Yenimedya CEO'su Sümeyra Teymur, Turuncu dergisine konuştu
Haberler.com'un da içinde bulunduğu birçok markayı bünyesinde bulunduran Yenimedya Elektronik Yayıncılık CEO'su başarılı iş kadını Sümeyra Teymur, Turuncu Dergisi'ne mesleki deneyimlerini, girişimlerini ve başarı sırlarını anlattı.
Turuncu Dergisi'nden Fatma Karaman Süslü'ye konuşan Yenimedya Elektronik Yayıncılık Ceo'su Sümeyra Teymur, yayıncılık ilkeleri, deneyimleri, iş prensipleri ve yeni girişimi Qras markası hakkında bilgiler verdi. Röportajın tamamını aşağıda okuyabilirsiniz.
Kadın olmak sadece dijital yayın sektöründe değil, çalışma hayatının her alanında zor
Dijital yayıncılık alanında hatırı sayılır bir geçmişe sahip olan Yenimedya Elektronik Yayıncılık'ın Ceo'su Sümeyra Teymur "Bizim topluma karşı görevimiz haber vermek ve farkındalık yaratmak" diyor.
İnternet artık hayatımızın tam ortasında! Etki alanının her geçen gün artmasıyla birlikte kullanıcıların haber alma, okuma ve beklentilerinde de köklü değişimler yaşandı. Artık 'Değişim' kelimesinin dahi sıradanlaşmaya başladığı bir dünyada basılı yayımların bu değişimden etkilenmemesi haliyle beklenemezdi. Şüphesiz bu durumun kazananı dijital yayıncılık oldu.
Ülkemizde bu alanda pek çok başarılı platform olduğunu söyleyebiliriz. Ama sizi bu alanda neredeyse tek başına olan bir isimle, Sümeyra Teymur ile tanıştırmak istiyoruz. Erkek egemen bir iş kolu olan dijital yayıncılık alanında başarısıyla göz dolduran Teymur ile haberler.com'un da bağlı olduğu Yenimedya Elektronik Yayıncılık'ı ve dünyada ve ülkemizde dijital medyanın önemini konuştuk.
Pek çok eğitim aldı
Sümeyra Hanım öncelikle sizi tanımak isteriz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ankara Üniversitesi'nde ilahiyat eğitimi aldım. Ardından Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans, İstanbul Üniversitesi'nde doktoramı tamamladım. Diğer taraftan üniversite öğrencisiyken part-time başladığım dijital yayıncılık alanına, eğitimim bittikten sonra full-time devam ettim. haberler.com ilk kurulduğundan bu yana ekipte çeşitli pozisyonlarda farklı görevler yürüttüm. Bu süreç içerisinde dijital yayıncılık ve tasarımla ilgili yurtdışında birçok eğitime katılarak kendimi geliştirdim. Kasım 2016'dan bu yana CEO pozisyonunda, Yenimedya Elektronik Yayıncılık'a bağlı tüm portalları yönetiyorum. Bunların yanında 'QRAS' markasıyla faaliyet gösteren bir tekstil şirketim var. Yoğunluğumdan kendime vakit ayırdıkça seyahat etmeyi ve spor yapmayı çok seviyorum.
Sümeyra Teymur ''Teknolojiye Hep Meraklıydım''
Dijital yayıncılık sektörüyle nasıl tanıştınız? İlginiz nasıl oluştu?
Küçük yaşlardan beri teknolojiye çok meraklıydım. Bir kızın teknolojiye meraklı olması çok yaygın bir durum değil. Bilgisayarlar evlere ilk girdiğinde kızlar açmaya kapamaya korkarken, ben içini açıp kurcalardım. Teknoloji marketleri gezer yeni çıkan ürünleri incelerdim. 2006 yılında haberler.com kurulduğunda henüz üniversite öğrencisiydim.O zaman stajyer olarak ekibe destek veriyordum. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre daha part-time çalışmaya devam ettim. Bu süreç içerisinde dijital kendi içerisinde çok değişti. Sektörü takip etmeyi, yeni ürünleri alıp denemeyi, sürekli eğitimlere katılarak kendimi geliştirmeyi çok severim. Bir yandan çalışırken bir yandan da kendimi bu alanda oldukça geliştirdim.
