1 Mayıs Tasarısı Görüşülüyor
TBMM'de, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" Adıyla Tatil Edilmesini Öngören Tasarının Görüşmelerine Devam Ediliyor. Genel Kurul'daki Görüşmeleri, Türk -İş, Disk, Hak-İş ve Kesk Başkanları da İzliyor.
Meclis Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tatil edilmesini öngören tasarının görüşmelerine devam ediliyor. Genel Kurul'daki görüşmeleri, Türk-İş, Disk, Hak-İş ve KESK Başkanları da izliyor.
Meclis Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın tatil edilmesini öngören Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor. Tasarının geneli üzerinde DTP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Akın Birdal, tasarının işçi sınıfının, emekçilerin, yoksul halk yığınlarının ve ezilenlerin yıllardır sürdürdüğü mücadelenin sonucu olduğunu söyledi. 1 Mayıs kutlamalarının Türkiye'nin demokratikleşmesi ile bağı olduğunu kaydeden Birdal, 1977 yılının 1 Mayıs'ın da, Taksim'de yaşanan olayları hatırlatarak, "1 Mayıs 1977 yılında Taksim'de yaşananlar katliam tanımına denk düşmektedir. Bu olayın aydınlatılması, sadece faillerin ortaya çıkarılmasını sağlamanın ötesinde, bir dönemin de aydınlatılmasına yol açacaktır. Dileğim odur ki, bu yasa ile beraber 1 Mayıs'ın korku günü olarak gösterilmesi biter ve işçiler, emekçiler, ezilen halk yığınları 1 Mayıs'ı bir bayram havasında kutlarlar" diye konuştu.
-"UMARIM 2010'DA 21 MART'I NEWROZ BAYRAMI OLARAK KUTLARIZ"-
21 Mart'ın "Newroz Bayramı" olarak kutlanması için de yasa teklifi verdiklerini ve teklifin komisyonda beklediğini kaydeden Birdal, "Eğer bu tür kutlama günlerinde gerilimi ortadan kaldırmak istiyorsak, toplumsal barışı sağlamak istiyorsak, 1 Mayıs gibi 21 Mart'ın da bayram olması gerekirdi. Umuyor ve diliyorum ki siyasi iktidar bu çağrımıza kulak verir ve 2010 21 Mart'ını bütün ülkede bir şenlik gibi Newroz bayramı olarak kutlarız" dedi. Konuşmasında Ergenekon soruşturmasını da değerlendiren Birdal, Meclis'te önemli bir görev düştüğünü kaydederek, "TBMM Ergenekon soruşturmasını derinleştirmekle, bütün siyasi uzantılarını ortaya çıkarmakla yükümlüdür. Derinleştirelim bu Ergenekon soruşturmasını. Fırat'ın doğusundaki cinayetleri ve katliamları da soruşturalım, araştıralım. Maraş katliamını, Madımak katliamını da, 1977 1 Mayıs Katliamını da ortaya çıkaralım" diye konuştu. Birdal, hükümetin 1 Mayıs konusundaki samimiyetinin sadece bu tasarı ile değil Taksim konusundaki tavrı ile de belli olacağını söyledi.
-CHP'Lİ ÖZYÜREK: TAKSİM'İ İŞÇİLERE ÇOK GÖRMEYİN-
CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise öncelikle 1 Mayıs'ın resmi tatil olmasının ne anlama geldiğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydederek, "1 Mayıs'ın içi boşaltılmak suretiyle kamuoyunda kafa karışıklığı beslenmeye çalışıldı" dedi. Meclis'te yapılan görüşmeleri "tarihi' olarak nitelendiren Özyürek, "Meclis tenha ama konu tarihi ve önemli" dedi. 1 Mayıs'ın Türkiye'de 30 yıldır kutlanamadığını kaydeden Özyürek şunları söyledi:
''1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesine ilişkin tasarıdan AKP kendisine pay çıkartabilir, ama bu hak, yıllardır verilen mücadele sonucunda alındı. İşçiler bunu söke söke, canlarını vererek aldı. AKP, 'bunu biz sağladık' diyor. 7 yıldır aklınız neredeydi? Bu mücadele verilmeseydi, bu hak alınır mıydı? Başbakan daha önce, '1 Mayıs'ı tatil edemeyiz, bir gün tatil bize çok pahalıya mal oluyor' demişti. Peki şimdi ne oldu da tatil ilan ediliyor? Şimdi herhalde çalışan işçi sayısı azaldığı için tatil ilan ediliyor''
1 Mayıs 1977'de Taksim'de yaşanan olayların aydınlatılması gerektiğini ifade eden Özyürek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 1 Mayıs'la ilgili sözlerini de eleştirdi. Özyürek, ''Meclisin tatil ilan ettiği bir bayramı niye 500 kişiyle kutluyoruz, niye bunu sınırlıyoruz, niye Taksim'de kutlayamıyoruz? 1 Mayıs, Taksim'de kutlanmalı. Güvenlik gerekçe gösteriliyor ama kutlama yapılabilir denilen Kadıköy, Taksim'den daha güvensiz. Geçen yılki 1 Mayıs'ta yaşanan olaylar Türkiye için yüz karasıdır. Biber gazının atılmadığı, çiçeklerin atıldığı, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istiyoruz. 'Taksim miting alanı değil' deniliyor. Kim diyor orada miting yapılacak diye? Orada bayram, şenlik kutlanacak. İşçilerin 30 yıldır hasretini çektiği bu alanı işçilere çok görmeyin'' diye konuştu.
-AKP'Lİ KAFKAS GENEL KURUL'DA KARANFİL DAĞITTI-
Genel Kurul'da, AKP grubu adına sendikacı kökenli milletvekillerinden Çorum Milletvekili Agah Kafkas konuştu. AKP'nin, demokrasiyi bir yaşam biçimi olarak gören, demokrasinin teminatı bir parti olduğunu kaydeden Kafkas, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Bakanlar Kurulu'nun 1 Mayıs'ı tartıştığını ve Emek ve Dayanışma Günü olarak tatil ilan edilmesini Meclis gündemine getirdiğini belirtti. Kafkas, "Emekçilere ve Konfederasyonlara sesleniyorum; gelin 1 Mayıs'ta lalelerle problemi olanlarla aramıza mesafe koyalım. Gelin 1 Mayıs'ın esasını konuşalım, terörü savunmaktan vazgeçelim, demokratik mücadele yapmayı öğrenelim" dedi. Hem demokrasi hem terörün bir arada olma şansının bulunmadığını ifade eden Kafkas, "Türkiye bir muz cumhuriyeti değil. Yargının özgür bağımsız olması konusunda bu meclise giren herkesin destek vermesi bir zorunluluktur. Emekçiler bilmekte ki ne kadar demokrasi o kadar özgürlük. 1 Mayıs'ı ideolojik ve siyasal nedenlerle sömürmekten vazgeçelim. Gelin anlamına uygun bir şekilde emek ve dayanışma günü olarak kutlayalım" dedi.
Kafkas Genel Kurul'daki konuşmasının ardından birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu ile muhalefet partilerinin grup başkanvekillerine karanfil verdi. Mumcu ise "Alanların açılacağı günü bekliyoruz biz esasında" diyerek 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına yönelik tartışmalara göndermede bulundu.
-SENDİKACILAR DA İZLİYOR-
1 Mayıs'la ilgili görüşmeleri Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu ve KESK Başkanı Sami Evren de Genel Kurul Salonu'nda takip ediyor. (ANKA)
(EG/EÖ)