Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Türkiye ile Kuzey Irak Arasındaki Ticaret Hacmi Sınır Kapılarını Zorluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ticaret hacminin sürekli bir yükseliş trendi içinde bulunduğunu belirterek, Habur ve Halil İbrahim sınır kapılarının ihtiyaca cevap...

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ticaret hacminin sürekli bir yükseliş trendi içinde bulunduğunu belirterek, Habur ve Halil İbrahim sınır kapılarının ihtiyaca cevap vermekte zorlandığını, iki yeni sınır kapısının açılacağını söyledi.

İHA'ya konuşan Bakan Çelebi, "Türkiye ile ticaret hacmimiz her geçen gün artıyor. Habur sınır kapısı tam kapasite çalışıyor. En son bilgilere göre günde ortalama 2 bin 500 araç giriş, 2 bin 500 araç da çıkış yapıyor. Mevcut iki köprü de biri giriş, diğeri çıkış olmak üzere tam kapasite çalışıyor. Türkiye ile kuzey Irak'ı birbirine bağlayan Halil İbrahim gümrük kapısında geçişlerin sağlandığı iki köprü bu kapasiteyi taşımaz hale geldi. Bundan dolayı geçişleri rahatlatmak için üçüncü köprü yapma projemiz gündemde. İki köprü arasında 6 şeritli bir geçiş sağlanması için bir köprü daha kurmayı planlıyoruz" dedi.

Çelebi, "Tabi bu köprü ve yolların genişletilmesi konusunda hem bölgesel hükümet, hem Türk hükümetinin, ayrıca merkezi Irak hükümetinin onayı gerekiyor. Ne Erbil'de ne de Ankara'da bir sıkıntı görünmüyor bu konuda. Ancak merkezi Irak hükümeti bu konuda bir bilgi gelmiyor, bir onay gelmiyor. Bundan dolayı bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bu sıkıntılar aşıldıktan sonra bu köprülerin inşası bitirilmiş olur ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde ticari hacmimiz 8 milyar dolardan belki 18 milyar dolar ya da 20 milyar dolara çıkabilir" şeklinde konuştu.

Irak'ta günlük petrol üretiminin, 12 milyon varile çıkarılmasının planladığını vurgulayan Çelebi, "Bu gerçekleştiğinde, araç giriş çıkışı daha da yoğunlaşacak. Bu mevcut köprüler bu kadar giriş çıkışa imkan vermeyecektir. Yani üçüncü bir köprünün inşası zaruri. Üçüncü köprünün acilen yapılması gerekiyor" dedi.

"İKİ SINIR KAPISI DAHA AÇILACAK"

Türkiye ve Kuzey Irak arasında iki yeni sınır kapısı açılması için gerekli yer tespiti ve etüt çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Çelebi, "Bu konuda Türk hükümeti ve bölgesel hükümetin onayladığı sınır kapıların açılması için merkezi Irak hükümetinin onayını bekliyoruz. Ancak merkezi Irak hükümeti bu konudaki taleplerimize olumlu ve olumsuz bir cevap vermiyor. Onay verilmesi halinde hemen bu sınır kapıların açılması için yol ve gümrük binaların inşasına başlayacağız" şeklinde konuştu.

"TIR VE KAMYONLAR ANALİZ İÇİN BEKLETİLİYOR"

Türkiye'den Kuzey Irak'a giriş yapan tır ve kamyonların yabancı ülke menşeli kalitesiz ürünler getirebildiğine dikkat çeken Çelebi, "Birçok ülke yıllardır Mersin üzerinden Kuzey Irak'a kalitesiz mal getirip bir pazar kuruyor. Bu yüzden bizim piyasalarımız bu yabancı ülke menşeili malların kaliteli olup olmadığını araştırmak için gümrük kapılarında ayırım yapmaksızın tüm TIR ve kamyonların getirdikleri malların gerekli analizlerinin yapılması için bekletiliyor. Dolayısıyla gümrük kapılarında uzun kuyruklar oluşmaktadır. Gerekli uygulamalar kalitesiz mallar ülkemize girmesin diye yapılmaktadır. Kaliteli malların tespiti için bazı şirketlerle çalışıyoruz, kalite kontrol cihazlarının kurulmasından sonra bu sıkıntıları aşacağız" dedi.

Türk Standartları Enstitüsü ile bir anlaşmaya gittiklerini belirten Çelebi, "Türk Standartları Enstitüsü'nün burada makbul olması için ben bizzat kendim öncülük yapmaktayım. Birimlerimiz çalışmaları başlatmış durumda. Yakın bir zaman da Türk Standartları Enstitüsü ile iki taraflı olarak kalite kontrol yapılacak sonra malların ülkemize girişine izin verileceğiz" şeklinde konuştu.

"ASAYİŞİ SAĞLAMAK İÇİN ERBİL GİRİŞİNDE TIR VE KAMYONLARDAN KEFİL İSTİYORUZ"

Erbil, Duhok ve Süleymaniye bölgelerinin son derece rahat ve huzurlu bir ortama sahip olduğunu belirten Çelebi, "Farkındaysanız bizim bölgemizde Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de son derece rahat ve huzurlu bir ortam mevcuttur. Emniyet ve asayişi sağlayan güvenlik güçlerimiz

bu yüzden bu araçlardan birer kefil getirmelerini istemektedir. Bunun sebebi ise bölgemizde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması içindir. Bizim bu şehirlerin huzuru ve can güvenliği sağlama konusunda uygulamalarımız devam edecektir. Onun için ülkemizde ticaret yapmak isteyen şahıslar Erbil ve

Süleymaniye şehirlerinin girişinde mal sahibinin malı götüreceği şehirden bir kefil getirmesi için bekletilir. Türkiye'den Kuzeye Irak'a yatırım yapmak isteyen yatırımcılara kapılarımız sonunda kadar açık" dedi. Kuzey Irak'ta iş kurmak ve ticaret yapmak isteyen yatırımcılara da seslenen Çelebi, "Bir Iraklı bu bölgede hangi haklara sahip ise Türkiye'den gelecek yatırımcı da o haklara sahiptir. Bu kadar şeffaf bir yasamız var. Kuzey Irak'ta bulunan şirketlerin yüzde 50'si Türk firmalarından oluşmaktadır. Yaklaşık olarak 1330 Türk firması ülkemizde faaliyet göstermektedir. Toplamda 1500 Türk şirketi Kuzey Irak'ta bulunmaktadır. Bu Türk şirketleri gayet rahat ve güzel bir şekilde çalışıyorlar. Herhangi bir sıkıntıları yoktur. Hakikaten biz bu Türk firmalarının yüzde 98'inden memnunuz" dedi. - ERBİL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
title