Haberler

14. Uluslararası Enerji Arenası Toplantısı

14. Uluslararası Enerji Arenası Toplantısı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(hidroelektrik santral) projesi devreye alınmıştır" dedi."

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, özel sektör marifeti ile son üç yılda yaklaşık 6 milyar lira yatırım tutarı olan 3 bin 800 megavat kurulu gücünde 168 adet proje işletmeye girdiğini belirterek, "Son 8 yılda ise iki Atatürk Barajı büyüklüğünde HES

(hidroelektrik santral) projesi devreye alınmıştır" dedi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nce (STEAM) düzenlenen 14. Uluslararası Enerji Arenası toplantısında konuşan Köktaş, enerji kaynaklarının merkezindeki ülkelerin jeopolitik konumlarının, bu ülkeleri, krizlerin, kaosun ve çatışmaların da merkezine taşıdığını söyledi.

Köktaş, bu ülkelerin kendilerini bu tür "dışsal şoklar"dan korumalarının ise güçlü demokrasilere, ekonomilere ve dünya ile kurdukları karşılıklı bağımlılık ilişkisinin gücüne birebir bağlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Enerji sektörünün en temel paradigması arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Bunun yolu ve yöntemleri zaman içinde değişmekle birlikte bu paradigma vazgeçilmezdir. Önemli ve ideal olan ise arz güvenliğini daha fazla yerli kaynakla, daha rekabetçi bir ortamda, daha ekonomik, daha verimli ve çevreye duyarlı bir şekilde karşılayabilmektedir. Son 8 yıla baktığımızda ülkemiz enerji sistemine bugün itibariyle toplam 18 bin megavatın üzerinde kurulu gücü olan 665 adet özel sektör elektrik üretim tesisi ilave edilmiştir. En güncel rakamlarla baktığımızda ise bu yılın ilk 8 ayında devreye alınan özel sektör yatırımlarının adedi 117, kurulu gücü ise 2 bin 432 megavattır. Bu durum elektrik üretim cephesinde arz güvenliği için gereken yatırım sürekliliğinin rekabetçi bir piyasada ve özel sektör eliyle sağlandığını göstermektedir. Bu yatırımların kırılımına baktığımızda hidroelektrik santrallar yatırımlarındaki artış dikkati çekicidir.

Özel sektör marifeti ile son üç yılda yaklaşık 6 milyar lira yatırım tutarı olan 3 bin 800 megavat kurulu gücünde 168 adet proje işletmeye girmiştir. Son 8 yılda ise iki Atatürk Barajı büyüklüğünde HES projesi devreye alınmıştır."

Köktaş, arz güvenliği ve özel sektör eksenli olarak doğalgaz sektörüne bakıldığında ise BOTAŞ'ın elindeki kontratların özel sektöre devri konusunda her geçen yıl ciddi mesafe katedildiğini kaydetti.

En son Rusya Federasyonu'ndan doğalgaz ithalat faaliyeti yapmak üzere 13 adet şirketin lisans başvurusunda bulunduğunu anlatan Köktaş, bu çerçevede, daha önce BOTAŞ'ın kontratlarının devir miktarları ile birlikte toplam 2013 yılı için öngörülen yaklaşık 51 milyar metreküplük doğalgaz ithalatının toplam 10 milyar metreküpünün bir başka ifade ile doğalgaz ithalatının yaklaşık yüzde 20'sinin özel sektöre geçmiş olacağını söyledi.

-"Sektörün konusuna daha fazla hakim olduğunu öğrenmekteyiz"-

Köktaş, iyi hazırlanmamış fizibilite raporlarının ya da riskleri ve belirsizlikleri nedeniyle yapılabilirliği zor olan projelerin, kredi bulabilmelerinin giderek güçleştiğine dikkati çekmek istediğini belirterek,

"Finansörler ile görüştüğümüzde son dönemde yanlış ve yetersiz fizibilitelerin belli oranda azaldığını ve 'sektörün konusuna daha fazla hakim olduğunu' öğrenmekteyiz. Ancak elimizde daha planlama, fizibilite ve inşaat aşamasında olan çok önemli bir portföyümüzün olduğunu dikkate aldığımızda bu konunun öneminin her geçen yıl arttığını unutmamak şarttır" diye konuştu.

Köktaş, kurum olarak mesailerinin önemli bir kısmını yerli ve yabancı yatırımcıların enerji sektörüne daha vakıf olmaları ve ilgi duyarak katkı sunmaları için harcadığının bilinmesini istediğini kaydetti.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close