142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu" Paneli
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yaptıkları ortaklığın Borsa İstanbul'un halka arzına önemli bir destek vereceğini söyledi.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yaptıkları ortaklığın Borsa İstanbul'un halka arzına önemli bir destek vereceğini söyledi.
Tuncay Dinç, "142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu" programının açılışında yaptığı konuşmada, Borsanın 1873 yılında Abidin Paşa tarafından kurulduktan sonra faaliyetine ara verdiğini,1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olarak tekrar açıldığı anlattı.
Borsanın 2013 yılında vizyonunu değiştirdiğini ve Türkiye'nin borsası olmaktan çıkıp global bir borsa olmaya doğru ilerlemeye karar verdiğini aktaran Dinç, 142. yıl vesilesiyle EBRD ile yaptıkları ortaklığı ve BISTECH projesinin ilk fazını hayata geçirilmesini kutlamak istediklerini söyledi.
EBRD'nin kendileri için doğru bir tercih olduğunu vurgulayan Dinç, "Çünkü EBRD Orta Asya'da, Balkanlarda etkin şekilde çalışan, Borsa İstanbul olarak aktif olmak istediğimiz bölgelerde yatırımlar yapan ve oradaki şirketleri bizim için ileride halka arza hazırlayacak olan bir kuruluş. Biz bu bağlantının hem Borsa İstanbul'un bölgede lider bir borsa haline gelmesinde hem de halka arz esnasında yanımızda olmasının da sağlayacağı katkı ile EBRD'nin Borsa İstanbul'a önemli bir destek vereceğine eminiz" diye konuştu.
Dinç, EBRD'nin Türkiye'ye 6 yılda 5 milyar avronun üstünde yatırım yaptığını ve Türkiye'de şubeleri olan bir kuruluş haline geldiğini ifade etti.
"Borsa İstanbul'u büyük borsalarla rekabet edecek hale getireceğiz"
Borsanın biraz teknoloji biraz pazarlama olduğunu dile getiren Dinç, şunları kaydetti:
"Gelecekte var olmak, geleceğe hazır olmak istiyorsanız teknolojik altyapınızın, platformunuzun buna hazır olması lazım. Biz de 1993 senesinde o zaman büyük emeklerle ortaya konmuş olan bir ürünü 22 sene sonra tekrar değiştirme yoluna giderek geleceğe hazırlıkta önemli bir adım atmış oluyoruz. BISTECH teknolojisi ile borsanın hem hızını hem kapasitesini artırıyoruz. İşlem hızında şu an 100 milisaniyeyi yakaladık. Yakında 60 milisaniyeye indiriyor olacağız. Kapasitemizi de saniyede 5 bin emirden saniyede 100 bin emire çıkarıyoruz. Bu da bizi dünyadaki diğer büyük borsalarla rekabet edecek bir hale getirecek."
Tuncay Dinç, Nasdaq'tan BISTECH teknolojisinin kaynak kodlarını da aldıklarını belirterek, "Bu teknolojiyi kendimiz üretip başkalarına satma hakkını aldık. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz bu teknolojiyi kendi kullanımımızın haricinde dışarıya da bir ürün olarak satacak bir hale getirmek" dedi.
Nasdaq ile birlikte bazı ülkelerde iş birliği yapmak konusunda fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Dinç, Nasdaq ile ortak gerçekleştirdikleri projenin dünyada bir başarı hikayesi olarak tanıtıldığını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile yürüttükleri çalışmalara da değinen Dinç, amaçlarının Türkiye'nin teknoloji kullanan ülkeler seviyesinden teknoloji üreten ülkeler seviyesine çıkmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
"Sermaye piyasalarının gelişmesini istiyoruz"
Türkiye'de sermaye piyasalarının gelişmesini istediklerini belirten Dinç, şöyle konuştu:
"Herkes şimdi Fed'in faiz artışına odaklanmış vaziyette. Fed'in faiz artışından sonra bütün dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde bir likidite daralması yaşanacak. Biz bunun Türkiye'de sermaye piyasalarına aslında olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Çünkü bizim bankalarımızın şu andaki büyüklüğüne bakarsanız gayri safi yurt içi hasılamızın üzerinde. Borsadaki şirketlerin piyasa değerleri ise gayri safi yurt içi hasılanın ancak yüzde 30'u civarında. Bundan sonra bankaların daralma ile beraber daha fazla karlılığa ve kaliteli büyümeye odaklanmasını, sermaye piyasalarının da arada oluşan boşluğu doldurmasını, özellikle halka arzlarla harekete geçmesini bekliyoruz."
Bugüne değil geleceğe yatırım yaptıklarını ve ihtiyaç doğmadan adım atmaya çalıştıklarını belirten Dinç, bu teknolojik platform ve bu altyapı ile gelecekte rekabet şansına sahip borsalardan biri olacaklarını kaydetti.
Hem Nasdaq hem de EBRD ile stratejik ortaklık projelerini hayata geçirilmesinin ilk adımlarını atan İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan'a teşekkür eden Dinç, "O dikilen ağaçların meyvelerini bugün yemeye başladık. Bizim de yeni meyveler için yeni fidanlar dikmemiz lazım. O yüzden işimiz büyük. Bu projeler gerçekleştirirken özellikle hükümetimiz, Başbakan Yardımcımız, Hazine ve SPK desteklerini esirgemedi. Açıkça ifade edeyim; ben BISTECH'de geçen hafta ufak tefek sorunlar yaşanmasını bekliyordum ama sıfır sorunla geçtik. Bunu sağlamak için canla başla gayret gösteren hem kendi çalışanlarımıza hem de Nasdaq çalışanlarına da teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.