Suriyeli Muhalifler 'Ulusal Uzlaşma' Konusunda Umutlu
Suriye Ulusal Sosyal Parti lideri Ali Haydar Batılı ülkeler sadece kendi çıkarlarını düşünüyor.
Suriye Ulusal Sosyal Parti lideri Ali Haydar Batılı ülkeler sadece kendi çıkarlarını düşünüyor. Onların başlıca hedefi Suriye'yi parçalamaktır" dedi.
Bir dizi resmi temaslar çerçevesinde Moskova'da bulunan Suriyeli muhalif heyet, Suriye krizinin sona ermesi için ulusal uzlaşmaya gidileceği mesajını verdi. RİA Novosti Ajansı'nda düzenledikleri basın toplantısında, Suriye'deki durumla ilgili açıklamalarda bulunan muhalefet heyeti, Suriye hükümeti ile değişik muhalefet grupları arasında siyasi uzlaşma şansının halen çok yüksek olduğunu ifade etti.
Toplantıda bir konuşma yapan Heyet Başkanı, Değişim ve Kurtuluş Partisi Başkanı Kadri Cemil, "Suriye'ye dış müdahaleyi destekleyen ve iç savaşı teşvik eden muhalefet dışında diğer muhalefet grupları ortak bir cephede birleşmeye hazırlar. 7 Mayıs'ta ülkemizde yapılacak Parlamento seçimleri yeni hükümetle muhalefet arasında uzlaşma sürecini de başlatmış olacak" dedi.
Batılı ülkelerin Suriye'de demokrasi istemediğini savunan Suriye Ulusal Sosyal Parti lideri Ali Haydar ise, "Batı ülkeleri sadece kendi çıkarlarını düşünüyor. Onların başlıca hedefi Suriye'yi parçalamaktır. Muhalefet partileri olarak kendi aramızda birleşip buna yol vermeyeceğiz. Rusya ve Çin'e batının ülkemize karşı güç kullanma planlarını bozduğu için sonsuz teşekkür borçluyuz" dedi.
Suriye'de silahlı muhalefetin ağırlıklı olarak dış güçler tarafından yönetildiğini belirten Suriyeli Papaz ve Halk Cephesi üyesi Toni Dora da, "Tabii ki uğradıkları çeşitli haksızlıklardan ve baskılardan dolayı eline silah alan vatandaşlarımız da var. Onlara dokunulmazlık garantisi vererek silahlarını bırakmalarını sağlamalıyız. Maalesef ülkede olayları çok dramatik şekilde gelişiyor. Her gün insanlar ölüyor. Tabii Annan planı uygulamaya konulduktan sonra şiddet olayları azaldı. Ama bunu sıfıra
getirmeliyiz. Hükümetimizden bu konuda daha acil önlemler bekliyoruz" dedi.
Hükümetin son yıllarda yürüttüğü yanlış ekonomik politikaların ve ilk ayaklanmalara karşı kullandığı şiddetin ülkedeki krizi körüklediğini belirten konuşmacılar, Esad yönetiminin yanlış politikalardan gerekli dersi alarak muhalefetle uzlaşma yolunu seçmesi gerektiğini vurguladılar. - MOSKOVA