Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Türkiye'de "Helal Turizmin" Yükselişi: İçeri Erkek Sinek Giremiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de "helal otel" olarak bilinen, İslami şartlara uygun hizmet veren, kadın-erkek ayrı bölümleri bulunan tesislerin sayısı giderek artıyor.

Türkiye'de "helal otel" olarak bilinen, İslami şartlara uygun hizmet veren, kadın-erkek ayrı bölümleri bulunan tesislerin sayısı giderek artıyor. BBC'ye göre, İngiltere'den, Antalya'ya gelen bir aile "Deneyimlerinden hayli memnun görünüyor." BBC'nin haberindeki, "Otelden içeri adımınızı attığınızda önce gösterişli sütunları, mermer döşemeleri, süs havuzları gözünüzü alıyor. Az ileride bir tabelada, "Kadınlar Bölümü' yazısını görüyorsunuz. O noktadan içeri erkek sinek giremiyor" ifadeleri dikkat çekiyor.

BBC Türkçe'den Selin Girit, Antalya'da helal turizmin potansiyelini ve etrafındaki tartışmaları araştırdı.

Haber şöyle:

Alanya'da İslami kurallar çerçevesinde hizmet veren ve "helal otel" adı verilen otellerden birinde, Adenya Otel'de, İqbal ve ailesiyle bir araya geliyoruz.

Londra'da yaşayan İqbal, eşi Aishah ve dört çocuğuyla birlikte burada bir hafta geçirmiş. Deneyimlerinden hayli memnun görünüyorlar.

İqbal, "İslami bir yerde tatil yapmak istiyorduk. Geçmişte Fas'a, Dubai'ye, Mısır'a, birçok yere gittik. Ama bence burası tüm İslam dünyası içinde tatil yapılacak en güzel yer" diyor. "Özellikle de Müslüman kadınlar için... Kadınlar burada rahatça güneşlenebiliyor, denize girebiliyorlar."

Aishah da eşini onaylıyor: "İnsanların sizin fotoğrafınızı çekmesinden, o fotoğrafların Facebook'a düşmesinden endişe etmenize hiç gerek yok. Çok rahat olabiliyorsunuz."

Burası, Malezya merkezli Dünya Helal Birliği'nin sertifika verdiği otellerden biri. Kapısında beş yıldızın yanı sıra yedi hilalli bir tabela da asılmış durumda.

Otelden içeri adımınızı attığınızda önce gösterişli sütunları, mermer döşemeleri, süs havuzları gözünüzü alıyor. Az ileride bir tabelada, "Kadınlar Bölümü" yazısını görüyorsunuz. O noktadan içeri "erkek sinek giremiyor".

Kadınlar bölümündeki beş havuzun olduğu alana girmeden önce bir güvenlik kapısından geçmeniz gerekiyor. Çantanızı burada bırakmak zorundasınız. Kamera, fotoğraf makinesi, telefon yasak.

Havuz alanına girdiğinizde ise dört bir yanda müziğin ritmine göre, göbek atan, halay çeken kadınlar göze çarpıyor.

Ya bikini ya mayo giyiyorlar. Burada "haşema" yok. Çünkü gerek olmadığını düşünüyorlar. "Gözlerden" uzaktalar.

Bu otelin benzerlerinden farklı olarak bir sahili de bulunuyor. Kumunu Mısır'dan özel olarak getirtmişler. Sahil denize açılıyor. Ancak 5-10 metrelik bir deniz var ufukta. Zira denizin önü dev yelkenlerle kesilmiş.

Buradaki kadınların yüzde yüz rahat edebilmesi için bulundukları alan dört bir yandan -ve denizden de- kapatılmış durumda.

İçeride değilseniz içeriyi görmeniz mümkün değil. İçeriye girebilmek için ise kadın olmanız gerekli.

Erkekler bölümünü ise göremiyoruz. "Oraya kadın olduğunuz için giremezsiniz" diyorlar.

Çayımızı, kadın-erkek herkesin girebildiği, ailelerin bir araya geldiği, helal yiyeceklerin servis edildiği restoran bölümünde yudumluyoruz.

-"TALEP OLDUKÇA FAZLA"-

Türkiye'de "İslami otel", "tesettür oteli", "muhafazakâr tatil" ve "helal turizm" gibi isimler altında hizmet veren tesislerin sayısı giderek artıyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği verilerine göre bu sınıfta 75 tesis faaliyet gösteriyor.

İslami otellerin tanıtımını yapan seyahat firmalarından Seval Tur'un Genel Müdürü Ömer Solmaz ise helal otellerin mevcut sayısının 45-50 civarında olduğunu söylüyor.

"33 adet İslami helal tatil oteli, 12 adedi termal SPA oteli, 2 adet de kış oteli bulunmakta. İslami oteller Türkiye'deki toplam yatak kapasitesinin neredeyse yüzde 2,5'ini oluşturuyor. Sektörün bu oteller için yıllık turist tahmini ise 5 milyon kişi" diyor.

Solmaz, bu otellerin sayısının her yıl arttığını, bu yıl da örneğin dört otelin "muhafazakâr konsepte" döndüğünü belirtiyor.

Helal otellerin müşterilerinin büyük çoğunluğunu yurtiçi pazar oluşturuyor. Ömer Solmaz'a göre, "satışların yüzde 60'ını yurtiçi, yüzde 40'nı ise yurtdışı" oluşturuyor.

Solmaz, "başı açık" kesimden de bu otelleri tercih edenler olduğunu söylüyor: "Türk halkı gelenek, örf-adet gereği böylesi otellerde konaklayıp tatil yapmak istiyor. Talep oldukça fazla. Başı açık bir bayan erkeklerin bakışlarından uzak, helal yiyeceklerin sunulduğu, alkolsüz ortamda ve alkol almamış kişilerin arasında rahat tatil yapmak istiyor. Bizde açık müşteri de var. Bu arz talep meselesi."

Adenya Otel'in genel koordinatörü İlknur Tataroğlu da yerel turistlerin ilgisinin yoğun olduğunu doğruluyor.

Arap ülkelerinden, Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere'den, Karayip Adaları'ndan da çok turist geldiğini söylüyor.

"Kârlı bir iş mi bu?" diye sorduğumuzda da gülerek "Gayet iyi bir iş. Oldukça güzel para kazanıyoruz. Helal otel çalıştırıyoruz, yalan söylemememiz gerekiyor" diyor.

Dünya genelinde Müslümanlar, ikinci büyük dini azınlığı oluşturuyorlar ve nüfusları 1,6 milyarın üzerinde.

Helal turizmi konusunda faaliyet gösteren Crescent Rating adlı kuruluşa göre, helal turizm sektörünün dünya genelindeki değeri ise 140 milyar dolar değerinde.

2020 yılına kadar da bunun yaklaşık 200 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Yani potansiyeli büyük bir pazar söz konusu. Türkiye de Malezya, Endonezya, Fas gibi ülkelerin yanı sıra bu pazarın oyuncuları arasında sayılıyor.

Kaynak: ANKA / Dünya
title