Çocuklara Tatil Cezası Vermeyin!
Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 17 milyon öğrenci, bugün karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girecek. Öğrenciler, 180 iş günü ve yaklaşık 8 ay süren eğitim-öğretim yılının yorgunluğunu, 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak.
Karnesi başarısız olan öğrenciler için başka bir korku başlıyor. Uzmanlar bu konuda ailelere uyarılarda bulundular. Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel, "Kötü karne nedeniyle çocukları ders kampına almak, tatile götürmemek gibi yöntemlerle cezalandırmak; çocuğu derslerden daha çok soğutabileceği gibi, motivasyonunun kırılmasına da neden olabileceği" uyarısında bulundu.
Üstünel, anne ve babalara şu önerilerde bulundu: "Çocuğunuzun kötü karnesiyle ilgili görüşlerinizi, onu incitmediğiniz ve yapıcı bir tavır sergilediğiniz sürece onunla paylaşabilirsiniz. Unutmayın, çocukların yüzüne vurulan hatalar, onları olumsuz duygu durumlarıyla birlikte başka başarısızlıklara itebilmektedir"
Yoğun baskı dersten soğutur
Çocuklarının yeniden kötü karne almasına engel olmak isteyen pek çok anne baba, çocukları için sıkı bir ders programı hazırlayıp, yoğun programlı kurslara göndererek karne sorununu çözebileceklerini düşünüyor diyen Üstünel şunları söyledi: "Halbuki bu durumda, çocuk kendisini yoğun baskı altında hissedebilir.
Kötü karne nedeniyle çocukları ders kampına almak, tatile götürmemek gibi yöntemlerle cezalandırmak; çocuğun motivasyonunun kırılmasına da neden olabilir. Anne babalar kötü karnenin nedenlerini araştırmalı, psikolojisini gözlemeli, gerekirse uzmandan yardım alınmalıdır."
Sabah - Yaşar Özay