Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

"Bunları Bilmemek Olmaz!"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Serdar Gecü, "Yazılım, sosyal medya, grafik, içerik yöneticiliği gibi internet tabanlı meslekler son yıllarda çok popüler" diyor.

Türkiye'nin 14 ilinde 30 bin öğrencinin görüşü alınarak yapılan bir araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 60'ı babalarının istediği mesleği tercih ediyor. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 55'i ise tercih ettikleri meslekten memnun olmadığını ifade ediyor. Bu rakamlar, öğrencilerin tercih kurbanı olduğunu gösteriyor. Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren, açılımları bilinmeyen yeni meslekler ise iyi puan almış öğrencilerin kafalarını karıştırıyor. Peki şu an hangi meslekler daha çok tercih ediliyor, yakın gelecekte hangi işler gözde olacak? İş dünyası adaylardan ne istiyor? Bu sorularımızı Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü'ye sorduk ve müstakbel üniversiteliler için bir kariyer planı çizdik...

Adaylar hangi bölümü okuyacaklarına karar verirken nelere dikkat etmeli?

Öğrenciler öncelikle, kendisini hangi alanda görmek istiyorsa o alana yönelmeli. Aday, ben kimim, hangi dalda başarılı olurum, hangi mesleği yaparım gibi sorular sorup cevabını aramalı. Bazı öğrenciler var, üniversiteyi bitiriyor mesleği yapmaya başladığı zaman şaşırıyor, "Aaah ben bunun için mi okudum" diyor kendi kendine. Yani okuduğu bölümün ne olduğunu bilmiyor. Adaylar, öncelikle o işi yapanlara meslekleri sorsun. Mümkünse gidip uygulama sahasında görsün, ben bu işi yapabilir miyim yapamaz mıyım diye sorsun. Kılavuzda yazan albenili bölüm isimlerine aldanmasın. Hayatta başarılı olan insanların ortak özellikleri şu: Sevdiği işi yapmaları. Konfüçyus'un bir sözü var, "Hayatta sevdiğin bir işi seç ve ömür boyu çalışmazsın sanırsın" diye. Mutluluğun sırrı, bir işi bir ömür boyu severek yapmak...

Hangi mesleğin gelecek vaadettiğini nasıl bilebilirsiniz?

Öğrencilerin, kariyerlerine ve karakterine uygun, aynı zamanda geleceğin mesleği olan bölümleri seçebilmesi için trendleri iyi takip etmeleri gerekir. Yazılım, sosyal medya, grafik, içerik yöneticiliği gibi internet tabanlı meslekler son yıllarda çok popüler. Klasik meslekler mutlaka devam edecektir. Mühendis yine olacaktır ama o mühendis kendi alanında her şeyi çok daha iyi bilecek ve satış yapacak hale gelecek. Çok yönlü mühendis tercih sebebi olacak. Çok istenen ama bulunamayan elemanların başında IPad ve android yazılımcılar geliyor. İnsanlar artık akıllı telefonlar kullanıyor. Bunlar için oyunundan gazete okumasına kadar birçok aplikasyon gerekiyor. Yazılım sektörü buraya kaydı. Herkes yandım yandım eleman arıyor. Sigortadan, bankacılığa, alışverişe kadar hayat internete... Firmalar, interneti kullanabilen bankacı, sigortacı, satın almacı ya da görsel dizaynı yapacak reklamcı, sosyal medyacı, facebook ve twitter gibi alanları kullanabilecek elemanlara ihtiyaç duyuyor. Çünkü, internet çok önemli hale geldi.

Şu anda en çok tercih edilen meslekler hangileri?

Mühendis kadroları, muhasebe ve satış elemanı aranıyor. Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü çok dil bilen insanların, firmalar tarafından en çok talep edilen kişiler olduğunu söylüyor. Serdar Gecü sözlerine şöyle devam etti: "Patronları dinlediğimizde işsizlik diye bir şey yok, mesleksizlik var. Belli alanlarda uzmanlaşmış kişiler, çok rahat iş buluyor. Ama ben her işi yaparım diyenler çok kolay iş bulamıyor. Yani nitelikli elemanlar işi buluyor. Lise mezunları arasında yüksekokullu olanlar hemen fark ediyor. Adaylar, askerlikte faydası yok diye düşünmesinler; yüksek okul da okuyabilirler." dedi.

Kaynak: Bültenler / Eğitim
title