Haberler

Washington Post, Clinton'un Türkiye Ziyaretini Yazdı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Washington Post, Dışişleri Bakanı Clinton'un, Türkiye'ye ziyaretinde Suriye içerisindeki muhalif kişilerle ve Türk yetkilileriyle de görüşeceğini yazdı.

Washington Post, üst düzey bir yönetim yetkilisine dayanarak Dışişleri Bakanı Clinton'un, Türkiye'ye acele düzenlenen ziyaret sırasında Suriye içerisindeki muhalif kişilerle buluşmayı planladığını ve "muhalif hareketle daha doğrudan ilişki içinde olan Türk yetkilileriyle de görüşeceğini" yazdı ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Cumartesi günü İstanbul'a yapacağı ziyaret büyük merakla bekleniyor. Washington Post gazetesi, Clinton'un Suriye içindeki muhalif kişilerle ve "muhalif hareketle daha doğrudan ilişki içinde olan Türk yetkililerle görüşeceğini" yazdı. Haberde değerlendirmelerine yer verilen haberinde Lehigh Üniversitesi'nden Henri Barkey'in, "(Türkler) ne istediklerini bilmiyorlar. Bizim de net bir politikamız yok. Neden onların net bir politikasının olmasını bekliyoruz?" diye konuştu.

Washington Post gazetesi, Hillary Clinton'un hafta sonunda Türkiye'ye yapacağı ziyareti irdelediği geniş haberinde BM'nin Suriye girişiminin çöküşü, Türkiye'den Halep'e bir koridorun açılmasına yol açan, isyancıların kazanımları ile Suriye rejiminden üst düzey ayrılmaların, Suriye krizinde ve Obama Yönetiminin bunun sonucunu etkileme planlarında bir "dönüm noktasını" oluşturduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda bazı yetkililer Suriye muhalefetine doğrudan yardımın artırılması için çaba gösterse de yönetimin öldürücü olmayan yardıma ve Esad sonrası dönemine yönelik planlamaya odaklandığını kaydeden gazete, şöyle devam etti:

"Üst düzey bir yönetim yetkilisine göre, hafta sonu için Türkiye'ye acele düzenlenen ziyaret sırasında Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, şimdiye kadar isyanın kamu önündeki yüzü olan sürgündeki liderler ötesindeki Suriyeli muhalif kişiliklerle buluşmayı planlıyor."

Haberde aynı yetkilinin, BM'den uzaklaşıldığı ve Suriye içinde birçok gelişmenin meydana geldiği bu günlerde Clinton'un ülke içindeki aktivistlerle konuşmak istediği sözleri aktarıldı. Clinton'un Güney Afrika ziyareti sırasında yaptığı "Halep'teki çatışmaların yoğunluğu ve kaçanlar meselesi, bir araya gelip hep birlikte iyi bir geçiş planına yönelik çalışmamızın ne kadar şart olduğuna gerçekten gösteriyor" açıklaması anımsatıldı.

-"CLİNTON ÖZGÜR SURİYE ORDUSUYLA BULUŞMAYI PLANLAMIYOR"-

Buna karşın, bir yetkiliye dayanarak Obama Yönetiminin Suriye içindeki birçok muhalif kişiliğin kimlik ve amacı konusunda "emin olmamayı" sürdürdüğünü kaydeden Washington Post, şunları yazdı:

"Clinton, isyanın başlıca askeri örgütü olan Özgür Suriye Ordusu'nun temsilcileriyle buluşmayı planlamıyor. Türkiye durağı, ona Suriye içerisinde doğrudan (mücadeleye) katkıda bulunan muhalif kişilikleri daha iyi değerlendirme olanağı vermeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, muhalif hareketle daha doğrudan ilişki içinde olan Türk yetkilileriyle de görüşecek."

ABD gazetesi, Clinton'un bir Afrika seyahati sonunda Cumartesi günü Türkiye'ye uğrama kararı için "Türkiye'nin, kapısındaki potansiyel uzun bir iç savaştan ve sınıra akın eden on binlerce Suriyeli mültecinin yarattığı sorunlardan duyduğu kaygıyı da yansıtıyor" yorumunu yaptı.

-"TÜRKLER NE İSTEDİKLERİNİ BİLMİYORLAR"-

Bu bağlamla WPost, Lehigh Üniversitesi'nden Henri Barkey'in değerlendirmelerine de yer verdi. Türkler için "Ne istediklerini bilmiyorlar" diyen Barkey "Bizim net bir politikamız yok. Neden onların net bir politikasının olmasını bekliyoruz? şeklinde konuştu.

Barkey, sonraki adımın "askeri hareket" olduğunu savunarak Türkler için "Ve bunu yapmak istemiyorlar. Esad'a çok karşı olsalar bile, Türkiye'de bunun için destek yok" görüşünü öne sürdü.

Gazeteye konuşan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyelerinden Senatör John Kerry bir müdahalenin dışlanmayacağını belirtirken "Ancak limitler var ve kısıtlamalar çok reel" değerlendirmesinde bulundu.

Yönetimin ise, Özgür Suriye Ordusu ile istihbarat paylaşımının artırılması ve ek haberleşme ekipmanının sağlanması dahil çeşitli seçenekler üzerinde düşündüğünü belirten WPost, diğer seçenekler arasında Türk sınırı ile Halep arasındaki koridorun korunması ile Suudi Arabistan ve Katar dahil başka ülkeler aracığıyla isyancılara sağlanan silahların artırılmasının bulunduğunu yazdı.

Bu arada, haberde ABD yetkililerinin Esad rejiminin ömrü konusunda görüş birliği içinde olmadıklarına dikkat çekilirken Clinton'un da rejimin hızlı bir düşüşünün "tehlikeli" bir boşluğu yaratmasından kaygı duyduğu vurgulandı.

WPost, üst düzey bir Yönetim yetkilisinin, Clinton'un Türkiye'de muhalefetle yapacağı görüşmelerde Irak'ta ortaya çıkan kaosa benzer bir durumun önlenmesi için Suriye'nin güvenlik teşkilatı ve polisin dağıtılmaması gereğinin altını çizeceğini söylediğine dikkat çekti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya
title
Close