Haberler

Türk-Alman Üniversitesi Eğitime Başlıyor

Türk-Alman Üniversitesi Eğitime Başlıyor
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın başkenti Berlin'de 2008'de Türk ve Alman hükümetleri tarafından imzalanan anlaşmayla kurulması kararlaştırılan TDU 2013-2014 akademik yılında faaliyete başlıyor.

Üniversitenin eğitime başlayacak olması dolayısıyla Berlin'de düzenlenen tanıtım toplantısına, Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johann Wanka, TDU Rektörü Halil Akkanat, TDU Alman Konsorsiyumu Başkanı Rita Süssmuth ve Alman Akademik Değişim Hizmeti (DAAD) kurumu yetkilileri katıldı.

Wanka, burada yaptığı konuşmada, Türk ve Alman hükümetlerinin anlaşmaya imza attıktan 5 yıl sonra TDU'nun hizmete geçmesinden memnuniyet duyduğunu, bir üniversite kurulması kararının verilmesiyle iki ülkenin bilim alanında yeni bir işbirliği dönemine girdiğine inandığını söyledi. Almanya'nın Türkiye ile yakın ilişkileri olduğunu ifade eden Wanka, Türkiye'nin Almanya'daki nasyonalsosyalizm döneminde çok sayıda Alman bilim adımını misafir ettiğini hatırlattı.

Üniversitenin uluslararası olma stratejisi kapsamında bir yapı taşı olduğunu, Türkiye'nin de aynı hedefleri bulunduğunu Wanka, ekonomik olarak güçlü olan iki ülkenin bu üniversiteyle iki ülkedeki bilim adamları arasında köprü kuracağını kaydetti.

TDU'dan özelikle ekonomi ve bilimin yararlanacağını ifade eden Wanka, öğrencilerin Almanca öğrenebilmesi için dil merkezi kurulduğunu, öğrencilerin Almanya'ya gelmelerinin destekleneceğini kaydetti. Wanka, üniversitenin sivil toplumun gelişmesi için de önemli bir sinyal olduğunu söyledi.

- İlk etapta 135 öğrenci alınacak

TDU Rektörü Akkanat da 2010 yılından beri devam eden hazırlıkların tamamlandığını, 2013-2014 akademik yılında 16 Eylül'de 3 bölümde faaliyete başlanacağını bildirdi.

İlk olarak hukuk, işletme ve mekatronik bölümlerini açtıklarını, her bir bölüm için 45 öğrenci olmak üzere 135 öğrenci alınacağını belirten Akkanat, "Bunların 40'ını Türkiye'den alacağız. Her bölüm için 5 kişiyi de Almanca konuşulan ülkelerden alacağız. Şu anda onun seçim işlemleri devam ediyor. Cuma günü de kimlerin alındığını ilan edeceğiz" dedi.

Almanya'da 29 üniversiteyle işbirliği yapıldığını ifade eden Akkanat, öğrencilerin bu üniversitelerin sunduğu imkanlardan yararlanabileceklerini vurguladı.

2016-2017 akademik yılında Beykoz ana binada faaliyetlere devam edileceğini belirten Akkanat, "2016-2017 yılında binaların yüzde 70'i tamamlanmış ve bize teslim edilmiş olacak. Şu anda onun sözleşmelerini yaptık, Türkiye parayı da hazırladı. Bütçemiz de hazır, 3 yıl içinde 140 milyon lira ödeme yapacaklar, üniversitenin yüzde 70'inin tamamlanması için. Bu inşaat faaliyetleri 2014 başında başlayacak, 24 ay içinde de bize teslim edilecek" şeklinde konuştu.

2016-2017 akademik yılında en az 12 bölüme öğrenci almayı planladıklarını belirten Akkanat, bunların Alman partnerleriyle görüşüldüğünü ve mutabık kalındığını belirtti. Akkanat, Almanya'da bir Türk üniversitesinin kurulması için ayrı bir milletlerarası anlaşmanın yapılması gerektiğine işaret etti.

TDU'nun Türkiye kamuoyunda büyük heyecan oluşturduğunu, ilgi ve beklentilerin yüksek olduğunu ifade eden Akkanat, 2013-2014'de iki master programını da başlatacaklarını kaydetti.

DAAD Genel Sekreteri Dorothea Rüland da Türk ve Alman üniversiteleri arasında işbirliğinin son 10 yılda iki kat arttığını, 800'ün üzerinde işbirliği bulunduğunu, Almanya'da yaklaşık 26 bin Türk öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti.

- Türkiye yıllık 20 milyon lira bütçe ayırdı

Rektör Akkanat, üniversitenin maliyetine ilişkin sorular üzerine, Türkiye'nin 2010'dan itibaren yıllık 20 milyon lira bütçe ayırdığını, bugüne kadar 80 milyon lira aldıklarını, bunun 50 milyon lirasını kullandıklarını, 30 milyon lirayı da inşat için kullanacaklarını ifade etti. Akkanat, hükümetin bundan sonraki 3 yıl için de inşaat dolayısıyla 20 milyon avro vereceğini kaydetti.

TDU Alman Konsorsiyumu Başkanı Rita Süssmuth da Türk hükümetinin Beykoz'da şu an çok güzel bir arsa tahsis ettiğini, personelin büyük bölümünün maliyetini de üstlendiğini, Alman tarafının eğitim planlaması için önemli bütçe ayırdığını, dil merkezi oluşturması, Almanya'da gelen akademisyen ve bilam adamlarının maaşlarını ödediğini belirtti.

Diplomaların Almanya'da geçerli olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık da Akkanat, diplomaların kabulü konusunda henüz bir imkanın olmadığını, iki ülkede de farklı kriterlerin bulunduğunu ancak bunu gelecek için planladıklarını belirtti. Akkanat, master programları içinse hem Almanya'da hem Türkiye'de kabul gören diplomanın verilmesi konusunda bir sorunun olmadığını ifade etti.

Almanya'da Türk üniversitesinin açılmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Wanka, bu yönde bir planlarının olmadığını ifade etti.

Alman hükümetinin, Alman Akademik Değişim Hizmeti (DAAD) kurumuna akademik çalışma için her yıl 4 milyon avro göndereceği ifade edildi.

Üniversitenin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da katıldı.

AA

Kaynak: EgitimNerede.com / Eğitim
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title