16 Ekim Dünya Gıda Günü
Tüketici Hakları Derneği (THD), Genel Başkanı Turhan Çakar, tavuk ve büyükbaş hayvanlardaki bakterilerin yüzde 70'ten fazlasının antibiyotiğe dirençli olduğunun belirlendiğini belirterek, "Antibiyotik dirençli bakteri taşıyan gıdaların insanlar tarafından tüketilmesi ilaca dirençli enfeksiyonlara neden olmaktadır.
Tüketici Hakları Derneği (THD), Genel Başkanı Turhan Çakar, tavuk ve büyükbaş hayvanlardaki bakterilerin yüzde 70'ten fazlasının antibiyotiğe dirençli olduğunun belirlendiğini belirterek, "Antibiyotik dirençli bakteri taşıyan gıdaların insanlar tarafından tüketilmesi ilaca dirençli enfeksiyonlara neden olmaktadır." dedi.
Çakar, Dünya Gıda Günü'nde yaptığı açıklamada, tüketicilerin güvensiz ve sağlıksız gıdaya mahkum edildiğini belirterek, tarımsal ürünlerde bilinçsizce, kimyasal tarım ilaçlarının kullanıldığını söyledi.
Dünyada kullanılan 800 dolayında tarım ilacının 120 kadarının endokrin sistemine zarar verici olduğuna dikkati çekerek, "Tarımsal ürünlerde kullanılan söz konusu kimyasal tarım ilaçları çeşitli kanser hastalıklarına neden olmakla birlikte, hormon sistemini, doğurganlığı, kalp-damar, sinir ve bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Daha da kötüsü, birden çok sayıda kimyasal maddenin birlikte yapmış oldukları etki, sağlık sorunlarının şiddetini ve çeşitliliğini arttırmaktadır." diye konuştu.
Tarımsal ilaçlarla tarımsal üretimde kullanılan inorganik kimyasal gübrelerin topraktaki yararlı canlıları öldürdüğüne işaret eden Çakar, "Gerek inorganik kimyasal gübre gerekse tarım ilaçları yeraltı sularına ve havaya karışmakta, biyoçeşitliliğe zarar vermektedirler. Tarımsal zehirlerle kirletilmiş yeraltı suyu, hava ve bitkiler insan ve hayvan sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak olumsuz etkilemektedir." ifadesini kullandı.
Çakar, Türkiye'de, özellikle tavuklar, büyükbaş hayvanlar ve kültür balıkçılığında antibiyotikler kullanıldığını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Tavuk ve büyükbaş hayvan üzerinde yapılan araştırmalarda görülen yüzlerce bakterinin yüzde 70'ten fazlasının antibiyotiğe dirençli olduğu vurgulanmaktadır. Yani, büyükbaş hayvanların ve tavukların etlerinde ve diğer hayvansal gıdalarda antibiyotik kalıntısı görülmektedir. Antibiyotik dirençli bakteri taşıyan gıdaların insanlar tarafından tüketilmesi ilaca dirençli enfeksiyonlara neden olmaktadır."
İnsan sağlığı için diğer önemli bir tehlikenin de GDO'lu gıdalar ve GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların ürünleri olduğunu belirten Çakar, Türkiye'de GDO'lu yemlerle birlikte GDO'lu gıdaların ve tohumların da kullanıldığını ifade etti.
Çakar, zehirli gıda tüketmek istemediklerini vurgulayarak, ihraç edilen gıdalara uygulanan denetim ve analizlerin diğer gıdalara da uygulanmasını istedi.