Haberler

142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett, Türkiye'nin en büyük yatırım yaptıkları ülke olduğunu belirterek, "Bu, 6 yılda gerçekleşti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett, Türkiye'nin en büyük yatırım yaptıkları ülke olduğunu belirterek, "Bu, 6 yılda gerçekleşti. Türkiye'nin muazzam bir ekonomik potansiyeli var" dedi.

Borsa İstanbul'da "142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu" paneli gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Bennett, bugün, Borsa İstanbul için muazzam bir gün olduğunu söyledi.

Bennett, "Borsa İstanbul, Türkiye ve bölgenin ekonomik durumunu nasıl gördüğüne" ilişkin bir soru üzerine, Borsa İstanbul ile yaptıkları iş birliğinden duydukları memnuniyeti anlattı.

"Türkiye, bizim en büyük yatırım yaptığımız ülke. Bu, 6 yılda gerçekleşti. Türkiye'nin muazzam bir ekonomik potansiyeli var" diyen Bennett, ancak Türkiye'nin ekonomik potansiyeli ile gelişimi arasında bir dengesizlik olduğunu ifade etti.

Bennett, bu bölgedeki Moskova ve Bükreş gibi bazı borsalarla da iş birliklerinin olduğunu kaydederek, yeni ortaklık, yatırım ve iş birliği için arayışta olduklarını bildirdi.

"Borsa İstanbul bölgesel stratejimiz açısından son derece önemli"

Bölgedeki diğer ülkelerde yatırım için Borsa İstanbul yatırımlarının bir temel oluşturduğunu dile getiren Bennett, Türkiye'nin muazzam ekonomik potansiyelini geliştirerek öz sermayeye daha fazla kaynak sağlayabileceğini söyledi.

Bennett, bu durumun hem kendilerinin hem de başka yatırımcıların ortaya çıkmasına imkan vereceğini belirterek, "Borsa İstanbul bizim bölgesel stratejimiz açısından son derece önemli" diye konuştu.

Borsa İstanbul'a dair yatırımlarının Türkiye'deki en önemli girişimlerinden biri olduğunu ifade eden Bennett, "2013 yılına dayanan bu iş birliğimiz benzersiz. Borsa İstanbul'u diğerlerinden ayıran şey bir stratejik planın adım adım uygulanması. Bizim de güvenimiz adım adım gelişti. Borsa İstanbul ve Türkiye ile ilgili uzun dönemli düşüncelerimiz var" ifadelerini kullandı.

Friedman: "Dünya genelinde sadece Borsa İstanbul'un hissedarı olduk"

Nasdaq Başkanı Adena Friedman, teknoloji ortaklıklarının genelde "teknolojinin devri" şeklinde olduğunu belirterek, "Borsa İstanbul ile benzersiz bir ortaklık kurduk. İlk boyutu Borsa İstanbul'un bir hissedarı olduk. Bunu sadece burada yaptık. Ayrıca sistemimizin 9 bileşenini tek bir günde burada uyguladık" dedi.

Bunu tek başına yapamayacaklarını dile getiren Friedman, Borsa İstanbul o dönemdeki ve şu andaki yönetiminin bunda büyük etkisi olduğunu söyledi.

Friedman, "Bu müthiş bir başarı. Nasdaq'ın önemli başarılardan biri. Bundan sonraki aşamada hem İstanbul hem de bölgedeki diğer borsalarla irtibat halindeyiz. Yeni birçok ortaklığa gidiyoruz" diye konuştu.

Karaca: "İhracatımız 5 milyar doları buldu"

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da  "Teknopark Projesi"nin önemine değindi.

Burada ilk olarak dertlerinin bilişim teknolojisine hizmet etmek ve becerilerini finansa kazandırmak olduğunu dile getiren Karaca, bu konuda ciddi mesafe aldıklarını söyledi.

Karaca, veri merkezinin de yavaş yavaş sistemin içini girdiğini kaydederek, "İhracatımız 5 milyar doları buldu. Avrupa'nın en iyi 8'inci, dünyanın 18'inci kuluçka merkezi seçildik. Burada amaç girişimciliği desteklemek. Bu sene 3 bin 900 başvuru aldık. 20'ye yakın şirket var. İsrail'den bile sanal gerçeklik firması var. Borsa İstanbul da destek olursa buradaki projeleri hayata geçirilebiliriz" dedi.

Akgiray: "Borsa İstanbul, çok akıllı adımlar attı"

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray ise  Borsa İstanbul ile finansal teknopark oluşturulması projeleri bulunduğunu belirterek, "Borsa İstanbul gelecekte de bölgedeki en büyük bir borsa olmaya devam edecek. Nasdaq ve EBRD ile iş birliği yapan Borsa İstanbul çok akıllı adımlar attı. Küresel yolculukta çok doğru şeyler yapıldı" dedi.

Borsaların teknoloji üretebileceğini ancak bunu satmasına çok sıcak bakmadığını anlatan Akgiray, teknolojik desteğin borsanın piyasa değerinin artmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Akgiray, Türkiye'de bankacılık hakimiyetinde olan bir finans sistemi olduğunu kaydederek, "Bankacılık sistemimiz gayet iyi. Türkiye dünyanın en önemli 20 ekonomisinden biri. Dünyanın en büyük 50 bankası arasında Türk bankalarının hiçbiri yok. Bu cevaplanması gereken soru" diye konuştu.

Borsa İstanbul'u dünyadaki benzerleriyle kıyaslayarak anlatan Akgiray, Borsa İstanbul'un işlem hacminin artması gerektiğini vurguladı.

Akgiray, kamuya,halka açık şirketlere halkın güvenin azaldığını belirterek, burada yaşanan güven kaybı sorununun çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Turhan: "Borsa İstanbul, halka arz edilecek"

Panelin moderatörlüğünü yapan AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın Borsa İstanbul'a dönüşmesi sürecini anlattı.

Bu süreçte arkadaşlarıyla oturup konuşarak hayata geçirmeleri gereken stratejileri belirlediklerini kaydeden Turhan, bu kapsamda ilk olarak dönemin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katkılarıyla Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nu çıkarttıklarını söyledi.

İkinci süreçte yapılan birleşmeleri ve anlaşmaları anlatan Turhan, EBRD, SPK gibi uluslararası ve ulusal kuruluşlarla gerçekleştirilen iş birliklerini değerlendirdi.

Turhan, belirlenen stratejilerin son noktası olan Borsa İstanbul'un halka arzına çok yaklaşıldığını belirterek, ilgili yöneticilerin bunu da başarıyla tamamlayacağını ve böylece 2012'de çizilen vizyonun tamama ereceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close