1 Mayıs'ın Türkiye'ye Maliyeti 1 Milyar Dolar
Dün Türkiye'de İşlere 1 Milyar Dolarlık '1 Mayıs Molası Verildi. 1 Mayıs'ın Ülkeye Maliyeti 1 Milyar Dolar Oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "ekonomiye 2 milyar YTL’lik zarar verebilir" gerekçesiyle 1 Mayıs’ı tatil ilan etmeye yanaşmadıklarını belirtirken, dün Türkiye’de işlere 1 milyar dolarlık "1 Mayıs molası verildi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Bu yılki 1 Mayıs’ın ekonomiye maliyeti 1 milyar doları aştı" dedi.
EKONOMİDE 2 milyar YTL’lik kayba yol açacağı gerekçesiyle tatil ilan edilmeyen 1 Mayıs’ta, özellikle İstanbul’da bazı semtlerin trafiğe kapanması, ulaşımdaki aksamalar, bazı şirketlerin idari tatile girmesi, gösterilerin beklendiği semtlerdeki esnafın bir kısmının kepenk kapatmasının ekonomiye maliyetinin 1 milyar dolara yakın olduğu tahmin ediliyor.
Ulaşıma bedeli ağır
Sadece 12 hattaki seferini iptal etmek zorunda kalan İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) bir günlük kaybı 60 bin YTL oldu. 80 bin yolcu kaybı olan İDO, Kadıköy, Kabataş, Beşiktaş, Karaköy ilçelerine olan seferlerinin çoğunu iptal etti. Gösterilerin olduğu semtlerdeki 76 seferi aksayan İETT’nin de dünkü zararının 30 bin YTL olduğu tahmin ediliyor. Taksim, Kabataş ve Eminönü seferlerini de iptal eden İstanbul Metrosu’nun tahmini zararı da 150 bin YTL oldu.
Merkezi ve ofisi Taksim güzergahında olan pek çok şirket de özel önlem almak zorunda kaldı. Bir kısmı da idari tatil ilan etti. Özellikle Mecidiyeköy, Şişli, Taksim, Kabataş, Fındıklı semtlerinde genel müdürlükleri ve ofisleri bulunan şirketler, mesai saatlerini de değiştirmek zorunda kaldı. Bu semtlerdeki alışveriş merkezlerinde (AVM) de yüzde 30-50 ciro kaybı yaşandı. Oteller de doluluk sorunu yaşadı.
1 milyar doların üzerinde
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 1 Mayıs’ta yaşanan gerginlik ve bazı ilçelere giriş yasağının ekonomiye maliyetinin 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, 1 Mayıs’ın bu şekilde gerginleştirilmesinin tüm toplumu olduğu gibi ekonomiyi de etkilediğini vurguladı.
En çok ticaret etkileniyor
1 Mayıs’taki olaylardan ticaretin içinde olanların daha fazla etkilendiğini kaydeden Yalçıntaş, "Ticarette bir devamlılık var. Bu herhangi bir şekilde aksadığı zaman, bu dalga kelebek etkisi yapıyor. Hesaplanmayan bir şekilde gelen kesinti çarpan etkisi yapıyor" diye konuştu.
Türkiye tatiller ülkesi maliyeti 2 milyar YTL olur
1 MAYIS’ın resmi tatil olmaması yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin tatiller ülkesi olduğunu belirterek, "Bir günün maliyeti 2 milyar YTL. Dünyada 1 Mayıs her yerde resmi tatil olarak kutlanmıyor. Biz emek ve dayanışma günü olarak ilan ettik. Ayakların başları yönettiği bir yerde kıyamet kopar" demişti.
Oluşan kötü imajın maliyeti daha ağır
1 MAYIS’ın ekonomiyi dört şekilde etkilediğini aktaran Murat Yalçıntaş, "Doğrudan esnafın ve çalışanların kepenkleri kırılıyor. Dükkanlar kapanmak zorunda kalıyor. Bunlar en fazla göze çarpsa da maliyetler arasında en düşük olanlar. İş günü olmasına karşın bütün şehirde hayat felç oluyor. İstanbul’da, Taksim ve Şişli’de yaşanan sıkıntı tüm şehre yayılıyor. Bunun ekonomiye ciddi yansıması var. Ayrıca TV’lerde çıkan görüntüler, Türkiye’nin imajına ciddi zarar veriyor. Bunun maliyeti her şeyden fazla" dedi.
Nişantaşı, Taksim, Şişli ve Beyoğlu kepenk açmadı
ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, 1 Mayıs’taki olayların etkisinin ağırlıklı olarak saat 10.00-14.00 arasında yaşandığını aktararak, İstanbul’da alışveriş merkezlerindeki ciroda yüzde 30-50 arasında, trafikte de yüzde 20 arasında azalma olduğunu kaydetti. Oral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Saat 14.00’den sonra her şey normale dönmeye başladı. Ama Nişantaşı, Taksim, Şişli, Beyoğlu’ndaki mağazalar kepenk açmadı, açanlar da kapatmak zorunda kaldı. Mağazaların genelinde yüzde 30’a yaklaşan ciro azalması oldu. Beyoğlu ve Taksim’deki mağazalar da ise kayıp yaşandı."
TİSK: Zarar telafi edilir
TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, 1 Mayıs’ın ekonomiye verdiği zararın telafi edilebileceğini belirterek, "Bu gelecekteki çalışmayla telafi edilebilir. Ama olaya bakmamız gereken pencere, gelecek yıllarda bu tarz olaylara neden olmayacak makro önlemlerin alınması. 126 ülkeye sanayi mamülü ihraç eden bir ülkenin işçileri, bugün Türkiye’nin meselelerini zorlaştıracak bir tutum içinde olmazlar diye düşündük ve bunun olmadığını da gördük" dedi.
Polise 125 bin YTL’lik kumanya dağıtıldı
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü, çevre illerden gelenlerle birlikte toplam 30 bin polise, 90 bin kumanya dağıttı. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak hazırlanan kumanyaları, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün kafeterya ve yemekhanesini de işleten Elit Yemek firması hazırladı. Emniyet yetkilileri, kumanya bedeli olarak yaklaşık 125 bin YTL ödendiğini söyledi.
İşte polisin 1 Mayıs kumanyası:
Sabah: Salam, kaşar, biber ve zeytin ezmeli 2’şer adet Sandviç, su
Öğle: Kadınbudu köfte, pirinç pilavı, ayran, baklava, ekmek ve su
Akşam: İki meyve suyu, kek, helva, elma ve su