyada yaşayan herkesin ve her ülkenin, ana hedefi bölgeyi kültürel, iktisadi ve sosyal bir çekim merkezi olmasını sağlamak olmalıdır. Bu görev tarihi bir sorumluluktur. Üstelik bu coğrafya için çekim merkezi olmak yeni bir şey de değildir. Sadece Batıya bir süreliğine vermiş olduğu çekim gücünü yeniden bünyesine geri alacaktır. Avrasya nüfusu ve ekonomisi, küresel gelişmede hak ettiği payı almaya başlamıştır.

Bu oranı yükseltmek için işbirliklerini artırmak hepimizin görevidir. Avrasya coğrafyası dünya GSMH'sı içinde yüzde 4,7'lik paya sahip. Bu ülkeler içinde en büyük milli gelire 2,1 trilyon dolar ile Rusya Federasyonu sahipken onu 822 milyar dolar ile Türkiye takip ediyor."

Bölge ülkelerine 2013 yılı itibariyle yaklaşık 110 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapıldığını, ülkelerin 2013 yılı itibariyle toplam ihracatının 910 milyar dolar, toplam ithalatının 770 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Kalsın, "18,4 trilyon dolarlık dünya ithalat ve ihracat hacmi içerisinde bu bölgenin payı ihracatta yüzde 4,9 ve ithalatta yüzde 4,1 seviyesindedir. Kuşkusuz ki bu rakamlar yeterli değildir" değerlendirmesinde bulundu.

İTO Başkan Yardımcısı Kalsın, önümüzdeki yıllarda Avrasya Bölgesi'nin ekonomi, ticaret ve en önemlisi enerji alanlarında önemli gelişmeler kaydedeceği ve dünya ekonomisi ile bütünleşeceği öngörüsünü paylaşarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Öte yandan Avrasya sadece son 20-25 yılda değil tarih boyunca büyük önem taşıyan bir coğrafyada bulunduğundan ve muazzam enerji kaynakları ve ticaret yolları sebebiyle güvenlik açısından da büyük önem arz etmektedir.

Bölge ülkelerinin sadece ticari ve beşeri ilişkilerinin yanı sıra güvenlik alanında da işbirliğine gitmesi yakın zamanda kaçınılmaz olarak gündeme gelecektir. Bu işbirliklerinin zaman geçirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye ise bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bölge ülkeleri ile örnek ve öncü bir büyük devlet olarak ortak çıkarlarımız çerçevesinde işbirliği yapmaya devam edecek."

-"Bölgedeki refah ve huzur finans, ekonomi, enerji, barış ve demokrasi kelimelerinden ibaret"

Kalsın, Avrasya Bölgesi'nin Japonya'dan Britanya'ya kadar olan müthiş bir coğrafyanın tam merkezinde yer alırken dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin de 4'te 3'üne ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Türkiye de doğudan batıya geçişte ve de ipek yolunun tam ortasındaki konumuyla da bölgenin geleceğinde önemli roller üstlenmeye devam edecektir" dedi.

Bölgenin huzur ve refahının, zirvede ele alınacak finans, ekonomi, enerji, barış ve demokrasi kelimelerinden ibaret olduğunu yorumunda bulunan Kalsın, bu konularda atılacak ortak adımların, kurulacak ortaklıkların, gösterilecek dayanışma ve özverinin de tüm dünyaya örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

Kalsın, bölgeye yabancı yabancı sermaye ve yatırım çekilmesinin, bölge ülkelerinin geleceğini şekillendireceğine dikkati çekerek, "Avrasya'da işbirliğinin her düzeyde arttırılması ve mümkün olan her alanda yaygınlaştırılması için daha çok bir araya gelmemiz gerekiyor. Özgüven tek tek insanlar için olduğu gibi, ülkeler ve bölgeler için de gerekli bir gerçekliktir. Avrasya coğrafyasında petrolden doğal gaza enerji yataklarına, politik hareketlere verdiğimiz önemi bireylere de vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi
title