Üyesi Doç. Dr. Sözen Kıbrıs İçin Demokratik Denetim Projesi’ni Anlattı
Doç. Dr. Ahmet Sözen, KPM'nin Yürütmekte Olduğu AB'nin Kıbrıslı Türkler İçin Ayırdığı 'Kıbrıs İçin Demokratik Denetim Projesi'nin İki Toplumu Kapsayan Bir Proje Olduğunu Belirtti.
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden, ve aynı zamanda kıbrıs politikalar merkezi (kpm) direktörü doç. Dr. Ahmet sözen, kpm'nin yürütmekte olduğu avrupa birliği'nin kıbrıslı türkler için ayırdığı yardım kalemi tarafından finanse edilen 'kıbrıs için demokratik denetim projesi'nin iki toplumu kapsayan bir proje olduğunu belirtti. Sözen, projenin en önemli Amacının Kuzey Kıbrıs'ta Var Olan Demokrasinin Kalitesini Evrensel Ölçütler Işığında Ölçecek Olan 'Kuzey Kıbrıs'ta Demokratik Denetim' Adlı Bir Raporun Yayınlanması Olacağını İfade Etti.
Doç. Dr. Ahmet Sözen, proje kapsamında ayrıca nihai raporun hazırlanması sürecine de katkı koyacak literatür taramasının yapılacağını ve Kuzey Kıbrıs'ta demokrasinin gelişmesini engelleyen belli başlı konuları masaya yatıracak yuvarlak masa toplantılarının da düzenleneceğini vurguladı. Ülkemizde daha önce üst düzey bürokratlık, bakanlık yapmış deneyim sahibi kişilerden oluşan ve projeye danışmanlık yapan bir 'Referans Grubu'nun projelerinin yönlendirilmesine katkı yaptığını anlatan Sözen, grubun katkılarıyla KKTC'deki önemli demokrasi sorunlarını tespit ettiklerini ve sorunlara muhatap tecrübe sahibi uzman kişilerin katılımıyla düzenlenmekte olan yuvarlak masa toplantılarında sorunların irdelenmekte olduğunu vurguladı.
KKTC'deki yasama, yargı ve yürütmeyle ilgili yürürlükteki yasaların tespit edilerek, söz konusu yasaların ne derece uygulanıp uygulanmadığını irdelemeye çalıştıklarını söyleyen Doç. Dr. Sözen, yürürlükteki yasalarla uygulamalar arasındaki boşluğu, bu boşluğun nedenlerini tüm dünyada birçok ülkede uygulanmakta olan İsveç merkezli IDEA adlı örgütün metodolojisi kapsamında toplam 4 ana başlıkta (1. yurttaşlık, hukuk ve haklar, 2. temsili ve hesap verebilir hükümet, 3. sivil toplum ve halkın katılımı ve 4. devlet sınırları ötesindeki demokrasi) araştırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi. Proje bitiminde yukarıdaki çalışmalar ışığında ilk kez KKTC'nin 'demokrasi haritası' çıkarılması hedeflenmektedir.
Doç. Dr. Sözen, 'Kıbrıs için Demokratik Denetim Projesi' kapsamında birçok etkinlik yapıldığını, bu etkinliklerden ilkinin 2010 yılı Kasım ayında projenin 'Referans Grubu'yla yapılan toplantı olduğunu, ikinci etkinliğin ise yine Kasım 2010'da kamuoyunda çokça tartışılan 'yolsuzluk ve nepotizm (adam kayırmacılık)' üzerine konunun uzmanlarıyla gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısı olduğunu vurguladı.
Sözen, KPM ile beraber projeyi yürüten Güney Kıbrıs merkezli INDEX düşünce kuruluşu ve esasen projenin esinlendiği İrlanda merkezli TASC Araştırma Merkezi'nin 2011 Mart ayında Ara Bölge'de ortaklaşa düzenlediği halka açık toplantıyla da üçüncü etkinliklerini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Söz konusu toplantıda, Kuzey ve Güney Kıbrıs'taki 'yolsuzluk ve nepotizm' sorununun yanı sıra, 'Kıbrıs'ta sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerindeki rolü' konuları masaya yatırıldı. Doç. Dr. Sözen, bir sonraki etkinliğin yuvarlak masa toplantısı formatında 'KKTC'de Kendi Kendini Yönetme ve Demokrasi Noksanlığı' konusunda gerçekleştirileceğini vurguladı. Sözen son olarak, projenin bitiş tarihi olarak 2012 Mart ayını hedeflediklerini sözlerine ekledi.