Yabancılar, Türkçeyi Facebook'tan Öğreniyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yabancılara Türkçenin öğretilmesinde sosyal medyanın önemi giderek artıyor.

Osmangazi Üniversitesi'nden Okutman Halit Çelik, yabancı öğrencilere Türkçe öğretirken dünya üzerinde 1 milyar 184 milyon üyeye sahip Facebook'tan yararlandıklarını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü'nün Türk Dil Kurumu'yla birlikte Ankara'da düzenlediği "Teknoloji Tabanlı Öğretim" konulu "Uluslararası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu, oturumlarla devam ediyor. Sosyal ağların dil öğrenimine katkısı konulu otorumda konuşan Osmangazi Üniversitesi'nden Okutman Halit Çelik, yabancı öğrencilere Türkçe öğretirken dünya üzerinde 1 milyar 184 milyon üyeye sahip Facebook'tan yararlandıklarını söyledi.

DİYALOĞU ARTTIRMAK İÇİN GRUP KURDULAR

Öğrencilerle materyal paylaşmak, öğrencilerin kendi aralarındaki diyaloğu artırmak ve duyuru yapmak için 2012-2013 öğretim yılında Facebook'ta bir grup kurduklarını belirten Çelik, 246 üyeye ulaşan bu grup üzerinden 'Onun cevabı gece 10'da' başlığıyla bir aktivite başlattıklarını söyledi. Halit Çelik, derslikte sesi çıkmayan, hata yapmaktan korkan öğrencilerden sosyal medyada daha rahat ve sık geri dönüşler aldıklarını kaydetti.

SOSYAL MEDYAYLA PEKİŞTİRİYORLAR

Etkinliğine merakın her geçen gün azaldığını dile getiren Çelik, bu sonuçtan yola çıkarak, sosyal ağlarda uzun soluklu yerine kısa süreli aktivitelerin tercih edilmesi, etkinlik çeşidinin sürekli değişmesi, daha çok bireye yönelik etkinliklerin tasarlanması gerektiğini vurguladı. Çelik, sosyal medyanın daha çok pekiştireç olarak kullanılması gerektiğini ifade ediyor.

'DİLLİ DÜDÜK'LE DİL ÖĞRENİYORLAR

Facebook'ta yabancılara Türkçe öğretirken Hacıvat Karagöz parodisi ve Tarkan'ın 'Dilli Düdük' şarkısını kullanarak yaptıkları dinleme etkinliğini anlatan Kırıkkale Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Deniz Melanlıoğlu ise bu tür aktivitelerin temel düzeydeki Türkçe dil seviyeleri olan A1 ve A2'den B2'ye taşınabileceğini ifade ediyor. Ona göre özellikle kültürler arası etkileşim odaklı etkinlikler, Türkçe öğrenimine büyük katkı sağlayabilir.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi'de Türkçe ve İngilizce öğretmenliği yapan Erçin Ayhan, sosyal medyayı, akıllı telefon uygulamalarını dil öğretirken derste aktif bir şekilde kullandıklarını, Z kuşağıyla anlaşmak için öğretmenlerin teknolojiyi takip etmesinin elzem olduğunu belirtti.

Kaynak: Bültenler / Eğitim
title