Çevre İçin Dede Torun El Ele
''Dede Torun Çevre İçin El Ele Projesi'' Özel Nilüfer Yıldırım İlköğretim Okulu'nda Düzenlenen Törenle Başlatıldı.
Osmangazi Belediyesi, exitcom recycling atık taşıma toplama depolama elektronik sanayi tic. Ltd. Şti ve nilüfer özel eğitim kurumları işbirliğiyle hayata geçirilen ''dede torun çevre için el ele projesi'' özel nilüfer yıldırım ilköğretim okulu'nda düzenlenen törenle başlatıldı.
Düzenlenen törene Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar ve Belediye Başkan Yardımcıları Servet Büyükpoyraz ile Kemal Bayraktar katıldı. Organizasyon kapsamında Osmangazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nden Biyolog Hatice Kutlu tarafından bir sunum gerçekleştirildi.
Proje fikrinin nasıl geliştiğini anlatan Kutlu, "Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz "Naylon Poşete Hayır" projesiyle Huzurevi sakinleri bez torba diktiler, bu bez torbalar da halka dağıtıldı. Amacımız doğada bin yıl kalabilen ve büyük zararları olan naylon poşetlerin doğaya atılmasını engellemek, yerine bez torbaların kullanılmasını sağlamaktı" diye konuştu.
Kutlu Nilüfer Özel Eğitim Kurumları işbirliğiyle hayata geçirilen projenin ise Huzurevi sakinlerine teşekkür niteliği taşıdığını ifade etti. Öğrenciler proje kapsamında topladıkları elektronik atıkları Exitcom firmasına teslim edecekler, elde ettikleri gelirle de geçtiğimiz yıl bez torba dikerek gelecek nesiller için çalışmayı sürdüren Huzurevi sakinlerine gönüllerinden geçen hediyeleri alacaklar.
Özel Nilüfer Yıldırım İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar'da elektronik atıklarla ilgili kısa bir sunum yaptı. Ilgar Türkiye'de pek çok belediye ile çalıştıklarını hatırlatarak, "Çalıştığımız kurumlar arasında en başarılı olanı Osmangazi Belediyesi oldu" diye konuştu.
2010 yılında yaklaşık 10 ton e-atık toplayan Osmangazi Belediyesi'nin, gelecekte yaşanacak olan hammadde sıkıntısı nedeniyle daha fazla önem kazanacak olan geri dönüşüm konusunda önemli bir sorumluluğu yerine getirdiğini belirten Ilgar, Osmangazi Belediyesi'ne henüz bu alanda yayınlanmış bir yönetmelik olmadığı halde gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarından dolayı Başkan Dündar'a bir teşekkür plaketi sundu.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, elektronik atıklar, bitkisel atık yağlar, atık pil, poşet tüketimini azaltma ve ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması konularında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatarak bu çalışmaları toplumun farklı kesimleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini söyledi. Dündar, "Projeyle birlikte, öğrencilerimizin çevre kirliliği konularında bilinçlendirilerek, ailelerini ve arkadaşlarını bilgilendirmeleri, çevre bilincinin oluşturulması, öğrencilere erken yaşta sosyal sorumluluk duygusunun kazandırılarak, bu duyarlılığın devam etmesinin sağlanmasını hedefleniyoruz" dedi.
Elektronik Atık Protokolü
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Exitcom Recycling Atık Taşıma Toplama Depolama Elektronik Sanayi Tic. Ltd. Şti Genel Müdürü Murat Ilgar ile yeni yıl için protokol imzaladı. Belediyemiz 01 Aralık 2009 tarihinde lisanslı toplama firması olan Exitcom ile protokol imzalamış ve Şantiye'de elektronik atıkları muhafaza etmek ve periyodik aralıklarla Exitcom Recyling Atık Taşıma ve Toplama şirketine vermek üzere ara depolama konteynırı yerleştirmişti. Elektronik atık toplama çalışmaları 2008 yılında gönüllü uygulamalarla başlamış, bugüne kadar gelişerek devam etmişti.
Bugüne kadar toplam 12.362 kilogram elektronik atık toplanmış 161 adet okulda eğitim seminerleri düzenlenmiş, eğitim verilen tüm okullara elektronik atık konteynerı dağıtılmış ve DOSAB'ta 261 adet firmaya bilgilendirme çalışmaları yapılmıştı. Geçtiğimiz 2010 yılında toplanan ve yaklaşık 10 tonu bulan elektronik atık rakamını 2011 yılı için daha da yukarılara çekmeyi amaçlayan Osmangazi Belediyesi, imzalanan protokolün ardından yeni projelerle toplumun dikkatini bu alana çekmeyi amaçlıyor.