En büyük üç haber sitesinden biri!
haberler.com'u kuruluş sürecinden bahseder misiniz?
haberler.com'un kuruluşu çok güzel bir hikayeyle başlıyor. Kurucumuz olan Ekrem Teymur beyefendi, Türkiye'ye internetin geldiği ilk günlerden beri internet portalları ve dijitalle ilgilenen bir kişi. haberler.com'dan önce de bir arkadaşıyla birlikte bilgiyarismasi.com adında bir online bilgi yarışması platformu yapıyorlar. Bu siteyi büyüttükten sonra bir yatırımcıya bunu satıyorlar. İki arkadaş kazandıkları parayı aralarında bölüşüyorlar. Ekrem Bey bu kazancını haberler.com domainine yatırırken arkadaşı bir BMW marka araba almayı tercih ediyor. Domaini aldıktan sonra haberler.com'un altyapısı kuruluyor ve yayın hayatına başlıyor. haberler.com arkasında herhangi bir medya gücü olmadan, beş kişilik çok küçük bir ekiple yayın hayatına başladı. O günden bugüne; Türkiye'nin en büyük üç haber sitesinden bir tanesi olmayı başardık. Bu başarının arkasında büyük bir ekibin özverili şekilde gece gündüz çalışması var.
İşimi çok seviyorum
Bu işe girdiğinizde bu kadar önemli yerlere geleceğinizi düşünüyor muydunuz?
Mevkilerin ve pozisyonların hiçbir zaman önemi olmadı benim gözümde...Şu anda da kendimi ekibin bir parçası gibi hissediyor ve o şekilde çalışıyorum. Ekibe stajyer olarak ilk başladığımda da aynı bakış açısıyla çalışıyordum. Benim için önemli olan her zaman yaptığın işin en iyisini yapmak. Küçük bir görevim de olsa, büyük bir görevim de olsa her zaman elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Diğer taraftan bütün yaptığım işleri gelişimime bir katkı olarak gördüm. Hiçbir zaman 'Bu iş görevim değil, benim görev tanımımda bu yok, neden ben herkesten çok çalışıyorum, bunu da x kişisi yapsın' gibi bir tavrım olmadı. Bunun iki sebebi var; birincisi yaptığım işi çok seviyorum ve önüme gelen hiçbir görev bana angarya gelmiyor. İkincisi yaptığım her şeyi kişisel gelişimim ve bilgi seviyem için bir katkı olarak görüyorum.
Bu şekilde çalıştığım için ekipte birçok farklı takımlarda, birçok farklı pozisyonda çalışma imkânım oldu. Böylece ekipteki bütün takımları tanıma fırsatım oldu ve dijital yayıncılık işinin her alanına hâkim oldum. Bizzat işin başına geçtiğimde ise yaptığım bütün bu farklı işte ve öğrendiğim bütün noktaların çok faydasını gördüm.
Hayatımızın önemli bir parçası
Yaptığınız iş asında dijital yayıncılık… Belki bitmez ama basılı medya epeyi gözden düştü diyebiliriz. Dijital yayıncılık neden çok önemli?
Dijital sadece yayıncılık alanında değil bütün alanlarda çok önemli. Hayatımıza önce dijital ve internet; sonra akıllı telefonlar ve aplikasyonlar girdi. Girdikleri gibi de hayatımızın çok önemli bir parçası haline geldiler. Artık yemek siparişinden gideceğimiz yerin yolunu bulmaya her alanda dijitali ve aplikasyonları kullanıyoruz. Dijital yayıncılık çok önemli çünkü hızlı ve ulaşması çok kolay. Gazetede örneğin bir gelişmeden haberdar olmak için ertesi günü beklemek zorundasınız, TV'de ise akşam bültenlerini. Fakat internet sitelerinde dünyanın herhangi bir yerindeki önemli bir haberden beş dakika içerisinde haberdar oluyorsunuz. Hatta artık son dakika haberlerini öğrenmek için siteye veya aplikasyona girmenize bile gerek yok;
çok önemli bir gelişme olduğunda biz sizi bildirim göndererek haberdar ediyoruz. İşte bütün bu dinamikler dijital yayıncılığın hayatımızın önemli bir parçası haline getiriyor.
Amaç farkındalık oluşturmak
Online haberciliğin ilklerindensiniz. Bu açığı nasıl fark ettiniz?
Biz basılı yayından gelmeyen, Türkiye'nin ilk haber portallarından bir tanesiyiz. Türkiye'ye internet geldiği ilk zamanlardan beri dijital yayıncılık işi yapıyoruz. İlk portalımız antoloji.com Türkiye'nin en köklü internet portallarından bir tanesi... Dolayısıyla biz dijitalin çok hızlı şekilde yayıldığını ve geliştiğini gördük. Buna karşılık yazılı basın eski alışkanlıklarını dijitale uyarlamaya çalıştığı için dijitalin dinamikleri doğru şekilde karşılayamıyordu. Bizim avantajımız tamamen dijitalde başlayıp, dijitalde devam etmek oldu. 13 yılda edindiğimiz tecrübe ilk günkü kararımızın doğruluğunu bize gösterdi.
