Haberler

Dicle Üniversitesi'nde TÜBİTAK Destekli Proje Eğitimi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde "Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi" düzenlendi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen 2237 Proje Etkinlikleri kapsamında "Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi" Prof. Dr. Hamdi Temel koordinatörlüğünde Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (DÜBTAM) düzenlendi.

Eğitim kapsamında eğitmen olarak Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, KTÜ'den Prof. Dr. Nurettin Yaylı, Erciyes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Metin Aytekin ve Bozok Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Büyükata yer aldı, araştırmanın planlanması, 5N1K, araştırmanın iş yükü dağıtımı ve zaman yönetimi, araştırma sonuçlarının analizi ve dokümantasyonu, bulguların değerlendirilmesi ve yayına dönüştürülmesi gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.

Üç gün olarak planlanan etkinlikte katılımcıların araştırma proje yazarken kullanılan terminolojiyi kavramalarını ve proje sunarken dikkat edilmesi gereken noktaları fark etmeleri sağlandı. Bu donanım ile katılımcıların vereceği projelerin kalitesi artacak ve artan kaliteli projeler sayesinde ülkemizin bilimsel araştırma faaliyetlerinde daha iyi düzeye ulaştırılmasına dönük çalışmalara katkı verilecektir. Bu kapsam çerçevesinde teorik eğitim seminerleri etkileşimli olarak verildi. Proje geliştirmeye dönük olarak, çalıştay ve grup dinamikleri uygulamaları yapıldı. Yaygın öğrenme teknikleri kullanılarak eksikliklerin giderilmesi temin edildi. Böylece katılımcılar eğitim süresi içerisinde anlatılan bilgiler ışığında, ortak prototip proje geliştirme ve kişisel proje önerilerini hazırlama uygulamalarını aktif rol alarak tamamladı. Eğitmenlerin deneyim ve bilgi paylaşımından faydalanan katılımcılar, proje süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi oldu.

Anlatılan konularla ilgili küçük sınavların yapıldığı proje eğitiminde, 1001 proje önerisi formunda başlık, özet, konu ve kapsam ile literatür bilgilerinin oluşturulması istendi. Günün değerlendirilmesi için, oluşturulan takımlarla gün içerisinde ele alınan konuların pekiştirilmesine dönük etkinlikler yapan katılımcılar, "Bir proje neden başarısız olur?" konulu takım aktiviteleri gerçekleştirdi.

Zayıf ve güçlü noktaların paylaşılması, takımlar oluşturularak projelerde yer alan ekiplerin rolünün kavratılmasına dönük renkli kartonlar, oyun hamurları ile uygulamalı etkinliklerin yapıldığı eğitimde, üç farklı grubun kendi içerisinde alanları ile ilgili olarak, panelistler tarafından başarılı/başarısız bulunmuş proje örneklerinin incelenmesi sağlandı.

Kaynak: Temsilci / Eğitim
title
Close