14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı
Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, sürdürülebilir bir ekonomi için petrol fiyatlarının makul bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, sürdürülebilir bir ekonomi için petrol fiyatlarının makul bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
İncedalcı, 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda, 2014 petrol arama-üretim faaliyetleri hakkında yaptığı sunumda, dünyadaki petrol kaynaklarının, yüzde 18'lik bir nüfus tarafından kullanıldığını ifade ederek, petrol fiyatlarının belli bir seviyeye gelmesi durumunda, tüketime ve arz-talep dengesine etkisi olacağını dile getirdi.
Türkiye'de 2002 yılında sektörde 21 şirketin faaliyet gösterdiğini, bu sayının 2014'te 45'e yükseldiğini belirten İncedalcı, şunları kaydetti:
"Geçen yıl, 94 işletme ruhsatı için 157 yeni başvuru oldu. 2015 yılının ilk aylarında yeni ruhsat başvurularının da sonuçlanmasıyla önümüzdeki 5 yıl içinde 700 milyon dolar civarında ilave yatırım yapılması sağlanacak. Toplam 117 işletme ruhsatının 28'ini geçen yıl verdik ve bunların 76'sı Türkiye Petrollerine ait. Ruhsatların yanı sıra saha keşiflerinde de 1945 yılından bu yana 133 ham petrol, 64 doğalgaz olmak üzere toplam 207 saha keşfedilmişti. Ham petrol üretim sahalarının yüzde 32'si 21-40 yaşında, yüzde 30'u da 41-60 yaş aralığındadır. Bu sahaların yüzde 39'una denk gelen toplam 80 ham petrol ve doğalgaz üretim sahası ise son 13 yıllık dönemde keşfedilmiştir."
Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin alınmasıyla 28 bin 464 kilometre iki boyutlu, 10 bin 646 kilometre üç boyutlu sismik çalışmanın tamamlandığını dile getiren İncedalcı, şöyle konuştu:
"Son 13 yılda bin 79 arama-tespit ve 561 üretim olmak üzere toplam bin 640 kuyu açıldı. 2014 yılında kuyu sayısında, 2002 yılına göre yaklaşık 5,5 kat artış sağlandı. Son 13 yılda açılan bin 545 kuyudan 642'si petrollü, 406'sı ise gazlı bitirildi. Son 13 yılda 34,1 milyon ton ham petrol, rezervimize kazandırılmış olup, toplam üretilebilir rezerv 45,5 milyon tona ulaşmıştır. 16 şirket tarafından bin 320 kuyuda günlük 47 bin varil ham petrol üretilmiştir. Geçen yıl gerçekleştirilen petrol ve doğalgaz ithalatı faturamıza doğrudan 2 milyar dolar katkı sağlamış olup, piyasa büyüklüğü olarak ise yaklaşık 5 milyar dolar katkıda bulunmuştur."
Yatırımlar gözden geçirildi
Türkiye Petrolleri Arama Daire Başkanı Erdal Coşkun da petrol fiyatlarının düşmesiyle şirketlerin yatırımlarını gözden geçirdiğini hatırlatarak, "Biz de yatırımlarımızı gözden geçirdik ve yarı yarıya yatırımlarımızı ötelememiz söz konusu oldu" diye konuştu.
Coşkun, ankonvansiyonel faaliyetlerden taviz verilmediğini ve kısıtlamaya gidilmediğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Ülkemizin ankonvansiyonel potansiyelini ortaya çıkarmak istiyoruz. Var mıdır? Varsa ne kadardır? Çünkü, çok spekülasyonlar yapılıyor, rakamlar veriliyor ama bunların hepsi aslında varsayım. Ciddi bir çalışma yapılmış değil. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için projelerimize aksatmadan devam edeceğiz. 2014 yılından bu yana devam eden çalışmaların yanı sıra 2015 ve sonrasında da arama ruhsatı almayı düşündüğümüz alanlar var. Arama ruhsatı alamazsak bile araştırma izni ile çalışmalarımıza başlayacağız. Ağırlıklı olarak Güneydoğu'da çalışıyor olsak da Çankırı-Çorum bölgesinde de sismik faaliyetlerimiz olacak."
Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldızel, 2035 yılında da fosil yakıtların dünya marketinin yüzde 81'ine hakim olacağını öngördüklerini söyledi. Yıldızel, nükleer enerjinin markette hatırı sayılabilir bir pay sahibi olacağını düşündüklerini ifade ederek, "Dünyadaki arz-talep dengesi büyük bir değişim yaşayacak. Önümüzdeki yıllarda da gaz keşifleri petrol keşiflerinin önünde olacak" dedi.
Petrol keşifleri için harcanan rakamın petrol fiyatları düşmeden önce inanılmaz arttığını ve bunun neticesinde petrol şirketlerinin iç karlılık oranlarında da düşüş yaşadıklarını belirten Yıldızel, "Keşfedilen her bir varil petrol ne yazık ki ekonomik değer taşımamaktadır. Son zamanlarda yapılan keşiflerin ancak yüzde 25-30'u ekonomiktir" ifadelerini kullandı.