Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Uyum İçin Dil Çıkardılar

Uyum İçin Dil Çıkardılar
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kökenli Bakan'ın da Katıldığı "Dilini Çıkar, Yaşama Katıl" Sloganı Altında Kampanya Başlatıldı.

Alman hükümeti, ülkede yaşayan göçmenlerin Almanca öğrenmesini teşvik için ilk Türk kökenli bakan Aygül Özkan'ın da katıldığı "Dilini çıkar, yaşama katıl" sloganı altında kampanya başlattı.

Türkiye'de olduğu gibi Almanya ve dünyanın diğer çok ülkesinde de kibarca bir davranış olarak algılanmayan dil çıkarma, Almanya'da entegrasyon için kampanyanın sembolü oldu. 'Dilini çıkar, yaşama katıl' başlıklı kampanyada ana unsur 'Dilini çıkarmak' oldu. Sanat, müzik, televizyon gibi çeşitli alanlarda ün yapmış göçmen kökenliler, hazırlanan afişlerde Alman bayrağı renklerine boyanmış dillerini çıkarıyor ve diğer göçmen kökenlileri Almanca öğrenmeye çağırıyor. Alman hükümetinin göç ve uyum sorumlusu Maria Böhmer, kampanyanın bu kışkırtıcı özelliğini doğru bulduğunu belirterek, "Almanca diline hakim olmayan bu ülkede ancak kıyıda köşede kalır. Almanca'yı iyi öğrenmiş olanlar ise yol kat edebildikleri, meslekî olarak ilerleyebildikleri ve diğerlerine örnek olabildikleri deneyimini yaşıyorlar. Bu nedenle diğer pek çok insanı, bu ülkenin bir parçası haline gelebilmek ve ülkenin sunduğu tüm fırsatları değerlendirebilmek için Almanca öğrenmeye davet ediyoruz" dedi.

Alman hükümeti, Mart ayında başlatılan kampanyanın şimdi başlayan ikinci aşamasında, entegrasyon konusunda kararlılığının sürdüğü ve konuya yapıcı yaklaştığı mesajını vermeyi hedefledi. Almanya'da yabancıların topluma entegrasyonu konusunda tartışmaların giderek şiddetlendiği, söylemin giderek milliyetçi ve keskin tonlar aldığı bir dönemde bu mesaja büyük önem veriliyor. Kampanyaya destek veren kuruluşlardan Alman Yayıncılar Birliği'nin İdarî Müdürü Wolfgang Fürstner, göçmenlerin entegrasyon konusundaki eksikliklerine dikkat çekerken, "Göçmen kökenliler arasında lise öğrenimini bitiremeyenlerin sayısı Almanlar'ın neredeyse iki katı. Göçmen kökenliler arasında işsizlik Almanlar'a göre iki kat fazla, hiçbir diplomaya sahip olmayanların sayısı Almanlar'ın neredeyse 8 katı. Bu rakamların bizi endişelendirmesi gerekiyor. Yayıncılar, siyasetçiler ve toplumu şekillendirici işlevi olan kişiler olarak bu toplumdaki sorumluluklarımızı yerine getirmek istiyorsak bu durumu değiştirmek zorundayız" dedi.

Alman hükümetinin verilerine göre Almanya'da bu yıl 700 bin kişi entegrasyon kurslarına katıldı. İlgi arttıkça arz talebi karşılayamaz hale geldi. Hükümetin göç ve uyum sorumlusu Maria Böhmer bu nedenle kurslar için 15 milyon euro ek kaynak aktardıklarını belirtti.

İhsan DÖRTKARDEŞ/DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title