Türkiye, CIA Nakilleri Raporu ile Gündemde
BBC, New York'taki Açık Toplum Adalet Girişimi'nin CIA nakilleri ile ilgili raporunda Türkiye'nin de adı geçtiğine dikkat çekti.
BBC, New York'taki Açık Toplum Adalet Girişimi'nin (OSJI) CIA nakilleri ile ilgili raporunda Türkiye'nin ve toplam 25 Avrupa ülkesinin adı geçtiğine dikkat çekti ve " Türkiye'nin rolü" üzerinde durdu CIA'nın terör zanlı nakilleri yeniden gündemde. İngiliz yayın kuruluşu BBC, "CIA nakilleri: 20 Avrupa ülkesi AİHM'e götürülebilir" dediği geniş haberinde merkezi New York'ta bulunan Açık Toplum Adalet Girişimi'nin (OSJI) nakiller ile ilgili raporunda Türkiye'nin ve toplam 25 Avrupa ülkesinin adı geçtiğine dikkat çekti.
BBC, haberinde ABD'nin terör zanlılarını işkence ile sorgu projesi çerçevesinde yasa dışı olarak ülkeden ülkeye nakletmesine 54 ülkenin, bir başka deyişle dünyadaki her dört ülkeden birinin yardımcı olduğu bildirildiğini kaydetti.
OSJI'nin raporunda Türkiye'nin ve toplam 25 Avrupa ülkesinin adı geçtiğini belirten BBC, Makedonya'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bir Alman vatandaşının yasadışı olarak alıkonması ve işkenceye tabi tutulması konusunda suçlu bulunduğunu anımsattı.
Topraklarında CIA'nin gizli sorgu merkezleri bulundurmasına izin verdikleri gerekçesiyle dava edilen Polonya, Litvanya ve Romanya hakkında açılan davaların ise henüz sonuçlanmadığına dikkat çeken BBC, şu ana kadar yasa dışı nakil mağdurlarına tazminat vermeyi kabul eden 4 ülkenin ise Kanada, İsveç, Avustralya, İngiltere olarak sıraladı.
-"TÜRKİYE'NİN ROLÜ"-
BBC, haberinde " Türkiye'nin rolü"ne de değinirken " Türkiye'nin CIA'nin gizli gözaltı programı dahilinde en az bir zanlının yakalanmasında rol oynadığı ve havaalanları ile hava sahasının yasa dışı nakillerde kullanılmasına izin verdiği kaydediliyor" dedi.
OSJI raporuna göre 2006 yılında "Türk makamları, El Kaide'nin Afganistan'daki harekat sorumlusu olmakla suçlanan Irak uyruklu Naşvan Abdül Rezzak Abdül Baki'yi yakalayarak ABD mercilerine teslim etti. Bu kişi 2007 yılı Nisan ayında Guantanamo üssüne gönderildi" iddiasına yer veren BBC, şu savları da yansıttı:
"Ayrıca Amerikan mahkemelerine sunulan kayıtlara göre CIA tarafından nakiller için kullanılan Richmor Havacılık şirketine ait en az bir uçak 2002 yılı Temmuz ayı sonlarında Adana'ya indi."
BBC, sızdırılan 8 Haziran 2006 tarihli bir diplomatik yazışmada, o sırada ABD'nin Türkiye'deki büyükelçisi olan Ross Wilson'un "Türk ordusu 2002 yılından itibaren gözaltı nakil operasyonları için İncirlik'te yakıt ikmaline izin vermişti ama bu izni 2006 yılı Şubat'ında iptal etti' dediğinin raporda aktarıldığına işaret etti.
-"TÜRK MAKAMLARININ SESSİZLİĞİ"-
Raporda bu kapsamda yasa dışı olarak "Guantanamo üssüne taşınmakta olan en az 6 kişinin İncirlik Havaalanından geçtiğinin" kaydedildiğini ifade eden BBC, "Cezayir uyruklu bu 6 kişinin 2002 yılında Bosna Hersek'de gözaltına alınarak önce Tuzla'daki NATO üssüne götürüldüklerini ve 6 kişiyi taşıyan C-130 tipi bir Amerikan askeri uçağının Küba'daki Guantanamo üssüne gitmeden önce İncirlik'te ikmal yaptığını yazıyor" ifadesini kullandı.
Haberde nitekim 2007 yılında hazırlanan bir Avrupa Parlamentosu raporunda bu olay zikredilerek, "Türkiye makamlarının yasa dışı bir şekilde gözaltına alınan bu kişilerin naklinde topraklarının kullanılması konusundaki sessizliği"nden söz edildiği kaydedildi.
-"TÜRKİYE'YE AÇILMIŞ BİR SORUŞTURMA YOK"-
BBC, haberine son verirken de "Raporda Türkiye konusunda şu ana kadar yasa dışı nakillerdeki rolüyle ilgili olarak açılmış bir soruşturma ya da dava bulunmadığının da kaydedildiği"ne dikkat çekti. - Ankara