Genç Girişimciye Kanada'dan Çağrı
İzmir Genç İşadamları ile Buluşan Manitoba Yöneticileri, Krize Rağmen Yüzde 4.2 Büyüyen Eyalet Ekonomisinin Türk Girişimcilere Fırsat Olacağını Söyledi.
İzmir Genç İşadamları ile buluşan Manitoba yöneticileri, krize rağmen yüzde 4.2 büyüyen eyalet ekonomisinin Türk girişimcilere fırsat olacağını söyledi.
İZMİR Genç İş Adamları Derneği (İGİD), ülke tanıtım toplantıları kapsamında, Kanada’nın Manitoba eyaleti yöneticileriyle biraraya geldi. Türk kökenli göçmenlere yönelik faaliyetlerde bulunan MFO (Manitoba Fellowship Organization) ile ortak yapılan toplantıda, karşılıklı yatırım ve işbirliği olanakları tanıtıldı.
MFO Başkan Yardımcısı Barış Beyarslan, Kanada’nın tüm eyaletlerinde ikamet eden Türk kökenli göçmenlerin sayısının artması için özel çaba harcadıklarını belirtti. “Bu kapsamda Manitoba eyaletini ve bu eyaletteki iş ve ticaret imkanlarını İzmirli işadamlarına tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.
MANİTOBA’DA KRİZ YOK
Manitoba eyaletinin Kanada’nın ekonomisi en güçlü eyaletlerinden biri olduğunu hatırlatan Manitoba Göçmen Bakanlığı Baş Yöneticisi Rick Zebinski, istikrarlı bir şekilde geliştiğini ve krize rağmen geçen yıl yüzde 4.2 büyüdüğünü vurguladı. Zebinski, “Manitoba ekonomisinin en önemli özelliği tüm sektörlerde gelişmiş olması. Birkaç sektöre bağlı olunmaması nedeni ile istikrarlı büyüme sağlanıyor. Sigorta ve medya gibi hizmet sektöründe dünya çapında bilinen markalara sahibiz. Özellikle başkent Winnipeg yatırımcılar için oldukça cazip. Türkler’le daha fazla ticaret yapmak istiyoruz” dedi.
YENİ KUŞAKLAR
Manitoba Göçmen Bakanlığı Yönetmen Yardımcısı Aaron Mehzenta, Kanada nüfusunun hızla yaşlandığını, eğitimli ve yatırım yapacak genç kuşaklara ihtiyaçları olduğunu belirtti, genç girişimcileri ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Mehtenza, sosyal ve coğrafi imkanları ile Manitoba’nın yatırım ve ticaret için çok uygun koşullara sahip olduğunun altını çizdi.
Rekabet için yoğun eğitim
İZMİR İşadamları Derneği’nin (İZİAD), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hazırladığı eğitim projesiyle, uzmanlar tarafından bine yakın işadamı ve çalışana, 43 başlık altında ücretsiz eğitim verilecek. İZİAD Başkanı Özcan Terhan, “Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri işletmelerimizi uzun ömürlü, rekabet edebilen ve daha fazla katma değer üretir konuma getirecek. İzmir’in ekonomik ve sosyal hayatına olumlu yansımalar olacak, insanların yaşam kalitesini arttıracak” dedi.
TİCARETE TEŞVİK
İGİD Başkan Yardımcısı Engin Badem, Türk girişimcilerin, Kanada ve Manitoba eyaletinde de etkin olmaması için bir neden göremediklerini vurguladı. Badem, “Dernek olarak üyelerimizi dış ticarete teşvik ediyoruz. Manitoba’nın az nüfusu ile hem deneyimli insan kaynağına hem de yatırımlara ihtiyacı var. Bu eyalette üretilmeyen ürünlere sıfır gümrük olduğunu öğrendik. Zeytin ve zeytinyağı ile bölgemizde yetişen üzüm, narenciye, yaş ve kuru sebze-meyveyi buraya rahatlıkla pazarlayabiliriz” dedi.
BEST’e hayran
DEİK, Türk Alman İş Konseyi ve Türk Irak Konseyi’nin toplantısı için geçen hafta Türkiye’ye gelen Irak Elektrik Bakanı Kareem Waheed al-Aboudi, Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri A.Ş’nin (BEST) Organize Sanayi Bölgesi’ndeki trafo üretim tesislerine hayran kaldı. BEST Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı’dan bilgi alan konuk Bakan, “Binlerce transformatöre ihtiyacımız var. İki ülke arasında 48 anlaşma imzalandı. Biri de teknolojinin transferi ile ilgili. BEST’i de bu nedenle ziyaret ediyoruz” diye konuştu.