Vatikan-laik Üniversite Dalaşı
Papa'nın, Roma La Sapienza Üniversitesi Akademik Yıl Açılışına Konuşmacı Olarak Davet Edilmesi Laikleri Ayağa Kaldırdı.
Papa’nın, Roma La Sapienza Üniversitesi akademik yıl açılışına konuşmacı olarak davet edilmesi laikleri ayağa kaldırdı.
Öğretim üyeleri, "Galilei’yi aforoz eden düşüncenin başının bilimsel bir kurumda konuşma yapması laikliğe ve ilime ihanettir" diye rektöre mektup gönderdi. Vatikan ise bu görüşe "Papa sansürlenemez" karşılığını verdi.
KATOLİK Dünyası’nın lideri Papa 16. Benedikt’in, Roma’nın ünlü La Sapienza Üniversitesi’ndeki akademik yıl açılış törenine konuşmacı olarak davet edilmesi İtalya’yı ikiye böldü. Yarınki açılışta, tepkileri yatıştırmak üzere Papa’nın baş konuşmacı yerine konuk konuşmacı olarak kürsüye çıkması için çözüm aranıyor. İtalya’da Vatikan-laiklik krizi, çoğu fizik kürsüsünden 67 öğretim üyesinin Rektör Renato Guarani’ye gönderdiği mektupla patlak verdi. Öğretim üyeleri mektupta, "Galileo Galilei’nin aforoz edilmesini haklı bulan Papalığın ve onun liderinin bilimsel bir kurumda konuşma yapması laikliğe ve ilime ihanettir" görüşünü savundular. Bunun üzerine Vatikan Radyosu, "Papa hazretleri sansürlenemez" görüşünü öne sürdü.
25 bin öğrencili La Sapienza Üniversitesi’nde öğrenciler de ikiye bölündü. Bazı öğrenciler, Papa’nın konuşmasını izleyeceklerini söylerken, öğrencilerin büyük büyük bölümü ise Papa’yı protesto etmek için eylemler yapacaklarını, hatta No Global şiddet örgütünden destek istediklerini belirttiler. Üniversite girişine ve koridorlarına Papa’yı protesto eden afişler asan öğrenciler, gerekirse üniversite ana girişine barikat kurabileceklerini de duyurdular.
PAPA’NIN ELİNİ ÖPÜN
Rektör Guarani, sadece 67 öğretim üyesinin Papa’nın yapacağı konuşmaya karşı geldiğini anımsatarak, "Çoğunluk, Papa’nın kutsal ziyaretini onaylıyor. Üstelik, Papa hazretleri doğum kontrolünden söz edecek" dedi. Guarini, La Sapienza Üniversitesi’nin 1303 yılında o dönemin Papa’sı 8.Bonifacio tarafından kurulduğuna dikkat çekerek, "Bu nedenle Vatikan liderinin konuşma yapma hakkı var" ifadesini kullandı.
Guarini’nin daha da ileri giderek, öğretim üyelerine elektronik posta mesajı atıp, "Aman Papa hazretlerinin elini öpmeyi ihmal etmeyin" uyarısı yapması da tepkiyle karşılandı.
Bazı bilimciler de deklarasyon yayınlayarak, Bir İtalyan üniversitesinin başka bir ülkenin devlet başkanı tarafından açılmasının anlamsız olduğunu ifade ederken, Başbakan Romano Prodi’nin sessiz kalması yadırgandı.
Kim ne dedi
İtalya Dış Ticaret ve AB’den Sorumlu Bakanı Emma Bonino: "Papa zaten her zaman, her ortamda, her fırsatta ve her yerde dilediği gibi konuşuyor. Bırakın biraz da laiklere söz hakkı verilsin."
Kültür Bakanı Francesco Rutelli: "Bir ruhani lideri akademik bir ortamda susturma hakkımız yok."
Sol eğilimli medya: "İtalya, laikliği Papa ve din sayesinde mi hatırladı? O Papa ki, Kardinal Joseph Ratzinger’ken, Galilei’nin yargılanmasını makul ve doğru bulduğunu açıklamıştı."