Babadan Can Geldi

Doğuştan Safra Kanalları Olmayan 8 Aylık Zeynep Cansın Bebeğe, Eski Futbolcu Babası Atilla Yücel Can Aşısı Oldu, Karaciğerinden Alınan Parça Nakledildi.
Doğuştan safra kanalları olmayan 8 aylık Zeynep Cansın bebeğe, eski futbolcu babası Atilla Yücel can aşısı oldu, karaciğerinden alınan parça nakledildi.
İZMİR’de, doğuştan safra kanalları olmayan 8 aylık Zeynep Cansın bebeğe, eski futbolcu babası Atilla Yücel can aşısı oldu, karaciğerinden alınan parça nakledildi. 1997/2000 döneminde Aydınspor’da top koşturan Atilla Yücel (37) ile Türkçe Öğretmeni Hale Yücel (37) 10 yaşındaki kızları Sencan’a 26 Kasım 2008’de kardeş getirdi. Ordu’da oturan aileye güzeller güzeli Zeynep Cansın katıldı. Futbolu bıraktıktan sonra hem antrenörlük yapan hem de memleketinde restorant işleten Yücel ve öğretmen eşi, iki çocuk sahibi olmanın sevincini yaşarken, minik Zeynep Cansın’ın yenidoğan denilen sarılığı geçmek bilmedi.
2.5 aylıkken ameliyat oldu
Düzelmesi beklenirken Zeynep Cansın bebeğin teni karasarı oldu, ailesinin gözü korktu.
Geçmeyen sarılığın üzerine yapılan tetkiklerde minik bebeğin kan değerlerinin bozuk olduğu görüldü. Bebek Hacattepe Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Yücel ailesi, bebeklerine “safrayolları yokluğu” tanısı konulmasıyla yıkılırken, talihsiz bebek 2.5 aylıkken ameliyat masasına yatmak zorunda kaldı. Ancak bu ameliyat Zeynep Cansın bebeği iyileştirmeye yetmedi, karaciğer sirozu başlayan bebeğin kesin tedavisinin karaciğer nakli olduğu bildirildi. Hacettepe Üniversitesi’ndeki hekimler, aileye İzmir’e gitmelerini, nakli Doç. Dr. Murat kılıç başkanlığındaki ekibe yaptırmalarını önerdi. Yücel çifti, soluğu İzmir’de Özel Kent Hastanesi’nde aldı. Yapılan tetkikler sonucunda hem annenin hem babanın bebek için verici olmaya uygun olduğu saptandı.
Baba donör oldu
Baba Yücel, eşinin ameliyat sonrasında hem bebeklerine hem de kendisine daha iyi bakabileceğini belirterek, donör olmak istedi. Nitekim 16 Eylül’de futbolcu baba Atilla Yücel, minik kızına can olmak için ameliyat masasına yattı. Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu ve Prof. Dr. Mehmet Alper’den oluşan ekip babadan alınan karaciğer parçasını, bebek Zeynep Cansın’a nakletti. Baba Yücel kızına hayat vermenin mutluluğunu yaşarken, “Annesinin ya da benim hangimizin donör olacağı önemli değildi. Önemli olan bebğimizin hayatıydı. Nekahat döneminde eşim ikimize de iyi bakabilirdi, bunu düşündük ve ben verici oldum. Yaşadımığımız üzüntülerin ve sevincin kelimelerle tarifi imkansız. Kızım büyüdüğünde, ona ‘ciğerim’ dediğimde ne diyecek çok merak ediyorum” diye konuştu. Eşinin kızına hayat verdiğini belirten anne Yücel, “Kızımı ben doğurdum ama asıl yaşatan eşim oldu. Çok büyük mutluluk yaşıyorum” diyerek duygularını dile getirdi.
Erken tanı çok önemli
Ekibiyle nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Murat Kılıç, Zeynep Cansın bebekte olduğu gibi doğuştan safra yollarının gelişmemesi nedeniyle safranın bağırsağa atılamadığını ve karaciğer sirozu geliştiğini belirtti. Kılıç, şunları söyledi: “Bebeklik grubunda karaciğer nakillerinin en sık sebebi bu hastalık. Bu hastalığın anne karnında erken teşhisi mümkün değil. Ancak doğumdan sonra tanınıyor. Doğum sonrası bebeklerde fizyolojik sarılık olur, normal olarak bu 15 günde geçer, bu süreyi geçen sarılıkta akıllara bu hastalık gelmeli. Çocuk hekimlerinin iyi bileceği hastalık grubu. Tanı konulduktan sonra bir ameliyatla safranın bağırsağa akması sağlanabilir ama sıklıkla bu işe yaramıyor.”
Doktora güvendik
Büyük kızları Sencan’ın da doğduktan sonra yenidoğan sarılığı geçirdiğini o nedenle minik bebeğindeki sarılığı da geçer diye beklediklerini belirten anne Hale Yücel, “Biz sordukça doktorumuz ‘merak etmeyin’ dedi. Doktorumuza çok güvendik. Sonucun buralara varacağını hiç düşünmemiştik. Çok zor günler geçirdik, hepsi geride kaldı. Güzel şeyler yaşadıkça kötü günleri unutuyorsunuz. Ama benim yeni bebek sahibi olan annelere, anne adaylarına bir önemli tavsiyem var, o da eğer bebeklerinin sarılığı 15 günde geçmezse lüften bu hastalıktan şüphelenip tahlil yaptırsınlar” dedi.