D.Ü'de Dekanlar Konseyi Toplantısı Gerçekleştirildi
Dicle Üniversitesi'nde YÖK Üyelerinin de katılımıyla Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı düzenlendi.
Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı ile 4+4+4 Değişikliğine Paralel Olarak İlkokul ve Ortaöğretim Bölümlerinde Yapısal Değişiklik ve Program Uyumu Çalıştayı Dicle Üniversitesinde yapıldı.
Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) üyeleri Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz ve Prof. Dr. Mehmet Şişman, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Arıca, Genel Sekreter Prof. Dr. Sabri Eyigün, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel'in yanı sıra Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinden gelen dekanlar ve dekan vekilleri katıldı.
Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuarı çok dilli korosunun yöresel ezgilerden oluşan müzik dinletisi ile başlayan toplantıda seslendirilen şarkılar konuklara unutulmaz dakikalar yaşattı. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel yaptığı konuşmada, her kurumun bir kuruluş amacının olduğunu, eğitim fakültelerinin amacının ise iyi eğitmenler yetiştirmek olduğunu söyledi.
KURUMLAR KENDİNİ YENİLEYEBİLDİĞİ ORANDA VARLIĞINI SÜRDÜRÜR
"Öğretmen eğitimi nasıl olmalı, bizden nasıl bir öğretmen profili istenmekte? Eğitim Fakültelerinin değişen sisteme uyum sağlayabilmesi konusunda, siz değerli katılımcıların çok güzel düşünceler üreteceğine inanıyorum" diyen Yücel, kurumların kendilerini yenileyebildiği oranda varlığını sürdürebileceklerini belirtti.
DİYARBAKIR BİLİNMEYEN YÜZÜYLE BİR İNCİ TANESİ DEĞERİNDE
" Diyarbakır'ımıza ve Dicle Üniversitemize hoş geldiniz. Şehrimiz için çok farklı ve pozitif düşünceler edineceğinize canı gönülden inanıyorum" diyerek sözlerine başlayan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır'ın bilinmeyen yüzüyle bir inci tanesi değerinde olduğunu ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurguladı. Çalıştayın eğitim alanında çok güzel gelişmelere vesile olacağını belirten Saraç, Dicle Üniversitesinde gerçekleşen yüzlerce etkinlik olduğunu ifade ederek slayt eşliğinde bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerden bilgiler verdi.
AKREDİTASYON ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI
Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi (EFDEK) başkanı Prof. Dr. Mehmet Bahar da 2011 yılından beridir konseyin faal olarak çalışmalar yaptığını belirtti. Bahar, konseyin amacının fakültelerin sorunlarını, bilimsel veriler ve ürünler çerçevesinde değerlendirmek ve fakültelerin eğitim-öğretim, araştırma, yayım ve topluma hizmete yönelik faaliyetlerinin etkin bir biçimde yürütülmesine katkıda bulunmak olduğunu sözlerine ekledi. "Okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerinde öğretmen yetiştirme yalnız Eğitim Fakültelerinin görevidir. Eğitim Fakülteleri dışındaki birimlerde veya merkezlerde öğretmen yetiştirmeyle ilgili hiçbir program yürütülemez" diyen Bahar, Eğitim Fakültelerinde nitelikli öğretmen eğitiminin geliştirilmesi ve sürekliliği amacıyla yürütülmekte olan eğitim programlarının akreditasyon çalışmalarının hızlandırılmasın gerektiğini ifade etti.
YÖK üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz da Eğitim Fakültesinin sorunlarından bahsederek, düzenlenen toplantılarda da var olan sıkıntıları dile getirdiklerini söyledi. Yılmaz, Yüksek Öğrenim Kurumunda tıp kökenli 4 üyenin bulunduğunu söyleyerek, kendilerinin branşı olmamasına rağmen eğitim fakültelerinin sorunlarını en çok kendilerinin dile getirdiğini, bunun sebebinin ise bütün fakültelerin ve mesleklerin eğitim fakültesi bünyesinden geçtiğini ifade etti.
ÖĞRETMEN YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ
Bir diğer YÖK Üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Şişman da yaptığı konuşmada öğretmen yetiştirmenin önemine vurgu yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi (EFDEK) Genel Kurulu için seçim yapıldı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Altun'un divan başkanlığında yürütme kurulu üyeleri eğitim fakültesi dekan ve dekan vekillerinin oyları ile belirlendi.
Üç oturumda gerçekleştirilen 4+4+4 Değişikliğine Paralel Olarak İlkokul ve Ortaöğretim Bölümlerinde Yapısal Değişiklik ve program Uyumu Çalıştayı, 3 gün boyunca çeşitli programlar ile devam edecek.