12 Kuruşluk Cezaya Tepki
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, emekli olduktan sonra çalıştığı için 0,12 kuruş ceza kesilen vatandaş bu duruma tepki gösterdi.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, emekli olduktan sonra çalıştığı için 0,12 kuruş ceza kesilen vatandaş bu duruma tepki gösterdi. Ali Topal adlı vatandaş, "12 kuruşluk ceza için bankaya 15 kuruş verdim, para üstü bile veremediler" dedi.
Maliye Bakanlığı'ndan Türkiye'nin çeşitli yerlerinde emekli aylığına bağlandıktan sonra çalışan vatandaşlara çok düşük meblağlarla ceza kesilmesi tepkiye sebep oldu. Emekli aylığına bağlandıktan sonra 5510 sayılı kanun 4. maddesinin 1. fıkrasının b bendi uyarınca Bağ-Kur kapsamında çalışan vatandaşlara ceza yağıyor. 6385 sayılı kanun gereği yapılandırılabilmesi gündeme gelen cezaların çoğunda yanlışlı olduğu iddia edildi. Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yaşayan Gürkan Tunç'a 78 kuruş ceza geldi. Tunç, "Ben işyeri çalıştırdığım için kanunen borçlandım. Devlet böyle bir kanuni uygulamaya gittiği için ödemekle yükümlüyüm. 2007 yılının Nisan ayında başladığım ödemelerim 2008 yılının Haziran ayında sona erdi. 31.07.2008 tarihi itibariyle tekrar müracaat edip borcu ve faizi yoktur yazısı aldım. 2008 yılında beri saklıyorum, saklamasaydım nasıl hakkımı arayacaktım? Şimdi kalkıp bana beş yıllık faiziyle birlikte 0,78 lira borç çıkarmışlar. Gülünç bir durum. Sistemde borç görüp işlem yapan memurlar nasıl olur da vatandaşın borcunu ödediğini göremez. Bu sistem nasıl işliyor anlamadım" şeklinde konuştu.
5510 sayılı kanunun mağdurlarından Ali Topal'a ise 12 kuruşluk ceza çıkarıldı. Ziraat Bankası'na borcunu yatırırken 15 kuruş ödediğini ve bankasının para üstünü dahi veremediğini söyleyen Topal, bu iş için kağıt, pul masrafı, mürekkep, elektrik gibi harcanan giderlerin ceza bedelini kat kat aştığını söyledi. Bu konuda yanlışlar yapıldığını iddia eden mağdurlar, "Kanunen belli bir meblağın altındaki tutara ceza kesilemeyeceğini bilmeyen memurlar var. 12 kuruşluk cezaya nasıl faiz işlediğini de merak ediyoruz" dediler. - ÇANAKKALE