Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

"Türklerle Balayı Olur mu?"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Serj Sarkisyan'ın Abdullah Gül'ü 6 Eylül'de İki Ülke Milli Takımları Arasında Yapılacak Maç İçin Erivan'a Davet Etmesinin Ardından Bu Ülkede 'Türkiye ile Balayı Olur mu' Tartışması Başladı.

Ermeni lideri Serj Sarkisyan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü 6 Eylül’de iki ülke milli takımları arasında yapılacak maç için Erivan’a davet etmesinin ardından bu ülkede ’Türkiye ile balayı olur mu’ tartışması başladı.

İktidar yanlısı siyasetçiler, yakınlaşmanın Erivan için faydalı olacağını savunurken muhalefet durumu, ’milli davaya ihanet’ olarak yorumluyor.

ERMENİSTAN Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın Cumhurbaşkanı Adbullah Gül’ü iki ülke milli takımlarının Dünya Kupası eleme maçına Erivan’a davet etmesinin ardından Ermenistan’da "Türkiye ile balayı başlamalı mı" tartışması yaşanıyor.

Ermenistan yönetimine yakın siyaset bilimciler, Ermenistan ile Türkiye arasında üst düzey yakınlaşmanın faydalı olacağı görüşünü savunurken, muhalefet esmeye başlayan ılıman rüzgárı "milli davaya ihanet" olarak değerlendirmeyi tercih etti.

’Soykırımı daha iyi anlatırız’

Erivan’da önceki gün basın toplantısı düzenleyen Ermenistan’ın önde gelen siyaset bilimcisi Aleksander Markarov şöyle konuştu: "Türkiye ile ilişkiye geçmenin bedeli soykırım konusunda Türkiye ile ortak tarih komisyonu kurmak olsa bile gelişme yine de Ermenistan’ın lehinde. Osmanlı devletinde Jöntürk yönetimi tarafından 1915-1923 yılları arasında Ermeni ahaliye karşı soykırım işlendiğini biz biliyoruz. Komisyonun çalışmalarından çekinmek yerine bunu haklı davamızı daha fazla ülkeye duyurma aracı olarak kullanabiliriz. Örnek vermem gerekirse, geçenlerde yakın komşumuz ve stratejik müttefikimiz Rusya’da ’Osmanlı devletinde Ermenilere karşı soykırım işlendiğini biliyor musunuz’ sorulu anket düzenledik. Ankete katılan Rusya halkının yüzde 40’ı böyle bir konudan haberdar olmadığını dile getirdi. İşte bu yüzden Türkiye’nin önerdiği tarih komisyonu meselesini derdimizi dünyaya daha iyi anlatmak için kullanmalıyız."

’Milli ihanet olur’

Ermenistan’da Levon Ter Petrosyan önderliğindeki muhalefet ise Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın attığı adımı milli davaya ihanet olarak tanımlamayı tercih etti. Abdullah Gül’ün 6 Eylül’deki maç davetini kabul etmesi halinde iki ülke arasında bir tarih komisyonu kurulacağını öne süren muhalefet, soykırım meselesinin bitmek bilmeyen bir konuya dönüşeceğini iddia ediyor. Petrosyan’ın partisinden yayınlanan bildiride, "Serj Sarkisyan, hileli seçimle devlet başkanı olduğu gibi politikada da beceriksizliğini gözler önüne seriyor" eleştirisi yapıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title