"Türk Pasaportu" Belgeselinin New York Prömiyeri New York Üniversitesi'nde Yapıldı
"Türk Pasaportu" Belgeselinin, New York prömiyeri New York Üniversitesi'nde yapıldı.
"Türk Pasaportu" Belgeselinin, New York prömiyeri New York Üniversitesi'nde yapıldı.
New York Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesinin işbirliğiyle düzenlenen filmin gösterimine New York Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri dışında diplomatlar, akademisyenler, gazeteciler, Türk ve Yahudi toplumu temsilcileri katıldı.
Belgeselin New York Üniversitesi'nin Kimmel Center-Eisner&Lubin Salonu'nda gösteriminden önce konuşma yapan New York Üniversitesi Dekanı Mary Brabeck, Türk diplomatları tarafından Nazi soykırımından kurtulan Yahudiler'in hikayesinin daha önce beyaz perdede anlatılmadığını söyledi.
Bu hikayeyi anlatan "Türk Pasaportu" filminin geçen yıl gösterime girdiğini ve pek çok ödül aldığını belirten Brabeck, filmin öğrencilere ve insanlara umut aşıladığını da ifade etti. Brabeck New York Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi arasındaki işbirliği ve ortaklığın da devam ettiğini belirtti.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de konuşmasında, filmin ortaya çıkmasında büyük emeği olan Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi ve filmin yapımcısı Güneş Çelikcan ve New York Üniversitesi öğrencisi projenin direktörü Yael Habif'i tebrik ettiğini söyledi.
Filmde İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk diplomatlarının, Avrupa'da yaşayan Yahudiler'i kurtarmak için neler yaptıklarının anlatıldığını belirten Yücel,
"Özellikle Holokost inkarcılığının yükseldiği son yıllarda bu filmin herkesin ibretle izleyeceği bir belge niteliğinde olduğunu düşündüğünü" vurguladı.
"Üniversite liderleri olarak, gençlerimize ırkçılığın, antisemitizmin ve İslamofobinin olmadığı bir gelecek bırakabilmek için bu tür projelerin yanında olmalıyız" diyen Yücel, filmin projesine katkıda bulunmaktan da büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan da konuşmasında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Paris Konsolosu olan ve Yahudiler'i kurtaran diplomatlardan Cevdet Dülger'in kızı Lale Dülger'in aralarında olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Filmin yapımcılarını tebrik eden Apakan, Türkler ve Yahudiler arasında tarihi bir dostluk bulunduğunu söyledi.
Filmin yapımcılarından Güneş Çelikcan da film için ekip olarak 7 yıl çalıştıklarını, yeni belgelere ulaştıklarını söyledi. Çelikcan geleceği yönlendirmede geçmişin hatalarından ders alınması gerektiğini de ifade etti.
-Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yücel-
Filmin gösteriminden önce düzenlenen resepsiyonda Türk gazetecilere konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi'nin hem bütün olarak hem de İletişim Fakültesi ve akademisyenleri olarak bu filmin projesine destek verdiklerini anlattı.
Bu filmin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada izlenmesi gerektiğini söyleyen Yücel, "Çünkü geçmişteki o korkunç olaylara tanıklık eden ve o yılları yaşayan insanların ağzından Türklerin yapmış olduğu fedakarlığı anlatıyor, Yahudilerin kurtarılmasında önayak olan Türk diplomatlarının hikayesi bu" diye konuştu.
Filmin daha önce ABD'de Harvard Üniversitesinde gösterildiğini, iki gün sonra da Yale Üniversitesi'nde izleneceğini kaydeden Yücel, bugün de Columbia Üniversitesi'nde "Batı'ya Doğru Akan Nehir" belgeselini göstereceklerini bildirdi.
Yücel, şöyle konuştu:
"Amacımız şu, barış içinde, birlik içinde, farklılıkları kabüllenen, farklılıkları zenginlik kabul eden bir anlayışın dünyada egemen olması. Medeniyetler çatışması değil, medeniyetler kaynaşması yoluyla dünyaya katkımızın olmasını istedik. New York'ta filmin bu gösterimi hem ülkemiz açısından çok önemli hem de insanlık açısından çok önemli. Çoğunluğu akademisyen olan 700'e yakın izleyici olacak ve onlara bu hikayeyi tanıtmış olacağız. Amacımız dünyada böyle bir vahşet bir daha yaşanmasın. Dünyada antisemitizmin ve İslamofobinin yaygınlaşmamasını, yeşermemesini arzu ediyoruz, medeniyetlerin çatışması olmasın istiyoruz. Biz bu gösterimi insanlık adına yapıyoruz, Türklere de bu yakışır."
-Yapımcı Çelikcan-
Filmin yapımcılarından Güneş Çelikcan da gazetecilerin soruları üzerine, filmin projesinin aklına üniversite 2. sınıfta okurken geldiğini, yaklaşık 7 yıl süren bu proje için İsrail'de, Fransa'da, Almanya'da, ABD'de ve Türkiye'de araştırmalar yaptıklarını anlattı.
Cannes Film Festivali'nde geçen yıl gösterilen ve çeşitli ödüller alan Türk Pasaportu'nun, New York'ta Soho Uluslararası Film Festivali'ne seçilmesine de ayrıca sevindiklerini ve Nisan ayında bu festival çerçevesinde New York'ta gösterileceğini söyleyen Çelikcan, "Filme bütün kesimlerden gelen tepkiler çok olumlu" diye konuştu.
- NEW YORK