Haberler

Türklerin Bin 300 Yıl Öncesine Ait Parmak İzleri Bulundu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TİKA'nın Moğolistan'daki Bilge Tonyukuk Anıt Alanı'ndaki arkeolojik kazılarında, Türklerin bin 300 yıl öncesine ait parmak izleri bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda Moğolistan'da Bilge Tonyukuk Anıt bölgesindeki kazılarda Türkler'in bin 300 yıl öncesine ait parmak izleri bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda Moğolistan'da Bilge Tonyukuk Anıt bölgesindeki kazılarda Türkler'in bin 300 yıl öncesine ait parmak izleri bulundu. Türk kazı heyetine başkanlık eden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, kazı çalışmaları ile ilgili TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'a rapor sundu.

TİKA, TÜRK TARİHİNE IŞIK TUTACAK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

TİKA, Moğolistan'da Türk tarihine ışık tutacak çalışmalarına devam ediyor. TİKA'nın Bilge Tonyukuk Anıt Alanı'nda gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda Türk heyetine başkanlık eden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, kazı çalışmaları ile ilgili TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'a rapor sundu.

"BİN 300 YIL ÖNCESİNE AİT PARMAK İZLERİ BULUNDU"

Bu rapora göre TİKA koordinasyonunda Moğolistan'da Bilge Tonyukuk Anıt bölgesindeki kazılarda bin 300 yıl öncesine ait parmak izleri bulundu. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Taşağıl, sunduğu raporda kazı esnasında 11 açma açıldığını belirterek, "Çok sayıda yeni arkeolojik keşfe ulaşıldı. Fakat en dikkat çekicilerinden biri 11 numaralı açmada atalarımızın bin 300 yıl öncesine ait parmak izleri bulunmasıdır. Bu ilginç bir tarihi keşiftir" dedi.

"O ÇAĞLARIN EN İYİ KERPİÇ YAPMA TEKNİĞİ KULLANILMIŞ"

Bilge Tonyukuk Anıt alanında su tahliye kanallarıyla ilgili bir keşif de olduğunu belirten Taşağıl, "Su tahliye kanalının zamanının örneklerine göre gayet iyi durumda korunması kazı çalışmalarının önemli buluşlarından biridir. Özellikle dış duvarın yığma duvar tekniği ile yapılması ve o çağların en iyi kerpiç yapma tekniği olan Han-tu (kuru toprak) yöntemiyle yapılması büyük bir başarıdır" dedi.

"BİLGE TONYUKUK ANITI'NDA ZAMANINA GÖRE YÜKSEK YAPI TEKNOLOJİSİ KULLANILMIŞ"

Kazı çalışmalarındaki 11 açmanın genelinde beton parçası bulunduğunu belirten Taşağıl, "Geçmiş dönemlerde anıt alanı korumak için yapılan beton malzemeler bütün açmalarda görülüyor. Ancak, anıt alanın neredeyse tamamında çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış zemin döşemesi parçası, su sistemine ait olduğunu düşündüğümüz oluk ve boru parçaları ve kiremit ve sıva parçalarına rastlanılması anıtın zamanına göre üst düzey bir teknolojiyle yapıldığını göstermektedir. Özellikle renkli (sarı, pembe) ve kaliteli sıva parçaları, yapıda bulunan barkın süslü ve gösterişli olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.

BİLGE TONYUKUK ANIT ALANI'NDA MÜZE YAPILACAK

Türk tarihinin en eski yazılı belgesi olan Bilge Tonyukuk Anıtı'na ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla TİKA tarafından 11 kilometrelik asfalt karayolu yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılındaki Moğolistan ziyaretinin ardından TİKA'nın çalışmalarıyla Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları müzeye taşınarak, doğa şartlarına karşı korunması da sağlanmıştı. Bilge Tonyukuk Anıt Alanı'ndaki kazı çalışmaları ile birlikte bu alanda da bir müze kurulması planlanıyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya
title
Close