Medyanın bir ayağı olarak topluma karşı sorumluluk hissediyor musunuz?
Bizim topluma karşı görevimiz haber vermek ve farkındalık yaratmak. Bu zor bir görev, bunu farkındayız ve bunun için çok çalışıyoruz. İlk kurulduğumuz günden beri ilkemiz tarafsız ve yorumsuz habercilik oldu. Biz haber servis ederken haber atlamamaya, en hızlı şekilde vermeye ve taraf olmamaya özen gösteriyoruz. Haberlerimizde olayı çarpıtacak, olduğundan daha önemli gösterecek veya ziyaretçiyi yanıltacak ifadelere kesinlikle yer vermiyoruz. Ben haberler.com'un başarısını biraz da bu yayın politikasına bağlıyorum.
her bilgiye inanmayın
Sadece Türkiye'nin değil aslında dünyada da dijital yayıncılığa dair en büyük sorun 'Fake news' diyebileceğimiz yalan haberlerin, korkunç boyutta kendine yer bulması ve kitleleri peşinden sürüklemesi. Dijital yayın yapan biri olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Dijital çok büyük bir dünya ve dijitalin en büyük problemi herkesin istediği her şeyi yayınlayabilmesi... Dijital platformlarda bir bilgi yayınlanırken doğruluğu araştırılmaz, zaten dijitalin doğası gereği böyle bir şey mümkün değildir. Dolayısıyla yalan bilgi ve haberin yayınlanması ve yayılması globalde çok ciddi bir problem. Burada büyük kitlelere ulaşan portallar ve platformlara çok büyük bir iş düşüyor. Google, Facebook ve Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin yalan haberlerin yayınlanmasını önleyecek çeşitli metotlar üzerinde çalıştıklarını biliyoruz.
Ancak yine dijitalin doğası gereği bunun önüne yüzde 100 geçmek maalesef hiçbir zaman mümkün olmayacak. İnternette bilgiyi tüketen kitleler olarak bize de burada iş düşüyor. Birincisi internette gördüğümüz her bilgi ve habere inanmamalıyız. Mutlaka haberin kaynağını ve doğruluğunu sorgulamalıyız. Hele hele bir haberi kendi sayfalarımızda paylaşacaksak bu sorgulamaları daha ciddi yapmalıyız. Çünkü bu yalan haberlerin çok hızlı şekilde yayılmasını sağlayan şey bilinçsiz kullanıcılar.
Kadın yönetici sayısı az
Sadece Türkiye değil dünya genelinde medyada kadın yönetici pek göremiyoruz. Bu anlamda da dikkat çekiyorsunuz. Bu durum genel olarak sizde sıkıntıya sebep oluyor mu ya da pozitif bir gelişme yaşıyor musunuz?
Medya sektöründe de kadın yönetici sayısı oldukça az. Hele teknoloji sektöründe kadın yönetici daha da az. Dijital yayıncılık olarak bizimki medya ve teknolojinin birleşiminden oluşuyor; yani ben bu alanda çalışan sayılı kadınlardan bir tanesiyim diyebilirim. Kadın olmak sadece benim sektörümde değil, çalışma hayatının nerdeyse her alanında oldukça zor. Kadınların çalışma hayatında, özellikle yönetici pozisyonlarında daha fazla yer almasıyla olumsuzlukların azalacağına inanıyorum. Benim şansım etrafımda hep beni destekleyen büyük bir ailemin olması. Dokuz çocuklu büyük bir ailenin yedinci çocuğuyum. Gerek iş gerek özel hayatımda ne zaman ihtiyaç duysam bütün ailem yanıma koşuyor. Onlara ne kadar teşekkür etsem az gelir. Diğer taraftan 80 kişilik müthiş bir ekibim var. Hepsi genç, dinamik ve alanında uzman kişiler. Ofiste birbirimizi desteklediğimiz çok güzel bir ortamımız var. Kadın olduğum için bana ekstra jestler yaparlar örneğin. Hepsini çok seviyorum ve bütün ekibimle gurur duyuyorum.
Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Bir kadın olarak kadınları en çok kendimizin desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Turuncu Dergisi de 16 yıldır çok güzel işler yapıyor. Okuyucularınızda buluşmak benim için bir zevkti.