Haberler
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Yenidoğan çetesinin kullandığı hastane için yeni iddia: Taburcu olacakken 'Öldü' dediler

Türkiye'yi ayağa kaldıran çetenin hedefinde yalnızca bebekler yokmuş

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Hemşireliğin Geleceği Masaya Yatırıldı

Hemşireliğin Geleceği Masaya Yatırıldı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde, Bin Yıl Hedefleri: Enfeksiyon Kontrolünde Hemşire başlıklı panel düzenlendi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Sağlık Yüksekokulu (SSYO) Hemşirelik Bölümü tarafından "Hemşirelik Haftası" kapsamında düzenlenen, "Bin Yıl Hedefleri: Enfeksiyon Kontrolünde Hemşire" başlıklı panel, Samsun Sağlık Yüksekokulu Konferans Salonu'nda verildi.

Panele; Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sırrı Kılıç, SSYO Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sırrı Kılıç'ın yönetimindeki panelde, Öğretim Görevlisi Selda Rızalar; "ICN 2013 Teması-Boşlukları Giderme: Bin Yıl Kalkınma Hedefleri", Prof. Dr. Sırrı Kılıç; "Hastane Enfeksiyonları ve Hemşirenin Rolü", Yrd. Doç. Dr. Birsen Altay; "Gebelik, Doğum ve Sonrası Dönemde Enfeksiyon Kontrolü" ve Öğretim görevlisi Dr. Esra Tural da; "Çocuk Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım ve Enfeksiyon Kontrolü" başlıklı konuşmalar yaptılar.

Açılış konuşmasını yapan SSYO Müdür Yardımcısı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, "Sevgili hemşire arkadaşlarım ve öğrenciler, icra ettiğiniz ve edeceğiniz meslek pek çok sorumluluğu içerisinde barındıran ve özünde bakım verme ve yardım olan, insana saygı ve değeri üst düzeyde tutan bir meslektir.

Mesleğimizin daha iyi bir konuma gelmesi ve gerçek hemşirelik uygulamalarının yaygınlaştırılması için üzerimize düşen görevlerin farkında olmalı ve bunu sağlamak için önemli roller üstlenmeliyiz. Bu anlayışla mesleğimizi yükseltmeyi ve her geçen gün daha üst seviyelere getirmeyi amaçladığımız, birlikte geleceğe dönük hedefler ve ümitle nice hemşirelik haftaları diliyorum." dedi.

SSYO Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, "Sağlık, hayatın her döneminde aynı önemi koruyan temel ihtiyaçlardan biridir. Hemşirelik bu ihtiyaca cevap veren en kıymetli mesleklerden biridir. Şu anda burada bu mesleğin değerli mensuplarının önemli bir gününü kutlamaktayız. 24 saat geceli gündüzlü nitelikli hizmet verebilmek için sizlerin çok iyi eğitim almanız gerekmektedir. Üniversite ve Yüksekokul olarak bu alanda ihtiyacınız olan her şeyi vermekte olduğumuza inanıyoruz. Hepinize yürekten sevgilerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

Öğretim Görevlisi Selda Rızalar, "ICN 2013 Teması - Boşlukları Giderme: Bin Yıl Kalkınma Hedefleri" başlıklı konuşmasında, "Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Ağı bireylerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için çalışmaktadır.

Eylül 2000'de BM genel kurulunda Türkiye'nin de içinde olduğu 189 ülke 'Binyıl Bildirgesi'ni imzalamıştır. Bin yıl kalkınma hedefleri; aşırı yoksulluk ve açlığı kaldırmak, herkes için evrensel ilköğretim sağlamak, cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadının güçlendirilmesini sağlamak, çocuk ölümlerini azaltmak, anne sağlığını iyileştirmek, HIV, AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele etmek, sağlıklı çevre yaratmak ve uluslararası işbirliği maddelerinden oluşmaktadır." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Birsen Altay, "Gebelik, Doğum ve Doğum Sonrası Dönemde Enfeksiyon Kontrolü" başlıklı konuşmasında, "Enfeksiyon hastalıkları çok önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Her kadın hayatının belirli bir döneminde jinekolojik enfeksiyonla karşı karşıya kalabilmektedir. Gebelik döneminde geçirilen enfeksiyon hastalıklarını; gebelik ve bebek sağlığı üzerinde direkt etkisi olanlar ve direk etkisi olmayanlar diye ikiye ayırabiliriz. " dedi.

Öğretim görevlisi Dr. Esra Tural, "Çocuk Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım ve Enfeksiyon Kontrolü" başlıklı konuşmasında, Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri içinde olan çocuk ölümlerini azaltma maddesinden bahsederek hedefin, 5 yaş altı çocuk ölümlerini üçte iki azaltmak olduğunu belirtti ve Türkiye'de 5 yaş altı çocuk ölümlerini azaltmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"Bu etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, tüm hemşirelerimizin Hemşireler Günü'nü kutluyorum." diyen Prof. Dr. Sırrı Kılıç ise, "Hastane Enfeksiyonları ve Hemşirenin Rolü" başlıklı konuşmasında, "Hastane dışında oluşan enfeksiyonlara toplum kökenli enfeksiyonlar, hastanede gelişenlere ise nozokomiyal enfeksiyonlar denir.

Enfeksiyon bir enfeksiyon ajanın vücuda girip çoğalması durumudur. Bu enfeksiyon ajanının hastalık meydana getirebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Enfeksiyon zinciri bir mikroorganizmanın enfeksiyon oluşturması için tamamlamak zorunda olduğu aşamalardır.

Enfeksiyon zinciri, patojen, rezervuar, çıkış kapısı, bulaş yolu, giriş kapısı ve duyarlı konakçı aşamalarından oluşur. Enfeksiyon ajanları solunum, sindirim, deri ve mukoza teması, cinsel temas vb. gibi durumlarla bulaşabilir. Bulaşma yolları direkt ve indirekt olarak ikiye ayrılır." dedi.

Panelin sonunda panelistlere katılım belgeleri verildi ve hemşirelik mesleğinde 30. yılını dolduran Yrd. Doç. Dr Birsen Altay'a ve Öğretim Görevlisi Gülsen Sucu'ya plaket takdim edildi.

Kaynak: EgitimNerede.com / Eğitim
title