Uzmanlardan Sınav Heyecanı İçin Çözüm Önerileri
Sınavlarda heyecan yaşamayan öğrenci yok gibidir.
Uzmanlar, denenmek, yarışmak, bir süreçten geçmek anlamında gelen sınavların çok ta arzulanan bir durum olmadığına dikkat çekiyor.
Zambak Yayınları PDR Uzmanı Mahmut Sarıgül, sınav heyecanını azının normal fazlasının zarar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Özellikle de büyük önem arz eden sınavlar olunca, gerek öğrencinin performansından dolayı kendi kendine, gerekse etrafındaki kişilerin etki ve beklentilerinden dolayı yaşanan bir heyecan kaçınılmaz olabiliyor. Heyecanın, kaygının nedeni, nasıl beslendiği, nelerden etkilendiği, etkilenme şiddeti vs. bilindiği takdirde bununla mücadele etme ve bu duyguyu normale getirme daha kolay olacaktır."
Başarılı bir gelecek için basamak
Sınavlara bakış açısının süreci zorlaştırma veya kolaylaştırma için önem taşıdığını ifade eden Mahmut Sarıgül sınava, bir tehdit unsuru gibi yaklaşılırsa, kişinin kendini savunmaya çektiğini ifade ediyor: "Oysa sınavları tehdit gibi değil, kendisini istediği okula, puana, mesleğe doğru götüren bir araç olarak görmek gerekir. Bu sayede sınav artık bir basamak, sizi daha yükseğe çıkartan bir dost haline gelir. Enerjiniz artacak, gerginlik azalacak, daha rahat bir hazırlık süreci ve sınav anı yaşanacaktır. Kendinize bu konuda güveniniz artacaktır. Kendine güven konusunda eksikliklerimiz varsa bunu aşmanın yolu gelinen noktayı iyi bilmek, kalan süreyi iyi planlamak, eksikliklerimizden çok artılarımıza yoğunlaşmak, öğrenme konusunda ısrarcı, kararlı olmak ve başaracağımıza inancımızı sağlam tutarak fedakarca çalışmaktır."
Olumlu bakış kazandırır
Sınav sürecinde zihni olumlu sözcüklerle, olumlu düşüncelerle çok daha fazla meşgul etmeye çalışmak gerektiğine dikkat çeken Mahmut Sarıgül tavsiyelerini şöyle sürdürdü: "Zihinde, bilinçaltında bir düşünceye ne kadar çok değer verilirse yaşantıda onunla karşılaşma ihtimali çok yüksektir. Tabii ki bu düşünce iki yönlüdür. Olumlu ve olumsuz düşünceler. Bu tür düşünceler bir anda etkisini göstermez. Ben sınavlara girecek öğrencilere, bu süreçte zihinlerini, ders çalışma çabalarının yanında şu cümlelerle meşgul etmelerini tavsiye ederim. Yapacağıma inanıyorum, kendim için, geleceğim için çalışmak zorundayım, kendimi yarınlara hazırlamak zorundayım, her gün üzerime düşen görevleri yapıyorum, başaracağıma inanıyorum, her gün yeni şeyler öğreniyor, geleceğe güvenle bakıyorum gibi telkinler stresini azaltmaya yardımcı olacaktır."