Tüsiad ve İşad Heyeti Lefkoşa'da AB Koordinasyon Merkezi'ni Ziyaret Etti
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) yetkilileri, Rum ve Yunanlı iş adamlarıyla ara bölgedeki toplantıları öncesinde, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) yetkilileri, Rum ve Yunanlı iş adamlarıyla ara bölgedeki toplantıları öncesinde, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.
Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Erhan Erçin görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, bugün ara bölgede gerçekleşecek toplantının zamanlamasının kendilerini memnun ettiğini kaydederek, TUSİAD'ın KKTC için önemli görevler üstlendiğini vurguladı.
Erçin, TÜSİAD'ın KKTC'nin son 15 yılında atılan adımların önemli unsurlarından biri olduğunu ifade ederek, 1998 yılında Lüksemburg zirvesinden sonra Türkiye'de hazırlanan KKTC raporunun, TÜSİAD inisiyatifiyle başlatılan, Kıbrıs sorununda daha proaktif rol alma girişimlerinin ilk halkasını oluşturduğunu söyledi.
Bu raporun ve aynı zamanda o yıllara kadar suçlanan Türk tarafının çözüm yanlısı politikaları sayesinde, sürecin Annan Planı'na kadar geldiğini anlatan Erçin, AB Koordinasyon Merkezi'nin 2004 yılında Kıbrıs Türk halkının Annan Planı'na olumlu cevap vermesinin somut bir çıktısı olduğunu belirtti.
Erçin, "Tanınmayan bir ülke olarak KKTC ile uluslararası bir örgüt arasında 2004 yılından bu yana çeşitli işbirlikleri oluşturmuş durumdayız" diyerek, AB'nin ofis açtığını ve çok önemli çalışmalar yapıldığını anlattı.
Ülkenin, ekonomik ve sosyal anlamda standartlarını yükseltmek için çeşitli uyum ve reform çalışmaları hazırlandığını ifade eden Erçin, 2009 yılında bu çalışmaları bir ulusal program hazırlayarak düzenlediklerini ve uygulamaya koyduklarını, şu anda da revizesini yaptıklarını anlattı.
KKTC halkının uluslararası camiayla entegre olabilmesi için çekirdek bir ekiple bu çalışmaları yürüttüklerini, TC'deki kurumlarla işbirliği yapmanın ne kadar önemli olduğuna da işaret etti.
VURAL: "İNSAN HAKLARINA, DEMOKRASİYE DAYANMAYAN TOPLUMLARIN EKONOMİK OLARAK GELİŞMELERİ PEK MÜMKÜN DEĞİL"
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural ise Koordinasyon Merkezi'ne gelince 2000 yılında AB Genel Sekreterliğini kurarken duyduğu heyecanın aynısını gözlemlediğini anlatarak, ekibiyle birlikte hazırladıkları "ulusal programın" benzerinin hazırlanmış olmasından da büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
TÜSİAD'ın başından beri Kıbrıs sorununa kapsamlı, adil, kalıcı bir çözüm bulunması tezini savunduğunu anlatan Vural, aynı zamanda Türkiye'nin AB üyeliğine de her zaman önem vererek müzakerelerde yardımcı bir tavır takındıklarını söyledi.
Standartların ekonomik, siyasal, demokratik, her alanda yükseltilmesi gerektiğini kaydeden Vural, "Gerçek bir insan haklarına, demokrasiye dayanmayan toplumların ekonomik olarak gelişmeleri de pek mümkün değildir" dedi.
Vural, bu sebeplerle de Kıbrıs Türk halkının Avrupa Birliği'nin parçası olması gerektiği tezini her zaman savunduklarını kaydederek, bu bakımdan yapılan reformların önemli olduğunu belirtti.
Bugün yapacakları toplantıda, Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için müzakerelerin bir an önce başlatılması ve sonuçlandırılması konusundaki dileklerini açıklayacaklarını söyleyen Vural, yaşanan istikrarsızlıkların sonucunun çözümü de daha acil hale getirdiğini vurguladı.
İŞAD Başkanı Metin Şadi ise derneklerinin kurulduğu günden bugüne Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun içine girmesi için Kıbrıs sorununun çözümünü desteklediğini ifade etti.
Uzun yıllardır Kıbrıs sorununun çözülmemesinden üzüntü duyduğunu ancak son dönemlerde böyle bir olasılığın her zamankinden fazla olduğunu tespit etmenin de mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Şadi, TÜSİAD gibi bir örgütün kendileriyle bu konuda inisiyatif üstlenmesinden de ayrıca gurur duyduklarını dile getirdi. - LEFKOŞA