Haberler

14 Hastanede 2.2 Milyar Tl'lik Usulsüzlük Çıktı

14 Hastanede 2.2 Milyar Tl'lik Usulsüzlük Çıktı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Harcamalarındaki Usulsüzüğü TBMM'ye Taşıyan MHP Milletvekili Yılmaz Tankut, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Sadece Ankara'da 14 Hastanede 2.2 Milyar Tl'lik Usulüne Uygun Olmayan Ödeme Saptadığını Hatırlattı, 'Diğer İllerdeki Durumu' Sordu.

Sağlık harcamalarındaki usulsüzüğü TBMM’ye taşıyan MHP Milletvekili Yılmaz Tankut, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sadece Ankara’da 14 hastanede 2.2 milyar TL’lik usulüne uygun olmayan ödeme saptadığını hatırlattı, ’diğer illerdeki durumu’ sordu.

HASTANELERDE ilaç ve sağlık harcamaları faturalarında yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklar TBMM gündemine taşındı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sadece Ankara’da 14 hastanede 2.2 milyar TL’lik usulsüz ödeme belirledi. SGK, bunların yasal faiz ve cezalarıyla tahsil edilmekte olduğunu bildirdi.

MHP Milletvekili Yılmaz Tankut, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Ankara’da 14 hastanede 2.2 milyar TL’lik usulüne uygun olmayan ödeme saptandığını anımsatarak, "bu şekildeki yolsuzlukların diğer illerde de yapılıp yapılmadığı konusunda çalışma yapılıp yapılmadığına yanıt istedi.

Hem idari hem de adli yaptırım

Bakan Çelik ise Ankara’daki 14 hastane dahil, bütün illerde sağlık harcamalarına ilişkin inceleme yapıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Yapılan denetimler sonucunda, sehven ya da kasten Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) aykırı faturalandırma yaptığı tespit edilen hastanaler hakkında idari, mali veya cezai yönden gerekli işlemler yapılıyor. Bu bağlamda, yasaya aykırı faturalandırma nedeniyle oluşan kurum zararının yasal faizi ile birlikte tahsili, cezai şartların uygulanması, hastanelerin yazılı olarak uyarılması gibi işlemler yapılıyor. Kasıtlı olarak SUT’a aykırı faturalandırma yapan bir hastane hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu."

İhbar ve şikayet üzerine

Çelik, özel hastaneler hakkında da çok sayıda inceleme-soruşturma yürütüldüğünü ve bunların genelde ihbar, şikayet ve kurum ünitelerine ait fatura kontrol komisyonlarının bildirimleri üzerine yapıldığını anlattı. SGK Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca başlatılan inceleme ve soruşturmalarda 2008’de 5 özel hastane, 18 özel poliklinik ve 11 özel tıp merkezi hakkında rapor düzenlendiğini bildiren Çelik, şunları ekledi:

"Fatura kontrol işlemlerinin daha etkin ve verimli şekilde yerine getirilmesi için mevcut 16 Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne 15 tane daha eklenerek 31’e çıkarıldı. Böylece, fatura inceleme ve ödeme sürecinde yapılan usulsüzlükler daha sıkı takip edilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close