Washıngton'da Abd-Türkiye Ortaklığı Görüşüldü
ABD'li uzmanlar; ABD'nin, siyasi ve ekonomik açıdan başarılı yeni bir Türkiye ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğini belirtti.
ABD'li uzmanlar; ABD'nin, siyasi ve ekonomik açıdan başarılı yeni bir Türkiye ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğini belirtti.
ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşu olan Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR), konseye bağlı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve yayımlanan 96 sayfalık "Türkiye-ABD İlişkileri: Yeni Ortaklık" başlıklı rapor tartışıldı.
Washington'da bulunan ünlü düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) düzenlenen toplantıya ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı Stephen J.Hadley ve Türkiye-ABD ilişkileri konusunda yayınlanan kapsamlı raporun direktörlüğünü yapan Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu uzmanı Dr. Steven Cook katılım sağladı.
Uzmanlar, Türkiye'nin bölgede yükselen ve küresel bir güç olduğu ve ABD ile birlikte, Ortadoğu'daki siyasi geçiş sürecini desteklediğini belirtti. ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright yaptığı açıklamada " Bizler yeni ve gelişen bir Türkiye ile ilişkilerimizi gözetmek durumundayız. Türkiye'deki siyasi ve ekonomik gelişmeler ABD ile yeni bir ortaklığın başlangıcını göstermektedir."
dedi. ABD ve Türkiye'nin, Suriye konusunun çözümünde birlik olması gerektiğini belirten Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu uzmanı Dr. Steven Cook " Türkiye, ABD olmadan Suriye'deki durumla başa çıkabilir, ancak ABD, Türkiye olmadan Suriye'deki durumla başa çıkamaz, işte bu da iki ülkenin neden birlikte çalışması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor." dedi.
Türkiye'nin NATO'daki rolü hakkında görüş bildiren ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı Stephen J.Hadley de, NATO'nun en büyük destekçisi olan Türkiye'ye NATO bünyesinde daha fazla misyon verilmesi gerektiğini belirtti. Yeni bir anayasanın Kürt sorununa çözüm olabileceğini belirten Cook, ABD'nin yeni anayasa konusunda umutlu olduğunu belirtti.
Öte yandan; yayımlanan raporda, şu görüşlere yer verildi:
"ABD'nin, Türkiye'yi, siyasi reform programına tekrardan cesaretlendirmesi ve demokrasisini ilerletecek ve derinleştirecek yeni bir anayasa konusunda tavsiyede bulunması."
ABD'nin, Türkleri ve Ermenileri, 2009 yılında imzaladıkları ikili ilişkilerin normalleşmesini hedefleyen protokoller kapsamında ilerlemesini cesaretlendirmesi.
Washington'ın, Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması önündeki engelleri ortadan kaldırma yönünde araştırma yapması.
Ankara ve Washington'un, Stratejik ve Ekonomik Diyalog modeli ya da stratejik düzeyde istişareler gibi-hükümet düzeyinde forumların oluşturulması."
10.05.2012 01: 05: 29
TSI
NNNN - WASHINGTON